Лятото си отиде и по всичко личи, че топлото време скоро ще бъде спомен. Това, обаче, не се харесва и то не само на хората. Животните също преживяват промените и колкото и да не ни се иска – те също страдат за отминалото лято.
Всеки, който има домашен любимец ще потвърди, че грижите за малкото животинче с нищо не отстъпват на това да се грижим за човешко същество, напротив! А какво по-хубаво от това да даваме най-доброто за своите любимци?
Днес в Медийната ни стая е Мартин Колев – млад мъж, който превръща любовта към животните в начин на живот и свое призвание. Живото доказателство, че компютърните специалисти имат големи сърца!
Здравей, Мартин! Кой си ти и с какво се занимаваш?
– Здравейте! Казвам се Мартин. Професията ми е свързана с компютърните технологии. Работя в частния сектор.
Какво е отношението ти към животните?
– Обичам животните! Като малък израснат с куче – Булонка, което хапеше всички, които ни идваха на гости, но ние си го обичахме. На 13 годишна възраст се запилих по рибките. Започнах с един буркан и една рибка, след което стигнах до цяла стая пълна с аквариуми.
Любовта към животните ли е в основата на решението ти да създадеш онлайн магазин за домашния любимец?
– О, да! Самият аз бях клиент на такива магазини, заради зоопарка, който имахме вкъщи. А отношението, времето за доставка и това, което получавах не ми харесваше. Виждах, че има много неща, които бих променил ако аз самият имам онлайн магазин. Така през 2014 г. се появи възможност да инвестирам в създаването на онлайн магазин. Вече трета година успяваме да се задържим и да вървим нагоре и съм щастлив, защото виждам това, което искам.
Успяхме да изградим мрежа от редовни клиенти, които продължават да са с нас и то не заради постоянните промоции или намаленията ни, а заради отношението ни към всеки един от тях!
Какво можем да открием в сайта?
– В zoomenu.bg клиентите ще намерят всичко за домашния любимец -храни, аксесоари. Опитваме се постоянно да добавяме продукти в магазина, но не сме от тези магазини, които продават всичко, което им се предлага. Обмисляме всяка една марка или отделен продукт преди да го пуснем на сайта. Има случай в който сме сваляли цяла марка продукти от магазина, заради отношението към нас и респективно нашите клиенти. За това хората често ни питат “-Защо нямате този продукт, не го намираме в сайта ви?!”
Разполагаш и с локален магазин в един от кварталите на София. Да очакваме ли в скоро време домашни любимци в него?
– Да, вече една година имаме и малко магазинче в Младост 1, в което хората идват да си купят каквото им е нужно и да си поговорят малко с нас за техните любимци. И НЕ! Тук също имаме принципи. Ние сме против това да слагаме животните в кутии, само и само да направим добра печалба от тях. Има си хора, които разбират и се занимават с развъждането, а и по улиците е пълно с бездомни животни, които ще те обичат същи толкова много, колкото тези от магазините.
Рибки или котки?
– Две котки, аквариум и до скоро куче. А много скоро – пак куче.
– Кое е важното при избора на храна за домашния любимец?
– Съдържанието на самата храна! Получава се така, че клиентите плащат много пари за зърнени култури, които масово присъстват в съдържанието на храните. Когато избираме храна, трябва да обръщаме внимание точно на тези зърнени култури. Евтината храна е с над 60 процента царевица, пшеница и т.н. Скъпите храни са с до 80 % съдържание на месо. Царевицата, както влиза така и излиза, а хората си мислят, че тяхното куче е задоволено, защото са му дали 500 гр. храна. А половината от тази дневна дажба е царевица. По този начин плащат точно колкото ако му купуват скъпа храна, от която се дава по малко и животното е наистина нахранено.
-А къде е мястото на животните в ежедневието на едно дете?
– Аз също съм родител и моите деца растат с животни около тях. За мен, всяко едно дете трябва да има животно до себе си. Те ни учат на много! Правят ни по-добри, а уж всички се стремим да бъдем такива.
Когато говорим за четирилапите, неизбежно е да пропуснем проблема с бездомните животни. Какво е твоето виждане по този въпрос?
– Бездомните животни са бездомни заради самите нас! Хората, които изхвърлят домашните си животни са виновни за това. Не е виновна държавата или кмета на града. Отглеждането на домашен любимец е също толкова отговорно, колкото да имаш дете. Защо когато ти писне или когато виждаш, че не можеш да се справиш с отглеждането, просто му отваряш врата и казваш – то ще се оправи?! Или нека да ги пуснем един път да стане татко или майка. После какво правиш с малките? Опитваш се да ги раздадеш, но не всички стават за отглеждане на животно. После го пускат на улицата, там то прави нови малки, защото това му е в природата и положението излиза извън контрол. Така че, ние сме си виновни за бездомните животни на улицата.
-Колко голямо трябва да е сърцето на човек, за да обича животните?
-Колкото и на този , който не обича, само че на него му е вменено да не обича животни.
– Забелязваме, че това което правиш е по-скоро кауза, отколкото търговия с цел печалба?
-Да, кауза е. Искам да помогна на хората да се справят по-лесно с отглеждането на домашен любимец, защото както казах, не е много лесно. Опитвам се да бъда полезен на всеки наш клиент, като не се крия да казвам името си или кой съм. Аз съм същият като нашите клиенти. И ние, и те обичаме животните. И както казах по горе, успехът ни не се дължи на това, че съм успешен търговец или защото при нас всичко е по-евтино, а в отношението ни към клиента. Приятелството е много по важно от 20% отстъпка.
– Когато човек прави нещо със сърцето си…
– Става толкова голямо, колкото той сам реши!