Когато говорим за нормално детско развитие, то неминуемо се вглеждаме в един от най-важните ни сетивни органи – очите. Не напразно хората казват, че те са прозорец към света!
Днес разговаряме с една дама, която освен доказан професиналист в областта на офталмологията, има и прекрасни очи – топли, сърдечни и винаги усмихнати. Дали това е случайност, съмнявам се!
Гостува ни Доц. Виолета Чернодринска, с която ще си поговорим за детското зрение и предпоставките за правилното му развитие. Неглижирането на проблемите с очите могат да доведат до сериозни последици. Как да не допуснем това и да реагираме своевременно, ще разберем днес в подрубриката ни “Специалистите съветват”.
 
Здравейте, Доц. Чернодринска и добре дошли при нас. Надявам се да ни дадете ценна информация за една неглижирана от повечето педиатри тема – очното здраве при най-малките. Преди да Ви задам въпросите, които ме вълнуват като родител, бихте ли се представили с няколко думи на читателите ни?
 
– Здравейте и благодаря за поканата. Завършила съм медицина в МУ София и от над 15 години се занимавам с детска офталмология. Ръководител съм на Детско очно отделение в УМБАЛ Александровска и Управител на МЦ „ВИЗУС”. Това са и единствените в страната здравни структури, които се занимават приоритетно с очните проблеми при децата.
Преподавател съм в Медицински Университет-София и ръководя катедрата по Очни Болести в същия университет. Специализирала съм детска офталмология в Париж, Лондон и Фукуока-Япония. Защитила съм докторски труд на тема “Ретинопатия на недоносените”. Автор съм на учебника “Най-честите очни заболявания в детска възраст.” Имам над 100 публикации в български и международни специализирани списания.
 
– Да започнем разговора с периода на бременността. Възможно ли е действие от страна на майката да наруши очното здраве на плода? Ако да, то с какво трябва много да внимава бременната жена?
 
– Очите започват своето развитие още през шестата седмица след забременяването и органогенезата продължава през цялата бременност. Критични за очите са първите 3 месеца. Бъдещата майка, трябва да внимава при контактите си с хора с инфекциозни и вирусни заболявания -например варицела. Не трябва да се консумира и сурово месо.
 
След раждането на бебето, необходимо ли е то да бъде прегледано от офталмолог веднага?
 
– Ако нещо смущава педиатрите и/или родителите е необходимо детето да се прегледа веднага от детски очен лекар. При децата родени преждевременно скрининговите прегледи се извършват по схема с цел да се диагностицира и излекува Ретинопатия на недоносеното.
Но като цяло е препоръчително първият очен преглед да се извърши между шестия месец и едногодишна възраст. С този преглед могат да се открият и предотвратят много тежки очни заболявания.
– Какви са най-често срещаните очни проблеми при новородените?
 
– При новородените най-чести са наследствените и вродените очни проблеми, запушването на слъзните канали и възпалителните заболявания.
 
– Има ли определени рискови фактори за развитие на тези усложнения при децата?
 
– Да. Генетичната предиспозиция.
 
– Какви са признаците, по които да ги разпознаем в една толкова крехка възраст?
 
– За най-голямо съжаление, родителите забелязват проблема, когато става видим, но при някои заболявания това води до затруднения при лечението. Затова мисля, че профилактичните прегледи са много важни.
 
– Вярно ли ще е ако кажем, че ако открием дадено очно заболяване в ранен етап от развитието на детето, още докато е бебе, то шансът за излекуването му е по-голям?
 
– Да. Също така, можем да открием предпоставки за развитие на заболяването, например “Мързеливото око” и да го предотвратим.
 
– Да предположим, че детето е родено на термин, не е било в кувьоз и нямаме конкретни притеснения за очичките му, кога е редно да се направи първото посещение при офталмолог?
 
– Между 6 и 12 месечна възраст.
 
Колко често трябва да се правят профилактични прегледи при очен лекар?
 
– Препоръчителните профилактични прегледи са: до 1 годинка, на 3-4 годишна възраст и в предучилищна възраст.
 
– Бебетата могат ли да носят очила?
 
– При необходимост слагаме очила и на деца под една годинка. По този начин помагаме на детето да се развива пълноценно. Ние приемаме 80% от заобикалящият ни свят с очите.
– Да обърнем внимание на едно често срещано заболяване при малките деца – конюнктивит. Какви са симптомите му, как да го разпознаят родителите?
 
– Има различни видове конюнктивити – бактериален, вирусен, алергичен. В зависимост от това какъв конюнктивит е, то той протича по различен начин- със зачервяване, секрет, сърбеж, болка.
 
Има родители, които прилагат самолечение – натъркването със златен пръстен и капане на кърма в очичките. Тези методи помагат ли и какво е най-адекватното лечение?
 
– Важното е, родителите да не лекуват децата по препоръки на неквалифицирани хора. Съществуват  форуми, в които майките си разменят рецепти според симптомите на детето. Много често, ако диагнозата не е поставена правилно, това “самолечение” може да доведе до влошаване на състоянието. Капането в очите на вещества, които не са предназначени специално за очи е опасно. Лечението трябва да се назначи от очен лекар.
 
– Гледането на телевизия от малки деца вреди ли на зрението им?
 
– Не, при условие, че телевизорът е на по-голямо разстояние, но винаги е по-добре за детето да спортува например.
 
– До колко време дневно бихте ограничили децата да седят пред монитори и таблети?
 
– Когато децата гледат  мониторите, таблетите или телефоните, те мигат много по-рядко. Слъзният филм изсъхва, променя се качеството на сълзата и в последствие се развива “синдрома на сухото око”. Това кара дечицата да мигат често, очите им се зачервяват и стават податливи на възпалителни заболявания. Другият проблем е приближаването на таблета или телефона, очите се пренапрягат и се появява главоболие. Ако устройствата се използват разумно, проблеми няма да има.
От каква възраст е подходящо децата да носят слънчеви очила?
 
– От възможно най-ранна възраст, когато детето позволява да му се сложи “нещо” на главата. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи може да доведе до проблеми в по-напреднала възраст. Това важи особено за децата с по-светли очи.
 
– Когато рисуват или четат децата често се привеждат твърде много към листа, необходимо ли е да контролираме това разстояние?
 
– Нормалното разстояние, за което очите са пригодени да гледат наблизо е около 40 сантиметра.
 
– Кърменето има ли общо с промяната на цвета на ириса на детето? Това схващане, че цветът на очите се избистря след като бебето вече не е кърмаче мит ли е или реалност?
 
– Цветът на ириса се променя до 1 годишна възраст независимо от начина на хранене на детето.
 
Бихте ли дали няколко съвета за това как да развием най-добре детското зрение и с какво да внимаваме като заплаха за него?
 
– За нормалното развитие на детското зрение е необходимо да се правят профилактични очни прегледи. За съжаление, още съществува схващането, че очите на детето могат да се прегледат след като то започне да говори. В момента разполагаме с апаратура, с помощта на която можем да установим дали детето има нужда от очила след шест месечна възраст.
Искрени благодарности на Доц. Чернодринска за ентусиазма, с който подходи към това интервю и за професионализмът, който вложи в него!
Може да се присъедините към фейсбук групата ни БЕБЕВОДИТЕЛ, където коментираме всичко, което ни вълнува като родители и се смеем на неволите си.