Името Христина Янева говори ли ви нещо? А сега да опитаме с Хедра, това звучи ли ви познато?
Да, едва ли има майка, която да се е подготвяла за кърмене или да е преминала през него и да не е прочела поне един неин материал.
Тя е сертифициран от международен борд консултант по IBCLC – най-висока степен, съосновател и член на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”, лектор и обучител по въпросите за естественото хранене, автор и консултант на различни публикации свързани с кърменето.
С няколко думи – тя знае всичко или почти всичко за кърменто и го прилага практично!
 
Хриси, здравей и добре дошла в БЕБЕВОДИТЕЛ. За мен е огромна чест, че прие поканата ми за разговор. Ти си безспорен авторитет, когато се говори за кърмене. Имаш дългогодишен опит и сериозна професионална подготовка. Разкажи ни малко повече за теб самата.
 
Аз съм най-обикновена майка на две вече големи деца, която ще е напълно изгубена без съпруга си, който се грижи за тях повече от мен и безусловно ме е подкрепял да следвам пътя си, дори когато това е означавало много повече работа за него.
Винаги съм обичала деца и винаги съм смятала, че ще работя нещо, свързано с тях. За щастие така и стана – първоначално в работата ми като учител в начален курс, а паралелно с това се случи и работата ми с кърмещите майки и бебета, която в момента е водещото, с което се занимавам.
Аз съм си учител по душа – и намирам изключително много паралели между двете роли. Дали ще придържаш ръчичката на дете, което се учи да пише, или ще държиш ръката на жената, когато се учи да бъде майка – и двете са еднакво отговорни и еднакво емоционални.
Какво друго да кажа – остана ми последната година от следването в специалност Лекарски асистент (новото име на фелдшерите), говоря 4 езика, имам котка и куче и отскоро градина, в която се опитвам да отглеждам цветя и домати с променлив успех.
– Очевидно имаш разнообразно ежедневие. Ти си и основоположник на идеята за естествено хранене при бебетата през последните години. Какво те мотивира да отдадеш времето и енергията си на това да помагаш на млади майки?
 
– Моите лични трудности с кърменето и липсата на информация, заради която кърменето на първото ми дете не беше успешно, бяха причината да търся отговори – и в типично учителска роля моментално да се постарая да споделям и да науча останалите на каквото зная.
А усещането, че това, което правиш е изключително важно и докосва живота на хората по един позитивен начин са много силна мотивация човек да продължава.
 
– От къде започва кърменето? От следродилната зала или от периода на бременността, когато майката трябва да се информира за този процес?
 
– Ако го гледаме съвсем на ниво тяло, кърменето започва още от времето, когато майката е била ембрион в утробата на собствената си майка, тъй като тогава се формират гърдите. Нататък те се подготвят за кърмене още от появата на първия цикъл, а сред първите признаци за бременност не случайно са напрегнатите и болезнени гърди.
Съзнателната подготовка за кърмене също е добре да започне още от бременността, тъй като кърменето следва непосредствено след раждането и ще заема централна роля през голяма част от първата година. Затова е добре човек да знае какво да очаква и да се чувства подготвен.
 
– Защо кърмата е единствената и най-пълноценна храна за новороденото?
 
– Най-малкото защото няма как със 100 години хранителни експерименти да „бием“ милиони години еволюция, която е вложила на първо място имунна защита и епигенетично влияние, а чак тогава е подбрала и хранителните фактори в млякото.
В съвремието цялата наука около млеката за кърмачета е насочено основно към репликация на хранителните фактори – защото все още не знаем и не можем почти нищо в посока на всички останали важни неща, които тялото ни изработва по вродена програма.
И не на последно място – защото никой друг начин на хранене не може да даде на бебето същото усещане за мирис, допир, успокоение и директно преливане на любов, както това се случва на гърдата.
 
– Освен за бебето, кърменето има ли ползи и за майката?
 
– Да, и те са толкова многобройни, колкото и за бебето. Освен че намалява риска от метаболитен синдром, рак на гърдата и на яйчниците, затлъстяване и редица други неща, кърменето ни улеснява много в прехода от жена към майка. Нивата на хормоните в кръвта на кърмачката влияят върху мозъка и ни карат да се синхронизираме с бебето и да отговаряме по-бързо, лесно и инстинктивно на нуждите му. Те задействат и центровете за удоволствие, така че грижата за детето да се възприема като нещо приятно.
 
– Всяка жена ли може да кърми?
 
– Зависи какво дефинираме като кърмене – всяка жена може да храни бебето си на гърда, дори да няма почти никакво мляко. Много жени срещат различни проблеми с кърменето, най-често дължащи се на забавено начало, неподходящи съвети, липса на помощ и подкрепа в критичните първи дни – но при една част от тях проблемите имат и медицински характер. Така че всяка жена трябва да бъде подкрепяна и да й се помага да се справя с неините собствени трудности по индивидуален и подходящ за нея начин.
 
– С какви пречки най-често се срещат жените, когато родят и започне храненето на бебето от гърда?
 
– Най-често е трудно да се постави бебето на гърда, така че да е удобно и приятно и за двамата.
Но най-големият проблем, с който се сблъскват всички, са изключително разнопосочните мнения – буквално всеки, който се приближи до майката, казва нещо различно, жените тотално се объркват и не знаят какво да правят, като напосоки следват противоречиви съвети. Това объркване е в основата на много от проблемите с организацията на кърменето в първите седмици.
В тази връзка – всички сме чували митовете и легендите за „нехранителна кърма”, „бебето ти реве, защото е гладно”, „давай му да яде под режим” и т.н. Кои са най-разпространените и грешни схващания, с които кърмещата майка се сблъсква?
 
– Определено „нехранителната кърма“ продължава да е хит, независимо че това е практически невъзможно при здрава жена.
Все още на жените се обяснява да кърмят на едното хранене от едната гърда, а на другото – от другата, което при голяма част от жените води до недостатъчно мляко и нужда от дохранване.
Моят личен фаворит е „предното и задно мляко“, заради което майките упорито държат бебето само на една гърда и се страхуват да му предложат втората – а реално единственото нещо, от което децата наистина наддават, е количеството прието мляко, а не колко капки задно мляко са получили.
 
– Кърменето е процес ръководен от принципа търсене и предлагане. Но какво правим, когато установим, че бебето ни не се наяжда само от гърдите ни?
 
– Тогава се обаждаме на педиатъра и на консултант по кърмене за оценка на това какво се случва с бебето и храненето. Не забравяйте, че бебето е половината от кърменето – понякога проблемът е детето да си вземе нужното количество, независимо че в гърдите има достатъчно мляко.
Затова трябва да се проследи внимателно едно цяло кърмене и медицинската история на майката и бебето, така че да се открие откъде е тръгнал проблемът. Ако не знаем причината, няма как да се дадат истински полезни съвети.
 
– Колко често трябва да поставяме детето на гърда, за да се храни и да се следва ли определен режим?
 
– В първите дни и особено след изявата на физиологичната жълтеница, която прави бебетата сънливи и отпуснати, е важно да се грижим децата да имат поне 8 кърмения за 24 часа, дори това да означава да ги разбуждаме и да им предлагаме по наша инициатива.
След преминаването на този период и когато детето е възстановило успешно рожденото си тегло около десетия ден и знаем, че кърменето върви в правилната посока, децата се развиват най-добре, като се хранят на поискване.
– Разясни ни защо е толкова важно нощното кърмене за стимулиране на лактацията?
 
– Хормонът, който отговаря за производството на мляко – пролактинът – е с най-високи нива и отговаря на стимулация най-добре именно през нощта. Така че вроденият инстинкт на бебето да се буди по най-неудобно за нас време е всъщност отражение на биологичните ритми и помага за поддържането на млякото.
Помага и за още нещо – високите нива на пролактин забавят възстановяването на менструацията след раждането.
 
– Количеството на кърмата може ли да се увеличи от даден тип храни или напитки?
 
– Доброто хранене и адекватното количество течности са много важни, за да може майката да се чувства добре и тялото й да функционира оптимално.
Някои храни и отвари от билки и подправки имат влияние върху хормоните, например повишават нивата на пролактин и по този начин помагат да се произвежда повече мляко.
Но не може да се разчита само на храни – необходимо ни е добре сучещо бебе и адекватен брой пъти стимулиране на гърдите в денонощието, за да се увеличава и поддържа млякото.
 
– Майката трябва ли да ограничава храната си, за да не предава с нея вредни вещества на детето си?
 
– Препоръката да се избягват дадени храни, защото са алергени, беше изключително популярна до преди десетина години. Смяташе се, че по този начин може да се предпазят децата от развитие на алергия.
Натрупалите се изследвания обаче показаха точно обратен ефект – въздържането от потенциално алергенни храни и забавеното им въвеждане не само не помагат срещу развитието на алергия, а даже увеличават риска.
Затова съвременните препоръки са майката да консумира в нормални количества разнообразие от храни, така че организмът на бебето да се запознава с малки частици от тях и да му се помогне да си изгради толерантност.
Наистина може да се яде всичко, включително мед, ягоди, праскови, кафе, бобови и зелеви храни – стига да не се прекалява, естествено.
Храни се изключват единствено ако майката е алергична към тях – или ако самото бебе е проявило поне два пъти чувствителност към дадената храна.
До колко месечна възраст е удачно малкото човече да консумира само кърма и кога да започне захранването с твърда храна?
 
– Препоръките на всички световни педиатрични асоциации в света се обединяват около това в идеалния случай децата да са само на кърма за първите 6 месеца от живота си, а след това да започне предлагане на други храни, които допълват кърменето, без да го изместват напълно до края на първата година.
 
– Колко дълго трябва да продължи кърменето? Забелязала съм, че в България битува схващането, че детето навърши ли една годинка, то задължително трябва да се отбие, в противен случай му вредиш.
 
– И тук имаме ясни препоръки от големите педиатрични асоциации в света – повечето от тях препоръчват кърменето да продължи „поне до края на първата година, а след това колкото желаят майката и детето“.
Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват кърмене поне през първите две години от живота, а след това колкото майката и детето имат желание.
 
– Възможно ли е майчиното мляко да е вредно за бебето?
 
– Обикновено подобно мнение как кърмата вреди на бебето се изказва, когато бебето е алергично към нещо, което преминава през млякото – това обаче може да се повлияе с диета на майката и не е основание за прекратяване на кърменето.
Има една-единствена ситуация, която е абсолютно противопоказание за кърмене – това е вроденото метаболитно заболяване галактоземия, при която детето не може да разгражда млечната захар-лактозата (да не се бърка с преходния лактазен дефицит, който е нещо съвсем различно, може да се прояви на всякаква възраст и бързо преминава – галактоземията се проявява от раждането и е нелечимо състояние).
Мнението ти за адаптираното мляко? Това е една доста солидна индустрия, която се развива на фона на незнанието и страха на майките. До колко АМ задоволява нуждите на мъничетата?
 
– Млеката за кърмачета имат своето място в детското хранене, тъй като кърменето може да не се случи успешно по редица причини или изобщо да не е опция. За съжаление мрежата на банки за майчина кърма далеч не е така развита, че да може да задоволява нуждите на всички нуждаещи се бебета, което би бил идеалният вариант.
Съставът на АМ се моделира по това, което знаем за състава на майчиното мляко – но не може да го наподоби напълно, а и в кърмата има над 200 съставки, за които реално не знаем каква е ролята им.
Кърмата и адаптираното мляко няма как да бъдат равнозначни – и все пак, когато бебето не може да се храни с кърма (от мама или донорска) по различни причини, адаптираните млека остават най-безопасния избор за нашите условия за децата през първата година от живота им.
 
– Забелязала ли си един ренесанс на естественото хранене при бебетата? Твоята работа и работата на консултантите по кърмене сякаш дават нов тласък на нещо толкова древно като кърменето?
 
– Определено има сериозен и устойчив интерес към кърменето от страна на майките. Консултантите по кърмене се появяват, именно защото майките искат да се справят с проблемите и имат нужда от помощ.
Двете неща вървят паралелно – майките искат да кърмят и така се появяват консултантите да им помагат това да се случи, а понеже консултантите помагат, на все повече майки им се случва успешно. Съответно повече жени са с нагласата да си кърмят бебетата.
 
– Към кого да се обърнат майките, когато се сблъскат с някакъв проблем относно храненето на пеленачето си? Педиатрите и акушерките достатъчно надеждни лица ли са за такава консултация?
 
– Всички медицински специалисти получават в хода на обучението си базова представа за процеса на кърмене. Специфичните неща като тънкостите при поставяне на гърда, оценка на ефективното хранене, стратегии за преодоляване на специфични кърмачески проблеми най-често не са част от обучението на повечето медицински специалисти.
Педиатри и акушерки с дългогодишен опит научават много в хода на практиката си и могат да са от голяма полза. Нуждите на майките в хода на кърменето обаче са различни, невинаги са от чисто медицинско естество и се променят с времето.
Често за кърмачките е от полза и предпочитат да говорят с други майки с опит в кърменето, които могат да им дадат практични съвети за живота с растящото кърмаче. Това е причината за възникването на групите „Майки подкрепят майки“ още през 50-те години на миналия век и тази помощ и подкрепа са неоценими.
Консултантите по кърмене с титлата IBCLC са относително нова професия – едва от около 30 години, но в съвремието това е най-високата степен на специализация в областта на кърменето в световен мащаб.
Като част от медицинския екип те се занимават със сложни и заплетени ситуации, когато обичайните съвети не са помогнали и има нужда от специализирана намеса по отношение на кърменето.
 
– Скоро на пазара излезе дългоочакваната ти книга „Всичко за кърменето или почти всичко, но практично”. Какво могат да намерят в нея майките и препоръчваш ли за настолно четиво на бременната жена?
 
– Мисля, че заглавието говори само за себе си – в книгата наистина е събрана информацията, която е обичайно необходима на майките, за да поставят добро начало на кърменето и да се справят с най-често срещаните проблеми.
Естествено, няма как една книга да събере цялата информация – но е добро начало на запознаването с кърменето и се надявам да е добър спътник на жените в процеса на кърмене от бременността до отбиването.
– Темата за храненето на бебетата е изключително обширна и се е превърнала в отделна наука. Ако трябва да синтезираш няколко съвета към читателите ни, какво би им казала, за да ги подкрепиш в този нелек, но изключително благодатен и прекрасен период на кърменето?
 
– Кърменето е естествен процес, което не значи, че винаги е лесно – понякога всичките усилия, нерви и време, които човек влага в началото, изглеждат наистина зашеметяващи. Но идва един хубав момент, когато поглеждаш това бебе, смеещо се насреща ти с уста, пълна с мляко – и знаеш, че си е заслужавало всичко.
Присъединете се към фейсбук групата ни БЕБЕВОДИТЕЛ, където обсъждаме всичко, което ни вълнува като родители и се смеем на неволите си.