В галерия „Адора“ (ул. “Ами Буе” 10) на  27.05.  от 18 ч. е откриването на трета самостоятелна изложба на Руска Стойкова.  Експозицията може да се види до 10.06. 2021 г.
 
Последната година – споделя авторката, бе тежка за всяка една сфера на икономиката, но пандемията засегна най-вече екскурзоводите и хората на изкуството. Чрез изложба „Пътят“ бих искала да оставя едно послание у хората, че независимо през какво минаваме трябва да сме обединени и трябва да вярваме. Повече от година екскурзоводите не могат да пътуват, а за тях това не е просто професия, а начин на живот. Изкуството е това, което ми помогна да продължа по „Пътя“. За Руска Стойкова настоящата изява не е просто поредното събитие, а „повик на над 1500 екскурзоводи в България, които чакат отново да поемат по своя път. Най- страшният вирус е този, който спира вярата у хората и порива за изкуство.“
 
Руска Стойкова е международен екскурзовод. Същевременно, тя рисува още от дете. Призванието си дължи на примера на своята майка, която е художник. На 14 години започва да посещава  художествен колеж „Николай Райнов” в София. Учи в Софийския университет, а рисуването е неизменното нейно хоби. По време на пътувания в България се вдъхновява  от красотата на православните манастири и започва да ги рисува. Нейната първа изложба „Пътуване в мечтите“ е през 2010 г. и включва 30 творби. Следват участия в множество художествени прояви с български и чужди художници. Излага в Галерия Адора (Ul Ami Bue 10), Арт студио – „Love Art & Makeup” (ul Galichiza 37), Галерия „Светът на пеперудата” – Пловдив. В Люксембург в бизнес центъра на TMF Group представя 6 творби, посветени на различни градове в Европа – Париж, Лондон, Барселона, Амстердам. Техниката, която използва е акрил върху платно и маслени бои.
 
Руска Стойкова е художник на свободна практика повече от 10 години. Преподава като учител и на деца , и на възрастни. Картините ѝ  са част от частни колекции в България, Чили, Испания, Туки, Ливан и др.
 
От 2017 до 2020 Руска не спира до пътува…от Африка до Истанбул тя намира своето призвание в пътуването и в това да разказва на хората за историята, изкуството и традициите на всички кътчета по света, да среща нови култури, да обгрижва, насърчава, вдъхновява хората  и да отстоява онези забравени ценности, които живеят само, когато сме на път за нея става призвание…Мислено винаги рисува!  2020 година Руска губи работата си не може да пътува повече, този безкраен път, по който е поела се изгубва, докато един ден отново не се озовава с четките в ръка. Така се ражда и третата ѝ самостоятелна изложба „Пътят“. Това е изложба за пътят към самите нас, там където можем да намерим винаги пристанище и убежище по време на най-големите бури в живота.
 
Харесвам романтичния  и традиционен подход в изкуството. Вдъхновявам се най-вече от природата и етническата архитектура” – уточнява художничката.
 
Вдъхновявам сепродължава тя, и от движението на импресионизма и най-вече съм склонна да рисувам в живи и светли цветове. „Esprit de Montmarte“ не е загубен за мен и се опитвам да го намеря в днешния ден в Европа. През последните години имах възможността да пътувам в България и в Европа и бях вдъхновена да рисувам различните аспекти на европейската архитектура от историческа гледна точка. Търся „красотата“ в живота, природата и човешките отношения и се опитвам да я покажа в картините си. Любовта е основното ми вдъхновение и причина да живея и рисувам. Да покажа любов, да вдъхновя любов и да генерирам любовни чувства от картините си е ключов подход и голямо предизвикателство за мен.“