Дете тича с маркер в ръка към стената. Спира се на сантиметри от нея и започва да рисува. Родителите продължават да наблюдават случващото се без никаква реакция?! Детето твори къщи, балони, облаци. Драска във всички посоки. Обръща се и очаква одобрение. Родителите се изправят на крака и възторжено поздравяват своя малък художник! Какво пропуснахте ли? Пропуснахте това, че стената е боядисана с Escreo – магията, която превръща всяка стена в дъска от ново поколение!
Днес на гости в Медийната стая е Елена Николова готова да разкаже повече за този иновативен продукт.
– Здраей, Ели! Радваме се, че имаме възможността да говорим с теб. Разкажи ни за Escreo – кои сте вие и кое ви вдъхнови в създаването на този продукт?
– Здравейте! Всъщност когато разказвам историята за създаването на Escreo, казвам, първо как се зароди екипът ни. Бях в Щатите на предприемаческа програма, финансирана от “Америка за България”, където се запознах с Искрен и Ясен. След като се върнахме в България, искахме да стартираме нещо ново, но не знаехме какво. Пробвахме различни неща.
Всичко започна когато се запознахме с нашия 4-ти съосновател, Манол, който имаше повече от 15 години професионален опит в производството на бои. И решихме… Бяхме видяли подобен продукт в Щатите, където хората използваха стените си да пишат. Чудихме се и се маехме… и просто решихме, че това е нещо супер готино – концепция, гениална и простичка в същия момент. Пробвахме да направим наша собствена технология… Започнахме да продаваме на клиенти, колелото се завъртя.
Иначе да кажа нещо за мен – от Асеновград съм родом. Завършила съм Управление на европейски проекти магистърска степен и бакалавър – Международни отношения в София, където всъщност и живея.
– С какво е различен Escreo?
Escreo не е просто една боя. Това е нещо, което ние се опитваме да развием като концепция и като решение в бизнеса, една възможност да се изразяваш. Звучи много простичко и елементарно, но това, което ние научихме е, че хората се изразяват и споделят тогава, когато имат доверие помежду си. По-ценното за нашите клиенти не е възможността да пишеш на стената, а усещането, че се чувстваш добре да се изразиш и да споделиш това, което ти се “върти” в главата – без да очакваш критика или присмиване от страна на който и да е. Escreo е за свободата да бъдеш себе си и да не се страхуваш да споделяш.
Ако трябва да го сравним с голямата бяла дъска, Escreo е много повече в психологически, пряк и преносен смисъл. Защото Escreo боятаможе да бъде във всякакъв размер, всякакъв цвят, всякаква форма. Може да бъде персонализирано решение в зависимост от изискванията на клиента и в същия момент спестява ресурси, няма нужда да се купува бяла дъска – много повече се оптимизира пространството. Няма нужда от флип-чарт, където се изразходва много хартия.
Къде и как може да използваме вашите стени? 
– Навсякъде, където има стена може да се сложи Escreo. Ние работим най-вече с корпоративни клиенти, които използват продукта ни в конферентна зала или в креативно пространство: на колоната, на вратата, на мебел, в коридор. Възможно е да се положи на стена в ресторант, където да се пише менюто. В училища, детски градини. В частния дом, разбира се, където децата могат да се чувстват свободни да рисуват и развиват творческия си потенциал, без да се притесняват родителите от евентуални “повреди” по мебелите. Нужно е само да се боядиса една стена, а защо не цялата детска стая?
Какво е Magnito покритие?
– Магнитнито покритие е основа, която се поставя под Escreo и това позволява на хората да превърнат стената в място където не само да пишеш и рисуваш, но и да закачаш бележки, съобщения, картички – всичко!
– Започнахме разговора с теб, илюстрирайки една ситуация от ежедневието на много родители. Имате ли наблюдения върху това как въздействат стените Escreo на малките деца?
– За децата краят на листа не е краят на възможността да пишеш. Племенниците ми имаха поле за рисуване – едно стъкло, до него бяла стена. Те рисуваха върху стъклото и продължиха на стената. Това беше естествено за тях. Escreo е още една възможност децата да се развиват, без да им се караш като родител, без да ограничаваш техните амбиции и желания, а напротив – да ги окуражаваш и да се чувстваш горд от това!
Escreo отключва креативността във всеки творец. Кое според теб е по-важно да си креативен или уверен в себе си?
– Честно казано не бих поставила креативността и увереността в сравнение и като противоположности. Мисля, че когато човек е творец, по-скоро някак си е уверен, но в същия момент не е свръх самоуверен! Какво означава това? Да си творец, според мен, трябва да си наистина свободен и смел да изразяваш това, което ти хрумва и идеите, които са ти в главата. Да не се страхуваш от критиката, от неодобрението. Наистина да си готов да чуеш много “не”, много негативна обратна връзка. В същия момент, обаче, не смятам че творците са и свръх-надути хора. Напротив – те са наивни в добрия смисъл на думата и готови да чуят обратната връзка, дори негативна да бъде тя, без това да ги спре да преследват мечтите си, продължавайки да изразяват творческия си потенциал. Според мен, творците са истински, уверени и много отворени към външния свят и хората, макар може би да има много исторически примери, които опровергават теорията ми.
Всички знаем колко вредни са боите за стени. Няма как да пропуснем въпроса относно съдържанието на Escreo?
– Зависи от боите. В момента технологиите се развиват много бързо, включително и в такъв традиционен отрасъл като производството на бои. Ако сравняваме нашата боя точно с конкурентите ни в световен мащаб, едно от нашите предимства е водната основа. Иначе това е полиуретанова боя. Смесват се два компонента, боядисаната повърхност се остава за два дни да изсъхне и вече може да се пише на нея. Необходими са 12 часа, за да се изпарят всички вредни емисии и аромат от помещението.
– Ще споделиш ли част от опита си с нашите читатели за това как се създава успешен бранд?
– За жалост няма тайна и няма рецепта как да създадеш успешен бранд и бизнес. Това, което ние научихме е, че трябва да познаваш възможно най-добре човека, на който продаваш, да познаваш неговите проблеми и тревоги, постоянно да слушаш неговата обратна връзка. От друга страна е важно да имаш принципи, на които да останеш верен и да не ги променяш. А след всяка обратна връзка да намираш по-скоро онези клиенти, за които ти си супер и искаш да направиш твоя продукт или услуга WOW за тях! Въпросът е не всеки да бъде твоят клиент, а да предоставиш най-доброто на единствения. Важно е да си фокусиран, колкото по-нишово се тръгва, толкова по-добре!
Също така е важно да бъдеш честен и откровен. Да създадеш екип, който вярва в този продукт, защото брандът сам по себе си, е нищо ако не носи стойност. А стойността се създава от хората! Така че да мотивираш и създадеш здрав екип – това е най-трудното при започването на един бизнес!
–  Къде е мястото на мечтите в бизнеса според теб?
– Хубаво е да се мечтае смело! В живота, който водим, конкуренцията е жестока, но все по-смели мечти се реализират. Виждаме как всичко е почти възможно. И това е и хубаво, и лошо. В същия момент е и някак си плашещо, защото ти носиш отговорност за всичко, което се случва. Така че – смелост и повече склонност да рискуваш!
Излишно е да питам каква е стената зад бюрото ти. Какво има на нея?
– На стената ми пише страшно много неща! Има смешни мисли на колегите, има план за седмицата, изчисления, смешни рисунки. В сезона на лятото сме – имаме една стена изцяло с планове за отпуските. Таргети за месеца, седмични цели. Заповядайте да видите как ние, създателите на Escreo, изпозлваме стените си, тъй като целият ни офис е шарен и боядисан с нашата вълшебна боя.
– Къде можем да ви открием? 
– Можете да ни откриете в София тех парк и онлайн във Facebook или просто отидете в някой иновативен офис в България и ще ни откриете!
Какво ще напишеш като послание към читателите ни върху Escreo?
– Изразявайте се свободно, творете, не се страхувайте и бъдете по-шарени!