Когато говорим за щастие, любов, изненади и добро настроение – някъде в цялата история се крие една кутия бонбони или вкусен шоколад. И докато едни броят калории и живеят в стрес, други се радваме на разтапящи вкусове и приятни емоции в комапнията на очарователната и изключително свежа и позитивна Веселина Николова и Valentino Chocolatier.
Здравей, Веси! Разкажи ни историята на Valentino Chocolatier?
– Здравейте, момичета! Историята на Valentino chocolatier датира още от 1978 година, когато едно мило белгийско семейство от Брюксел решават да произвеждат шоколадови изделия – Хелън и Уилям Роулъндс.
Първоначално отварят малка фабрика за производство на едро, а днес имат партньори, като нас, навсякъде по света. Самите те разполагат с 5 сладки и уютни магазина в Белгия. Предполагам, че сега вече е по-интересно защо са решили да наименуват шоколадите си Валентино?! Е, освен че името се символизира с любов, семейство и нежност, се оказва, че и Хелън Роулъндс е голяма почитателка и на известния американски актьор, от италиански произход, на нямото кино и любимец на дамските сърца – Рудолф Валентино.
С какво асортиментът на Valentino е по-различен от всички останали шоколадови продукти? 
– Заедно със своите деца, семейство Роулъндс, разразстват шоколадовия асортимент до над 140 вида бонбони, много от които са плод на въображението на техния шоколатиер Свен Деман!
Със своята ексцентричност и най-вече с любовта към шоколада, те създават уникални комбинации от шоколад и пипер, чили, морска сол и дори и с бира. Успешните им експерименти не спират, а така пък ние успяваме постоянно да изненадваме нашите клиенти!
Какъв е пътят, който извървява шоколада докато стигне витрините ви? 
– През 2007 година Valentino навлиза на Българския пазар, като през 2013 година ние закупуваме бизнеса от създателите на Шоколадова къща. Днес разполагаме с 2 магазина в гр. София, като в момента търсим трети дом на шоколадовите ни изкушения.
Пътят на белгийските изделия е достатъчно дълъг до тук, вярвам, че вървим и нагоре (съдейки по множеството положителни отзиви), но се преминава изключително лесно и забавно, когато разполагаш с невероятен и разнороден екип.
Handmade продукти или ексклузивно представителство е Valentino Chocolatier?
Valentino Chocolatier са handmade продукти, изготвяни само от висококачествени съставки, като в България е ексклузивно представителство на марката.
Преди време попаднахме на един много интересен продукт във вашите магазини – бира с шоколад! Как се появи идеята за нейното създаване и предлагане?
– Е, нали знаеш как е в Белгия – бири, шоколад и картофки! Идеята всъщност се ражда във въображението на шоколатиера Свен, който преди това е бил професионален сомелиер, любител на бирата.
А когато в един човек, та дори и цяла нация, са концентрирани две страсти – бира и шоколад – то решението е “на ръка”. Всъщност бирата не съдържа шоколад, а е изобретена така че, да се съчетава най-добре с техния натурален шоколад!
Вече четири пъти правим дегустации на бирата с шоколада, на различни вкусни изложения и виждаме как първоначалното удивление и леката предпазливост в хората, отстъпват пътя си на истинска наслада и приятната изненада.
Тази година бирата Brasserke (директно преведено Бира) спечели бронзов медал на Годишния Бирен Конкурс в Белгия. Сега, очакваме с нетърпение и нови рецепти на бири.
– Какво е посланието, което носят шоколадите ви? Какво искате да усетят вашите клиенти чрез тях?
– Всяка една прекрасна емоция! Шоколадът не е просто какао с пълнежи и захар – той може да пресъздаде всяка емоция, която искате да покажете. Нашият клиент може да каже на любимия си човек “Обичам те”, на ваш професионален партньор или служител – “Благодаря, ти си важна част от нас”, може да пресъздаде обичта на дете към майка му за 8-ми март или пък признателността към учителя ни!
Хубавият шоколад е насладата, от която имаме нужда всеки ден – за да изкараме през тежкия работен ден, за да допълни виното ни на среща с приятели, за да усетиш онова “Мммммм” докато седиш сам у дома.
Затова обичам работата си! Мога да кажа всичко най-прекрасно не с думи, а с шоколад и мога да го правя всеки ден, през всеки сезон и с повод, и без повод!
Обичаш ли сладко? 
– Не, аз го обожавам с цялото си същество!
Какви шоколади ядеш? 
– Всякакви видове, но предпочитам тези с по-плътни пълнежи, като ганаш (какао и сметана)!
– Къде е мястото на шоколада в живота?
– Мисля, че по-нагоре показах и това 🙂 Навсякъде, около всеки, в сърцето ни, в ежедневието ни, в прекрасна подаръчна опаковка, у дома и най-вече в ръцете ни! 😉
– По-сладка ли е любовта когато е гарнирана с качествен шоколад?
– Моята любов е сладка и така! А може би, за да е гарнирана с шоколад, трябва сама да си го направя и тогава губи сладостта си, но пък съм го правила толкова много пъти за други хора, че вече ми се струва, че по-добър подсладител няма!
 
-Къде могат да ви открият нашите читатели? 
– Както споменах имаме два магазина в София, в кв. Лозенец и кв. Изгрев, но наши продукти се продават и в обекти на наши партньори. Всички шоколади и обекти могат да намерят на сайта ни www.chocolatehouse.bg
– Да очакваме ли още иновативни, подобни на бирата, продукти в скоро време? 
– Да, разбира се, тази зима ще бъде много интересна и изненадваща!
– Сега е лято. Какъв тен е за предпочитане – бронзов или шоколадов? 
– И двата са прекрасни, стига да има какаови нотки.
– Какво още не знаем за Valentino Chocolatier
– Мисля, че няма нещо което да не споделяме с клиентите си и феновете си. Има само едничко, но ще го запазя за себе си за момента, ей така от леко суеверие, но при попътен вятър скоро всички ще разберат.
– Заинтригува ни! Определено все по-често ще идваме на гости във вашите магазини и ще следим за новости! В тази връзка – кога е най-подхдоящото време за консумация на шоколадови бонбони? 
– Как кога? Всеки път щом ти се прииска! За перфектен вкус, шоколадът има нужда да бъде поддържан или консумиран при подходяща температура – до 18 градуса. Сега е лято и хората предпочитат да се насладят на разхлаждащи и леки продукти, но съдейки по нашите клиенти, шоколадът си е шоколад по всяко едно време. Аз го консумирам, по много, винаги!
– Хоби или професия е Valentino Chocolatier за теб? 
– От ден първи е моето хоби, което превърнах в професия. Всеки ден, когато върша различни задачки го правя, защото ми харесва, защото всяко едно мое действие ще допринесе моето хоби да продължава напред. Върша го като професия, но го усещам като хоби.
– Напълнява ли се от шоколад? 
– Разбира се, че да! Знам го от личен опит. С всяко нещо, когато се прекалява има последствия, но ако консумираме шоколад в разумни количества и си поставяме граници, то шоколадът може да подейства благоприятно на цялото ни тяло и здравето ни.
– Какво те вдъхновява сутрин и поддържа тонуса ти за целия ден?
– Чувствам се най-щастлива и пълноценна, когато знам, че целият ден пред мен е изпълнен с множество шоколадови задачки, но това което наистина ме кара да се усмихвам всяка сутрин, всъщност е любимият човек до мен… и парченце шоколад с кафето.
-Парче шоколад или кутия бонбони?
– Винаги препоръчвам на всички около мен – парче шоколад, както уточних по-горе, парчето шоколад е ползотворно за нас, особено ако е натурален, докато цяла кутия бонбони е прекалено много за организма ни. Разбира се, когато го подаряваш – колкото повече, толкова по-добре. И въпреки всичко, ако се отдам на изкушението, аз бих изяла и парчето и цялата кутия, на един дъх!