Често се случва растенията, които могат да излекуват много наши болежки да са пред очите ни, но ние ги отминаваме, поради незнание или омаловажаване на техните качества, само защото са ни под ръка.
 
Смокините са известни като „плодовете на боговете“. Истината е, че в Древността те наистина са били символ на изобилие и аристократичност.
 
Този плод обаче впечатлява с невероятните си здравословни свойства.
Плодовете на смокинята са богати на вода, въглехидрати, протеини, мазнини, целулоза, калий, желязо, манган, калций, бром, витамин А, органични киселини и ензим, наречен протеаза (който улеснява храносмилането на месо). Неузрелите плодове съдържат химически дразнител.
 
Смокините са с много високо съдържание на желязо, минералът, който спомага за създаването на червените кръвни клетки и предотвратяване на анемия. Бременните жени се насърчават да поддържат високо ниво на червени кръвни клетки. Така че оставете шоколада настрана и закусвайте със сушени смокини, ако очаквате бебе.
 
Смокините помагат за изграждане на здрави кости. Те съдържат същественото изграждащо костите трио от магнезий, калций и витамин К2.
 
Смокините помагат за намаляване на серумните нива на триглицеридите. Нивата на триглицеридите се считат за по-подходящи маркери за прогнозиране на проблеми на сърцето и затлъстяването, отколкото нивата на холестерола.
 
Смокините съдържат пектин. Той е изключително полезен за храносмилателната система. Тези разтворими фибри помагат за намаляване на натрупването на холестерол в организма. Яденето на смокини води и до по-добър метаболизъм.
 
Ензимите в смокинята намаляват съсирването на кръвта, предотвратяват образуването на съдови тромбози. Те облекчават сърцебиенето и спомагат за образуването на кръвни телца в организма. Полезни са за анемия и при заболявания на далака и черния дроб.
Изсушените смокини имат много по-високо ниво на фенолово съдържание от другите плодове. Фенолът се използва заради характеристиките си на антисептик. В смокинята се съдържат мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол, които са особено важни за редуциране на холестерола. Те са много полезни за сърцето, мозъка и нервната система. Могат да се консумират от хора, които са прекарали болест, тъй като смокините зареждат с енергия. Употребяват се за борба с астма, простуда, затлъстяване, кашлица.
 
Смокините са препоръчвани при лечението на астма, кашлица и простуда. Топла отвара от смокини във вода или мляко се използва при настинки и възпаление на дихателните пътища.
 
За да приготвите сами тази отвара, измиите 2-3 смокини, залейте ги с чаша мляко и сварете на слаб огън. Когато млякото покафенее, махнете от котлона. Приемайте по 2-3 пъти на ден между храненията. Отварата ще премахне досадната кашлица, ще укрепи и имунната система.