“8-ми март е ден на жената, на майката, на съпругата, на силата и красотата от това да даваш нежност, любов, пример! Да създаваш! Да възпитаваш! Да присъстваш!”
Освен всичко това, днес в Медийната ни стая е жена с ясна визия за живота, обичаща, обичана! Майка на трима сина и една дъщеричка! Достойна съпруга, вдъхновяваща с примера си, с духа и енергията, които носи със себе си!
Щастлива съм, че днес имам честта да ви срещна именно с Нея – Мая Николова!
Честит празник, Мая и благодаря, че прие поканата ми за този разговор! В тон с днешния празник – ден на майката или на всички жени е 8-ми март?
– Честит празник и на теб! Мисля, че това е празникът на „порасналата“ жена – тази, която вече има ясни идеи за своето близко и далечно бъдеще. Тази, която истински обича и търси любовта във всичките й измерения – в очите на мъжа до себе си, в очите на децата или на своето семейство, в одобрителните погледи на своите близки и приятели.
Поне аз така си го представям. Когато бях малка този празник не беше за мен, а за моята майка, леля, баби и за всички „ пораснали“ момичета. (усмихва се)
Какъв е най-хубавият подарък за 8-ми март?
– Със сигурност не материалният… Достатъчно е и за един миг жената да се почувства значима, уважавана, зачитана и важна. Дали ще са любимите й цветя, билет за мечтана екскурзия или просто малко отделено време само за нея – има огромен избор на пазара… (усмихва се)
– В твоя дом доминира мъжкото присъствие, освен спортният дух, разбира се. Ще ти задам един доста оспорван въпрос – трябва ли една майка да бъде по-строга със синовете си, в сравнения с дъщеря/дъщерите си?
– Самият пол те кара да се държиш по-строго със синовете… Поне при мен е така. Признавам, че аз съм от майките, които не се лигавят с момчетата, даже напротив – мисля, че в нас малките виждат и усещат същността на жената и донякъде после търсят сходните черти в своите половинки, повлияни от държанието, възпитанието и даже външността на жената, която е била с тях още от раждането. Но най-важното е да сме справедливи към децата си и да им показваме, че ги обичаме, независимо дали им се караме или им се радваме.
В този ред на мисли – кое е най-ценното, на което искаш да научиш децата си?
– Искам да науча синовете си да бъдат истински мъже, а дъщеря ми да се научи да оценява своята женственост. И за четиримата най- ценното, на което мечтая да ги науча, е да бъдат хора и да уважават себе си и другите.
Като семейство, вие, сте пътували много и живяли на различни места. Трудно ли се “напуска” един дом?
-Не е трудно, ако не оставяш някой член на семейството или много ценен за теб човек. Но, където и да сме живели, сме напускали нашия временен дом със смесени чувства и с малко горчилка и тъга. Защото винаги сме оставяли приятели и много общи спомени.
В България ли се чувствате най-вкъщи?
– В България се чувстваш пълен и завършен. Тук е твоята родина, твоят роден език, твоите родители… Някак си – тук си цял. Докато в чужбина има липсващи парчета от пъзела, които се опитваш да замениш с други, но те никога не пасват идеално.
– Изпитваш ли сантимент, тъга към местата, на които сте живяли преди?
– Ние бяхме късметлии и живяхме на прекрасни места. Няма как да не запазиш хубави спомени, примесени с малко сантименти от всяко кътче, в което си бил и където си срещнал необикновени хора. Защото ние се опитвахме навсякъде да създадем уют и истински „дом“, а не само да „живуркаме“, затворени между четири стени.
Да надникнем в семейството ти… Трудно ли се събира едно толкова голямо семейство на масата?
– В момента ние нямаме възможност да седнем едновременно на една маса…(усмихва се)
 
Винаги някой липсва или е на ред да гледа Дария, докато дойде неговият ред да заеме мястото си. Доста ще почакаме докато дойде този момент на пълна маса с всички ни… Рамо до рамо!!!
Поддържаш ли теорията, че децата трябва да бъдат приятели с родители си?
– Абсолютно и задължително е да направим ние, родителите, всичко по силите си да бъдем приятели с децата си. Това е най-трудният и едновременно най – приключенският акт за един човек, по труден от всяка професия и по-важен от всяка кариера.
Пред всеки родител, особено тези, които имат повече от едно дете стои въпросът “Упявам ли да отделя необходимото внимание на всяко от децата си?” Как постигаш баланс между четирите си деца?
– Ами истината е, че не успявам да отделя на всеки по равно време… Но, поне се стремя времето за всеки да е качествено и ползотворно както за тях, така и за мен. Естествено, че всичко е за сметка на моето“ лично“ време, а пък за децата по ценно е да имат доволна и щастлива майка, затова и не трябва да се прекалява с прекалената отдаденост и всяка свободна секунда да се чувстваш задължен да отделиш на детето или децата си.
Забързано или организирано е ежедневието ви?
– Винаги забързано и не винаги организирано, защото постоянно изникват неочаквани неща и нови предизвикателства, за които не си подготвен.
Колко часа на ден не ти достигат?
– В момента още едни 12 часа щяха да ми паснат идеално… И то осем от тях да прекарвам в спане (смее се)
Излишно е да питам дали има момент, в който не мислиш за децата си.. Но все пак една майка е преди всичко жена. За отличната си визия и доброто самочувствие, освен спорт, без какво друго не можеш?
– Малко съм се отдалечила от перфектната визия в момента, спортът също е на заден план… Слава Богу, открадвам си малко време за малко „женски“ процедури, за да си поддържам долу-горе самочувствието на жена.
 
Силна или слаба трябва да бъде една жена?
По-лесно е да е слаба, но е по-стойностно да е силна… Или да го кажем по друг начин, да има своите силни и слаби страни и да намери златната среда ще е идеалният вариант.
– Да се върнем на темата да бъдеш майка – кой е най-трудният, кой може така да се нарече, момент в грижите и отглеждането на едно дете?
– При майчинството няма лесен етап… Станеш ли майка – това си е предизвикателство за цял живот и няма връщане назад. Всяка възраст има тежки периоди, а когато едновременно имаш 4 характера в различен „пубертет“ става направо взривоопасна комбинация.
Защо 4?
– Защото така е било писано да стане. Сега всички сме по двойки, всеки си има другарче и никой няма да се чувства излишен. Не съм имала цел за изпълнение, просто обичам предизвикателствата и статута да съм малко „ различна“.
Как се създава добър имунитет на едно дете? Как се калява?
– Докато са съвсем малки- много разходки навън, море, планина и игри безкрай.. След 3-4 годинки плуване, ски, туризъм… А после задължително практикуване на вид спорт поне 3-4 пъти в седмицата.
Изключвайки физическата активност – какво друго може да даде спорта, което един родител не би успял по толкова добър начин?
– Спортът е социален феномен, който възпитава, учи на житейски и хигиенни навици, създава ред и дисциплина, кара те да бъдеш упорит, да не се отказваш и огъваш пред трудности и изпитания. Родителите „жалим“ децата си и понякога ги правим глезени и неблагодарни.. Сами им правим живота по- лесен и затова и толкова бързо се отказват при първата трудност. Децата, които спортуват, са по адаптивни, напасват се на нови и непознати ситуации и много рядко са „аутсайдери“ в който и да е колектив или среда.
 
– Ограничаваш ли децата си в достъпа до социалните мрежи, интернет, мобилните устройства?
– Опитвам се , но често е мисия невъзможна. Компенсирам, като им ангажирам времето на макс, за да не им оставя много време… Но, имам чувството, че трудно ще преборя съвременната техника…. Та тя е навсякъде и дебне от всеки ъгъл.
До всеки успял мъж стои….
– “Жената в сянка, която знае своите силни страни и точното време да ги използва“
За щастието на една жена виновник е…
– самата Тя!