Щастливи сме да Ви запознаем с първия гост в нашата медийна стая. Тя е млада, красива, амбициозна и знае какво иска! Това, с което се занимава я прави щастлива и не само нея.
Броени дни преди старта на лятото сме заедно с Петя Постолова – момичето, което създава шедьоври върху женските лица!
– Здравей, Петя! Разкажи пред нашите читатели за себе си: коя си, с какво се занимаваш?
– Здравейте, благодаря ви за поканата! От известно време съм се отдала изцяло на страстта си към изкуството на грима. Съумях да превърна хобито си в професия и съм много щастлива от този факт. За мен да се занимаваш с това, което ти идва от вътре е най-ценното нещо.
– Адмирираме хората, които следват мечтите си! Поздравления! Какво те насочи към професионалния грим? 
– Като цяло винаги ми е било интересно, винаги съм се интересувала от новите тенденции в грима, постоянно гледах клипове кое, как се прави. Опитвах се да повторя някои неща върху себе си или приятелки. Понякога се получаваше, но не винаги. В един момент реших, че трябва да науча нещата от първа ръка. Има някои тънкости, които не се показват навсякъде, които завършват цялата картина. Хората често гледат на грима като нещо повърхностно, но аз гледам на него като на изкуство. Нямате представа какво удоволствие ми носи усещането, което успявам да предам на жените, с които работя чрез него.
Хоби или професия е за теб гримирането? 
– Вече смело мога да кажа, че е професия. Опитвам се постоянно да уча нови и нови неща, за да мога да стана много добър професионалист.
– От това, което виждаме като реализирани твои проекти, смеем да твърдим, че си изключително добър професионалист! Как избираш грима за своите модели – индивидуално за всеки или? 
– Често жените идват с точно определена идея, не винаги обаче това, което са видели върху друг е подходящо за тяхното лице и тук идва моята роля на професионалист. Има неща, които трябва да бъдат съобразени с форма на лице, цвят на очи, коса.
Гримът трябва ли да отразява характера на гримьора или по-скоро този на модела?  
– Гримьорът трябва да улови духа на модела, съумее ли да направи това, със сигурност работата му ще бъде добре свършена.
Има правила и особености като повод, дневен или вечерен грим и неща от подобен тип, но най-важно е да уловиш настроението и усещането на модела.
– Какви са твоите съвети за красота, които би дала на нашите читатели?
– Голям привърженик съм на това, че красотата идва на първо място от вътре. Чувстваме ли се добре, това винаги се изписва и на лицата ни. Като физически грижи първото нещо, за което трябва да се грижим е здравето си – добра храна, качествен сън, движение и хидратация. Това са все неща, които постоянно четем навсякъде и са фундаментални. Просто трябва да подхождаме с грижа към всяка част от себе си.
– Как поддържаш своето лице – козметика, процедури? Колко често се гримираш? 
– Всъщност, това да започна да се занимавам с грим дойде и до някъде от факта, че преди 2 години имах сериозни проблеми с кожата. Излизаха ми ужасни обриви и опитах какво ли не, за да ги преборя, защото влияеха сериозно и на самочувствието ми. Тогава се задълбочих в грижата за кожата и това как козметиката може да помага за здравината ѝ. Най-важното за кожата е хидратацията. Много често момичета с мазна кожа си мислят, че трябва да използват изсушаващи продукти, за да преборят кожните проблеми, а всъщност така влошават положението. Кожата започва да отделя още повече себум и проблемите остават на лице. Първото нещо, на което много държа е хубава хидратация с максимално изчистени по състав продукти. Второ много важно нещо е почистването на кожата. Веднъж в месеца посещавам козметик. А, тъй като се гримирам всеки ден, когато се прибера първото нещо, което правя е да почистя добре кожата си с мицеларна вода и да измия лицето си, за да може кожата да диша. Правилно подбраната козметика може да предпази кожата от замърсяване и други външни фактори, които биха подействали неблагоприятно.
– Идва най-слънчевият сезон – лятото. Всяка жена иска да изглежда добре, дори на плажа. Какво е твоето мнение за използването на грим на плажа?
– Вече слънцето е много силно и този сезон е много важно да имаме под ръка крем със слънцезащитен фактор. Нещо, което съм изпитала и знам, че е подходящо за плажа като козметика е Минерална козметика. В себе си тя съдържа защита и предпазва от мръсотията, която по принцип неизбежно полепва по лицата ни, ако не са защитени. С грим или без такъв, важното е да обръщаме внимание на защитата и много да се забавляваме на плажа!
– Къде и как нашите читатели могат да те открият?
– Много съм активна в социалните мрежи (Instagram и Facebook) и постоянно споделям в своя личен профил, както и в страницата ми посветена само на грима – In makeup we believe:
In MakeUp We Believe във Facebook
– Какво би посъветвала хората, които имат мечти, но са на една крачка от това да тръгнат по пътя на тяхното изпълнение?
– Да не се замислят, да не допускат колебание и смело да вървят там, където сърцето им ги води! Много хора се провалят само, защото ги е страх, а страхът е много лош съветник.
– Какво друго те кара да се чувстваш удовлетворена от себе си и щастлива?
– Обожавам да пътувам, да правя дълги преходи сред природата, да чета хубави книги, да водя смислени разговори. Щастието и удовлетворението за мен се крият в това да правиш това, което искаш. В това да си в хармония с онова, което извира от теб и начина на живот, който водиш. Щастието е ежедневен избор и ми се иска всеки от нас всяка сутрин да прави точно него! 
– Тук е изцяло твоят момент! Каква е твоята основна идея и послание? 
– Главната ми идея с грима и всичко, което се опитвам да изпращам като послание е любов и грижа към себе си. Прави ми впечатление, от работата ми с жени, че сме много обременени от начина, по който медиите и социалните мрежи ни продават за перфектната визия. Няма жена, която да няма някакви комплекси, породени от това. Някои жени започват да прибягват до прекалени пластични операции, за да се доближат до “идеала” за красота. Други пък, от притеснение да не сбъркат някъде, изоставят напълно грижата за себе си. Всичко е добре, когато е умерено и естетически издържано. Не е добре да изпадаме в крайности.
Искам всяка жена да проумее, че заслужава да се грижи за себе си и това не е нужно да бъде обвързано с огромни средства и безсмислени интервенции.
Красотата е в увереността, в онова, което извира отвътре, в отношението, което имате към себе си. Някои хора смятат грижата за себе си за егоизъм, но се замислете колко хора около себе си познавате, които не се грижат за себе си и са щастливи от този факт.
Не случайно и изразът е “Бъди промяната, която искаш да видиш в света”.
Ако се чувстваме добре, това ще рефлектира и на хората около нас. Бъдете смели, не се сравнявайте с другите, не оставяйте на света да Ви казва какъв трябва да бъдете – Вие знаете най-добре!