Скъпи читатели, днес имаме огромното удоволствие да ви представим темата ни за БЕБЕНОСЕНЕТО. Поканили сме си да ни гостува Мира Филипова, която е сертифициран консултант в тази област.
Със завидния си професионализъм и ентусиазъм, тя ще ни въведе в света на носилките и ще ни предостави ценна и надеждна информация, от която да се възползваме през предстоящите летни дни, които прекарваме предимно навън.
 
– Здравей, Мира и добре дошла при нас. Наближават хубавите топли дни и бихме искали да запознаем читателите ни с Бебеносенето. Знаем, че това е твоя страст и професия. Представи ни се и ни разкажи малко повече за себе си.
 
– Здравейте, аз съм Мира Филипова и съм консултант по ергономично носене на бебе или както го наричаме бебеносене.
Създател и главно действащо лице зад “Рошаво”, което освен онлайн магазин, вече е и център за срещи на бебеносещите родители в София, както и мястото, където извършваме консултации.
 – От кога датира “запознанството” ти с Бебеносенето? 
 
– Първото ни дете се роди преди 6 и половина години и още от първите му дни стана ясно, че когато е близо до тялото ми или до баща си е по-спокоен и нещата се случваха по-лесно за всички ни. Бях чувала за слинговете, но въпреки това се почувствах сякаш съм открила топлата вода след като намерих начин за доволно и спокойно бебе, комбинирано със свободни ръце и удобство за мен.
 
 – Какво те мотивира да започнеш да се занимаваш с това професионално и да се превърнеш в лицензиран консултант по Бебеносене?
 
– Виждахме ползите за нас и нашето бебе. Така ужасяващите колики не ни сполетяха, а когато бебето беше неспокойно носенето решаваше всички неразположения. Придвижвах се леко и удобно като всеки пешеходец, докато количката в онази сурова зима беше истинско затруднение.
Бебето спеше на гърдите ми докато аз ходех по обучения, срещи, институции или просто да се видя с приятелки.
Открих, че това как майчинството ограничава и “не мога, заради бебето” може да е избор, а не задължително обстоятелство . Да, когато имаш бебе се съобразяваш с нуждите на още едно човече, но бебеносенето ми даде средство да върша това, което ми е нужно или ми се иска, без да е за сметка на детето. Напротив, аз винаги съм там за нуждите му, но имам възможност да ги комбинирам със задълженията или желанията ми.
По онова време (преди 6 години) бебеносенето беше нещо по-скоро екзотично. Тъй като преминавах и други обучения в подкрепа на майчинството, видях в бебеносенето начин майките да получат средство за облекчение на ежедневието си и така започна “Рошаво”. Исках да доведем бебеносенето в България и то без да се слага етикет, че това е присъщо за хипита. Потърсих обучителен курс и преминах такъв в Лондон.
 
 – Има ли Бебеносенето традиции у нас? В миналото нашите баби и прабаби използвали ли са носилки, за да отглеждат децата си?
 
– Бебеносенето не е нещо ново и модерно, това е традиционна практика. Както в миналото, така и днес има моменти, в които майките се чувстват разкъсани между това какво трябва да свършат и бебе, което иска своето.
Нашите прабаби и баби са използвали цедилки – те са служили и за люлка. Така жената е можела да се придвижи до нивата заедно с бебето, след което да завърже тази носилка за някое дърво и бебето да продължи да спи, докато тя върши работата си. Или просто да шета из двора и из къщи.
След възстановителния период е нямало възможност, нито има нужда, жената изцяло да се посвети на бебето, загърбвайки другите си задължения.
В днешното време посвещението на майката в отглеждане на детето също не е нужно да води до социалното и отлъчване, така че тя да се чувства самотна и изцяло обсебена от детето. Бебеносенето може да помогне в много от трудните емоционални състояния, през които преминават повечето от родителите.
 
 – От каква възраст е подходящо да се започне практикуването на Бебеносене в днешни дни?
 
– Здравото, доносено бебе може да бъде носено от самото раждане. Дори за недоносените има полза от контакта кожа до кожа с майката (кенгуру грижа), но това става под медицинско наблюдение.
Ергономичното носене на бебе цели да поддържа позиция, характерна за бебето спрямо фазата му на развитие. Не се прави нещо, което все още не е присъщо за бебето, а единствено се използва средство за носене, което държи детето в правилна за него позиция.
 
 – Какви са ползите за детето и за родителя, когато се използват носилки?
 
– Има проучвания, показващи, че носените бебета плачат по-малко, по-спокойни са и се развиват с отлични темпове – започват да държат главичката си по-рано, имат добър мускулен тонус. Също така децата имат възможност да наблюдават света от перспективата на родителя. Участват в повече дейности, но тъй като го правят от прегръдката на мама/татко посрещат новостите с доверие и увереност. Изграждат усет към света като към доброжелателно и сигурно място.
Когато бебето е близо, майката може да откликне при първите му признаци, че то има някаква нужда – така плач почти не се чува и нивата на стрес са по-ниски за всички. Също така носенето спомага за доброто протичане на кърменето.
За майката и семейството като цяло ползите също са големи. Носилката може да е средство за спокойно бебе, да служи за светкавично приспиване, за утеха, когато бебето има някакво неразположение или е болно, за лесно придвижване на места труднопроходими за количка.
Можете да отидете на разходка в планината, да пътувате семейно, да се погрижите за голямото дете. Дава ви свободни ръце и доволно бебе, а това е безценно, защото дарява усещане за свобода.
Майка и семейство, които не се чувстват сякаш бебето е малък диктатор на ежедневието, а имат средство, което комбинира нуждите на детето с нуждите на близките му хора, така всички вкъщи са по-хармонични.
Моя лична кауза е доброто усещане у майките – знам от личен опит колко е важно майката да се чувства пълноценна, за да е добре цялото семейство. Ето това прави бебеносенето моя страст –  ползите са както за бебето, така и за цялото семейство.
 – Можем ли да обобщим, че благодарение на използването на носилки, майките се справят по-добре и по-бързо с неразположения на бебето като колики, никнене на зъбки, рефлукс и т.н.?
 
– Носенето може да е чудесно средство за даряване на утеха точно при тези неразположения.
Знаем как при безутешно плачещо бебе всички страдат – бебето на първо място, последвано от родителите, които са изнервени и на ръба на силите си, от там и по-големите деца в семейството.
Изправената поза е благоприятна при рефлукс. При колики и неразположения, характерни за първите 3 месеца. Позата коремче срещу корема на носещия, дарената топлина и усещането за близост са магически и могат да променят преживяването за минути.
Никнене на зъбки и други състояния на нервност и превъзбуда също могат да бъдат благоприятно повлияни, ако можехте да държите гушнато детето продължително време. И вие можете! Благодарение на помощта на ергономичните носилки. Удобно е и междувременно използвате ръцете си за нещо друго.
– След като има начало, то има ли и време, когато е препоръчително да се прекрати носенето на децата в ранички?
 
– Носенето може да продължи толкова, колкото бебето и родителите са склонни.
За по-големите деца също има полза да има ергономична раница под ръка. Дете на две и половина ходи добре, но ако сте от родителите, които обичат да пътуват и водят децата си сред природата, малкото човече няма силите да извърви целия маршрут.
Ако пък ви се налага да пазарувате – ходещото дете често има склонност да сее разруха зад себе си, което пък води до това да се стресирате взаимно. Много по-лесно е да бъде носено на гръб за кратко, докато събере сили да или пък за да го предпазите от опасни ситуации – в магазина, на летище, на пренаселени места.
Когато носенето е започнало с няколко-килограмово бебе, тялото на носещия свиква постепенно с теглото. Придвижването на гръб е по-щадящата опция за тежки деца. Почти всеки може да носи 11-12кг раница с багаж на гръб. Не е по-различно и с носено дете с това тегло.
Носенето на големите рядко се налага с часове, по-скоро е за кратко и в моменти, когато това се случи е за да се „рестартират” емоционално или физически.
Горна граница няма – докато ви се носи и се чувствате добре, няма противопоказания. Да не забравяме, че има и деца със специални нужди, за които носенето може да е още по-ценно.
 
 – Какви са основните видове носилки?
 
– Основно се ползват слингове и ергономични раници. Има и хибридни модели, които са нещо средно между двете.
Слинговете са дълго парче плат от материя, изработена и тествана специално за това предназначение и трябва да отговарят на определени изисквания. Нужно е слингът да бъде вързан по подходящ за бебето начин.
Ергономичните раници също поддържат физиологично присъща за бебето поза, имат платка, в която се позиционира детето, подплатен колан и презрамки, които поемат и разпределят тежестта, както и ремъци, чрез които раницата се напасва към тялото на носещия и към бебето.
– До колкото знам, носилките се разделят според възрастта на детето и не е подходящо да се използва например раничка за новородено?
 
– Слинговете са универсален вариант и могат да се ползват от новородени и малки бебета. Има различни школи, които варират във вижданията си дали раниците също са подходящи за най-малките.
Вече има модели и производители, които твърдят, че даден модел е подходящ за бебе от около 4 килограма нагоре и са преминали сертификация за това. Като консултант аз предпочитам да виждам най-малките бебета в слинг, тъй като позволява по-фино напасване към детето и когато се използва правилно, осигурява адекватна подкрепа за малкото телце.
След като бебето поукрепне и държи стабилно главичката и гръбчето си, раниците са чудесна опция, която често родителите предпочитат поради бързото и лесно поставяне.
Запознаваме семействата с особеностите на пособията за носене, изборът какво да използват за своето бебе е техен.
 
– Възможно ли е да навредим на бебето, ако използваме носилки?
 
– В каквото и да носите бебето си е редно да следвате инструкциите за безопасност. Ако това е сертифицирано пособие за носене на бебе и го използвате спрямо препоръките, бебеносенето е сигурно начинание и рисковете от него са сравними с това да се случи нещо непредвидимо с вас или бебето и без да го носите.
Не се препоръчва например да готвите с носено отпред бебе, да карате колело или да се возите в кола с дете в носилка. Добре е да имате становище, че мъничето ви е здраво и няма специални потребности, несъвместими с носенето в ергономично пособие.
Посещават ни и родители, за които носенето е част от терапията на детето или продължаваща профилактика след като е имало ортопедичен проблем.
 
 – Препоръчвате ли използването на така нареченото “кенгуру”?
 
– Кенгуру е събирателно понятие, с кенгуру ние визираме носилка с тясно дъно от тип „гащи”, твърд гръб и често нисък център на тежестта.
От ергономична гледна точка такъв тип носилка не осигурява нужната поза, съответстваща на на физиологията на бебетата и има недостатъци, с които смятаме, че е необходимо родителите да са наясно преди да изберат пособие, в което да поставят детето си.
– От какви материали се изработват носилките и достатъчно сигурни ли са?
 
– Материите на сертифицираните носилки се избират внимателно, тъй като трябва да отговарят на определени изисквания. Тестват се на опън и издръжливост, както и за безопасност на багрилата и липса на вредни емисии. Завършеният продукт също преминава тестове за безопасност.
 
 – Намират ли се на пазара некачествени продукти, които биха могли да бъдат и опасни?
 
– Когато избирате пособие за носене, обърнете внимание дали става дума за утвърден и сертифициран като безопасен за носене на бебе продукт. Ние сме избрали да предлагаме само сертифицирани по ISO продукти. Самоделните носилки могат да не отговарят на нормите за безопасност.
Същото важи и за носилки-ментета т.е най-често това са копия на маркови ергономични раници, лесно различими от тях по нереалистично ниската цена. Тези продукти са с неясен произход и варират в качеството на изработка. Те не отговарят на единен стандарт и не могат да дадат гаранция за безопасност.
Когато става дума за пособие, на което ще доверите бебето си докато се движите, според нас няма място за компромис.
 – Как да подберем правилната ергономична раница за нас? Има ли някакви общи насоки, които да споделите с читателите ни?
 
– Така, както и с обувките, различни хора намират различни модели за най-добре пасващи им. Има раници, които покриват голям диапазон от фигури и които повечето от родителите намират за удобни.
Спецификата на бебето също е от значение – колко е голямо, дали е в горна или долна граница на теглото за възрастта, субективни предпочитания на родителите и на детето. Ако раницата е удобна за вас и позиционира детето добре за възрастта му – то тя е подходяща. Повече за някои популярни модели ергономични раници може да прочетете в блога ни.
 
 – Дават ли се носилки под наем, така че родителите да могат да преценят кой е най-добрият продукт за тях?
 
– Да, наемането на носилка може да е чудесен вариант да се запознаете с носенето, както и да усетите как ви пасва даден модел.
В България вече има библиотеки за слингове и ергономични раници с многообразие от продукти под наем, ние също предлагаме тази опция.
Възможно е също да направим индивидуална консултация заедно с детето, така че да получите насоки и да изпробвате под ръководството на консултант.
 
 – В какъв диапазон варират цените на носилките?
 
– Ценовият диапазон е много широк.
Слинговете започват от около 50 лева и  горната граница е отворена, поради многообразието от материи и марки и видовете слинг. В България средната цена е около 100 лева.
Раниците най-често са между 200 и 300 лева, в зависимост от функционалността и особеностите като материя, опции за оразмеряване и напасване по детето, производител и т.н.
Качествените носилки могат да износят повече от едно дете и при подходяща грижа могат да бъдат предадени нататък, така че запазват голяма част от стойността си. В чужбина дори има тенденция висококачествени носилки да бъдат използвани като инвестиционни вложения.
 
 – Бебеносенето е “модерно течение” или “удобна необходимост”?
 
– Смятам, че популярността на бебеносенето набира сила точно, защото е “удобна необходимост”. Не е нещо ново и не е модерна прищявка – отговаря на необходимостта освен за децата си, да се грижим и за още куп неща и хора, включително за себе си.
 
– Какво ще посъветвате майките, които все още се колебаят, относно носенето на бебето в слинг/раничка?
 
– Да опитат. Няма нищо за губене. Ако не са убедени в ползите или имат опасения за детето си, можем да дадем повече информация по време на индивидуална консултация, след което те сами да преценят дали си заслужава да опитат. Наемането на носилка е достъпен вариант да пробват и да преценят за себе си.
Понякога сработването с бебеносенето отнема повече време, но можем заедно да потърсим решение за тях, така че да получат улеснението, мобилността и удобството, които бебеносенето може да им даде.