„Мечта за Дете“
Ако го прочетете още веднъж ще звучи по различен начин, а след всеки следващ прочит – и ще се чувства все по-различно…
За съжаление, тази мечта не винаги е лесно осъществима и в по-голям процент от случаите става въпрос за репродуктивен проблем в един от двамата бъдещи родители.
В България и по света има много правителствени и неправителствени организации, държавни и частни фондове, които работят в помощ на ин витро процедурите и с цел подкрепа на двойки, който имат репродуктивни проблеми.
Днес, в Медийната ни стая е Ивелина Рускова. По образование, Ивелина е икономист, но животът я поставя на път, който я насочва към астрологията като средство, с което да помогне на самата нея и да намери себе си. Докато се бори за постигането на заветна си мечта да стане майка, започва да изучава астрология в Москва, след което превръща тази наука и в своя професия.
Извървявайки успешно, въпреки всички отрицателни опити, пътят към своята мечта, днес Ивелина се чувства повече от щастлива с това, че е майка и отговорно заявява, че обожава децата и семейството си, а „Мечта за Дете“ се превръща от една фондация в кауза и мисия, която тя следва и се посвещава със сърцето си на майка и жена.
Със съпруга ми решихме да правим ин витро през 2009 година. До тогава вече бях преминала всякакви процедури, лечения, операции. Допълнително и финансовите ни възможности бяха в един доста минимален размер, докато не се появиха едни хора, които ни подадоха ръка и ни помогнаха финансово – благодарение на тях ние осъществихме своето ин витро, което беше и успешно. Може би фондация “Мечта за дете” е един израз и на това да покажа своята социална роля в обществото и да дам това, което аз мога като личност, като жена, като гражданин на България… Малка част от себе си, за да могат и други жени да почувстват благодатта от това да станат майки и да прегърнат своята рожба…
Фондация „Мечта за Дете“ е един блян… Може би, винаги съм искала да се занимавам с някакво подпомагане в полза на някого. Това е била една моя мечта, която вътрешно съм таяла, но явно не съм имала смелостта да изкажа …
 
Много са жените в България, които имат репродуктивни проблеми. Само финансова ли е помощта, от която имат нужда по дългия път на ин витро процедурите?
– Мисията на нашата фондация е свързана и с това да даваме психо-емоционална подкрепа на жените, защото психо-емоционалната подкрепа е нещото, което смятам, че може да помогне на 50% в успешността на процедурата ин витро. Убедена съм в това, че е много важно жената да се чувства психически спокойна, уверена, че нещата ще се случат и те ще бъдат положителни. Да усети подкрепата от хората около нея, защото не всеки може да я разбере – дори съпругът, роднините и родителите не могат до такава степен да вникнат в емоционалното състояние на жената, когато преминава през една такава ин витро процедура…
Помощта на фондацията е и финансова, и психологична. Ние имаме за цел определено да информираме двойките какъв е пътят и начинът, по който трябва да тръгнат и как успешно да го извървят…
Друга наша цел е да дадем широка гласност на демографската криза, която е съществено огромна. България в момента се намира в една голяма демографска катастрофа, защото раждаемостта е много ниска.
Ръстът на Българското население е отрицателен. Ние заемаме 229 място в Света от 232 страни по раждаемост. Коефициентът на раждаемост е 9.2 промила, а по раждаемост нашето население е на последните места – 206 място в света до Макао.
Смъртността е много голяма в България. Застаряването също. Така че, по официални прогнози и търсейки  корелацията на отрицателния прираст с остаряването на населението ще видим, че тенденцията за обезлюдяването на ¾ от територията на България е много голяма. С други думи, българският етнос изцяло изчезва заради ниската раждаемост, високата бездетност, нежеланието на семействата да имат деца, защото те не са социално подпомогнати, високата смъртност…
 
– Коментирайки статистика, каква е тя по отношение на двойките с репродуктивни проблеми в България?

– В България има около 250 000 двойки, които се борят с репродуктивните си проблеми. Всяка 6-та двойка е с проблемно забременяване. Това е основен проблем за нашата страна.
До скоро, всички ние смятахме, че най-засегнати от безплодие са жените, но се оказва, че това са и мъжете. В същото време можем да кажем, че ако преди проблемни двойки са били между 30 и 40-годишни (с репродуктивни проблеми), то сега са двойки между 20 и 30-годишна възраст. Естествено, Държавният фонд Ин витро работи и подпомага тези двойки, но не винаги и не всяка една двойка може да мине и да бъде подпомогната от държавата. От една страна е възможно да не покрива критериите на Държавния фонд, а и никъде, никой не може да гарантира, че ин витрото е подсигурено от един път или от третия път,..
Има двойки, които се борят много, които правят ин витро опити по 10-15 пъти. Това наистина е непосилна и финансово задача, имайки предвид и дохода в България.
– Каква е социалната причината броят на двойките с репродуктивни проблеми да расте с всяка изминала година?
– Социалната причина за броя на двойките с репродуктивни проблеми да расте, смятам е, че младите хора не бързат да създават семейства и да раждат, защото те търсят да подсигурят финансово себе си, за да могат да създадат семейства.
Проблеми като миграцията, пренаселването на големите градове, много наследствени болести, увеличаването на алкохолизма, на наркоманията – всичкото това влияе, върху репродуктивните способности. Имаме и много заболявания, които се получават както и увреждания на репродуктивните системи.
Нежеланието на младите хора да забременеят…
Факторите, причинители на безплодието тепърва, може би, ще се увеличават. Трябва да се вземат наистина мерки по отношение начина ни на живот – как да се пазим и какви профилактики да правим.
Знаем, също така, че жената е с някакви заложби и след определен момент те вече се изчерпват – не е толкова репродуктивна и затова и нейната възможност да забременее намалява…
Причините за репродуктивните проблеми в България са много, а спомената цифра е повече от обезпокоителна.
 
-Може ли осиновяването да „замени“ ин витро процедура?
-Това е въпрос, за който всяка една жена трябва да вземе своята позиция. Всяка една жена и всяко едно семейство трябва лично да търсят начин за това дали да осиновят или да преминат през процедурата ин витро…
Смятам, че едно осиновено дете е толкова детенце, колкото може да бъде и дете, което родено през ин витро процедура, защото майката е майка в полагането на грижи, вниманието, любовта – те са едни и същи.
Изборът между ин витро и осиновяване е процес, в който семейството и двойката трябва да вземе своята лична позиция и не е никак лесен момент.
Но пак казвам – с това няма да решим демографската криза. Би било чудесно да се осиновяват деца и не само от двойки, които имат репродуктивни проблеми и за щастие има много такива двойки.
Въпросът е в това как да увеличим раждаемостта и как да намалим безплодието и тази криза, която я свързана с репродуктивните проблеми при жените и при мъжете…
 
-Разкажи ми, Ивелина, как фондация „Мечта за Дете“ работи в тази посока?
-Ние търсим начини и сме отворени към всякакви идеи. Готови сме да направим много неща в името на това да дадем някаква съвсем малка част – частица, защото няма как да помогнем на всички двойки, които имат репродуктивни проблеми…
Има много други фондации, които също се занимават с това. Фондация „Мечта за Дете“ не е първата фондация, но нашето желание е да дарим своята любов, да дарим своята вяра, надежда, своята психологическа и доколкото можем и финансова помощ. В  тази връзка ще кажа, че в момента за втори пореден път провеждаме благотворителна вечеря, която ще се състои на 19 септември в ресторант „Тюркоаз“ от 19:00 часа. Целта на вечерята е да подкрепим няколко двойки с репродуктивни проблеми.
Това е и мисията ни – да дадем шанс и надежда на колкото се може повече двойки да изпитат щастието и да сбъднат своята мечта.
Естествено не само чрез благотворителните вечери, мероприятия и събития може да се подпомогнат. Всеки, който има желание може да бъде и като доброволец към фондацията – във всеки един град на България. Всеки, който иска може да помага със своите идеи, положителни нагласи във всяка една сфера, в която пожелае.
Ние сме отворени и чакаме своите съмишленици, чакаме хората, които искат да помагат, а аз виждам, че те не са никак малко. И съм безкрайно щастлива да изразя това, че в България има наистина прекрасни и добри хора с големи сърца – човеколюбиви, добронамерени, отзивчиви, милосърдни. Ние, хората в България, сме отговорни не само към себе си, но ние сме и социално отговорни към нашето население…
Аз съм горда с това, че съм българка и имам щастието да се срещна с толкова много хора, които искат да помагат… Хора, които с желанието търсят начин да се покажат съпричастност.
 
-Каква е мисията на фондация „Мечта за дете“?
-Фондация „Мечта за Дете“ е създадена с мисията да оказва информационна, емоционална и финансова подкрепа. Ние защитаваме интересите на тези семейства и аз лично, преминавайки по пътя на репродуктивните проблеми, смятам, че наистина можем взаимно да изразим своята социално отговорна политика и да покажем своята ангажираност към тези двойки в обществото.
Да изразим своята силна политика към социална отговорност, а това е нещо значимо! Смятам, че всички ние трябва да изпитваме и дълг, и отговорност към това да помагаме на другите…