Всъщност, розовите листенца са съставени на 95% от вода, което значи, че не са толкова богати на хранителни вещества. Затова пък малко розов цвят в някое екзотично ястие, шоколад или салата, могат да добавят интересен вкус, цвят и най-вече аромат за ентусиасти.
И все пак, розата е доста често използвана съставка на Изток, както в медицината, така и в кухнята. Например, плодът, който остава, след прецъфтяването на розата, от древни времена се използва при хранителни разтройства и силни менструални болки.
Ако сте резервирани откъм опитването на цветя, като за начало,  можете да опитате розова вода, особено сега в горещия летен сезон една освежаваща вода с розов аромат би подействала чудесно. Елементарно – във формичката си за лед добавяте към водата розови листенца – ще бъдете очаровани! Небеизвестно, особено при нас, в България, е сладкото от рози – интересен, приятен и лек вкус, който може магично да допълни плодовата ви салата!
Всички сме чували за ваниловата захар – шушулки ванилия отлежават в буркан кристална захар. Е, за още повече аромат можете да си направите розова захар – с листенца роза в бурканче кристална захар. Това, всъщност, би била мила идея за подарък за ценители. Не се ограничавайте със стръкчета мента – експериментирайте, добавяйте нови цветове, вкусове и аромати както в живота, така и в храната си!