Доведени от любовта към вкусната и полезна храна, днес отваряме вратите на една кухня – Кухнята на Благичка. Оказа се, че тук има много повече от храна и страст към готвенето! Тук има мисия!
За магията да си част от създаването на здравословна храна, да следваш каузата си, да бъдеш добър и дори повече от това – на гости в Медийната ни стая е Блажка – една млада дама, която промени предствите ни за кухня и вкусове! Изключително ни е приятно да ви запознаем с нея, приказката да готвиш и как от учителка се става сладкотворец!
Искрена, непринудена и изключително очарователна!
– Здравей, Блажка! Откъде се появи страстта ти към готвенето?
– Здравейте! Страстта ми към готвенето определено е провокирана от баба и дядо, които всеки ден готвеха, когато бях малка. Беше много забавно да се съберем в кухнята и те да започнат да ми разказват какво приготвят – разказваха го сякаш е приказка, а аз се вълнувах и трепнех в очакване да опитам какво се е получило!
Преди три години създаваш собствена страница във Facebook. Каква беше първоначалната ти визия за бъдещето и докъде очакваше да стигнеш?
– Създаването на Facebook страницата е много забавна история. Преди години бях учител в столично училище и с времето започнах да използвам храната, за да накарам учениците да ме почувстват по-близка. През годините многократно съм виждала каква сила има храната и разбира се, използвах я. Така с времето се прочух сред децата, дори ме наричаха г-жа Курабийка и започнаха често да ме подканят: „Г-жо, защо не си направите страничка във Facebook, да разберат хората колко вкусни неща правите!“ И така с тяхна подкрепа създадох страницата на кухнята на “Blagichka” с цел да споделям какво създавам в свободното си време. За очаквания тогава…ами, очаквах да събере около 500 последователи. А днес те са над 1800!
– Кухня с мисия? Разкажи ни повече за мисията си? 
– „БЛАГИЧКА – КУХНЯТА С КАУЗА“ е мястото, което обединява в едно любовта към храната и приготвянето на качествени и вкуснии неща, и вярата, че младежите са най-важното богатство, което обществото ни има и трябва да инвестира в него.  Ние от “Благичка” вярваме в две неща. Първото е, че хранене е ритуал, който трябва да носи щастие и енергия, а не тежест и подут стомах. А второто е, че даваме шанс на младите в неравностойно положение- това е нашата мисия! Затова и в нашата кухня работят едни прекрасни девойки, живеещи в домове и защитени жилища.
Впечатляващо е отношението ти към проблемите свързани с нездравословното хранене, особено при младежите. Каква според теб е основата причина за това и какъв е нейният първоизточник?
– Докато преподавах в училище, осъзнах колко сериозен наистина е проблема с храненето сред младите хора. С много деца и родители съм разговаряла. Основна причина, която съм идентифицирала, е липсата на време семейството да приготвя храната си у дома – родителите работят до късно, детето си купува нещо от училищния стол или кварталната бутка. По-притеснителното за мен, обаче, бе липсата на култура относно храненето – много деца не знаят основни принципи при консумирането и избора на храна. Като учител се опитвах да давам добрия пример и да отделям време, за да говорим за храната.
Какви са твоите основни принципи в избора и консумирането на храна?
– Стремя се да избирам български продукти. Следвам основни правила в правилното хранене без това да означава лишаване и нечовешки диети. Напротив, аз обичам да ям и то почти всичко, особено сладки неща. Но ние в кухнята на Благичка вярваме, че сладкото не задължително значи вредно. Важно е да знаем кога е правилно да изядем едно парче шоколадова торта, например. И няма да се чувстваме гузни от това, а щастливи! Други правила, които следвам, са да ям плодове през първата половина от деня. Старая се да разнообразявам постоянно менюто си като залагам на сезонни зеленчуци и плодове, опитвам да намалявам консумацията на месо – от известно време следвам едно течение – I am a reducetarian – чиято концепция се базира на идеята да консумираме по-малко месни продукти, а не да ги спираме напълно. Като този принцип важи и за много други неща – да ядем по-малки порции, да се стараем да генерираме по-малко отпадъци, да намалим силно изразения ни през последните години консуматорски характер.
Още в началото използвах думата “създава” за храна, а не готвене, защото според нас това, което правиш е изкуство. Колко човека в момента са част от това изкуство?
– В момента освен мен, в кухнята чудеса сътворяват още 4 девойки, които наричам сладкотворци. Всички обичаме да готвим и храната за нас означава много. В кухнята ни винаги е много забавно. Няма го това тягостно усещане, че си на работа, защото това, което правим не е работа, а удоволствие. Разбира се, понякога и при нас е доста напрегнато – често имаме големи поръчки, за които ставаме в ранни зори, но пък с толкова вкусни неща около нас бързо се събуждаме и зареждаме с енергия.
Как се става готвач – с талант, с учене, с желание?
– Все още не знам точната формула. Аз самата не се наричам така, но се старая всеки ден да ставам по-добра, в това, което правя и вярвам, че нещото, което ми помага най-много е страстта, която влагам и вярата, че правя нещо смислено за мен, за хората около мен и за обществото ни.
Кой и как може да опита храната от “Кухнята на Блажка“?
– Всеки, който търси преживяване чрез храната, е добре дошъл при нас. Можем да бъдем намерени на www.blagichka.com и на ул. Чаталджа 24.
Твои са думите “Животът ни е резултат от всекидневните ни избори”. Пред какви избори се изправяш най-често?
– Най-често? Дали да хапна млечен или черен шоколад! (Смее се)
След 3 години (поправи ако трябва, моля) упорит труд и една работеща на пълни обороти кухня – какво още да очакваме?
– В момента в кухнята на Благичка фокусът ни е върху повишаване още повече на качеството на нашите продукти. Наред с това обогатяваме менюто си. Най-новото, което в момента разработваме, е домашна сладоледена торта – учим се как да правим сладолед и скоро ще изненадаме нашите фенове с вкусно лятно изкушение.
Отстрани нещата винаги изглеждат лесни, но всички знаем, че по пътя към успеха винаги има препядствия. Какъв е най-важният урок, който научи и би дала на нашите читатели?
– Не знам дали е най-важния, но като че ли е най-скорошният и същност е урок, който се опитвам самата аз да си повтарям и да следвам: „Знай, че винаги ще има поне един човек, който няма да е доволен от това, което правиш. Но ако ти знаеш, че правиш най-доброто, то тогава не се отдавай на съжаления и извинения, а продължавай да преследваш целите си и да готвиш вкусни неща, в който влагаш сърцето и душата си!“
А да “готвиш вкусни неща“ може да се замени с всичко друго, което обичате да правите!