В нашата медийна стая на гости ни е маг. фарм. Бояна Иванова. Тя е квалифициран специалист по “Лечебни растения и фито продукти”, а днес ще говорим за мястото на билките в нашият живот.
 
 
Здравей Бояна! Откъде се появи интереса към природната медицина и билколечението?
– Интересът ми към ботаниката се появи още в гимназията, а по време на моето следване изучавах в детайли науката за лечебните растения. През последните години имах възможност да се убедя в силния лечебен ефект на билките при различни хронични проблеми. Така у мен се затвърди желанието да се развивам в областта на фитотерапията – една съвременна наука, която стъпва на познанията от народната медицина и бива надграждана от научни доказателства.
Това, което ме привлече в природните методи на лечение е холистичният подход към човека. Разбирането, че болестта или здравето са състояния не само на тялото, но и на духа. Причината за хроничните проблеми често се открива в дисбаланс на психиката, а не само във външните фактори. Природната медицина акцентира върху взаимовръзката между различните системи в организма, помага на човек да бъде по-отговорен към собственото си здраве, да промени навиците си и постепенно да върне контрола над тялото си.
 
Какво би казала на хората, които гледат с недоверие на тези методи за лечение и актуална ли е тенденцията, че все повече хора в някакъв период от живота си се обръщат към природолечението?
– Все повече хора се обръщат към природолечението заради забързания начин на живот. Хроничният стрес, лошото хранене и липсата на физическа активност се отразяват пагубно на общото здраве в дългосрочен план. Проблеми като постоянна умора, безсъние, храносмилателни смущения и занижен имунитет са само някои от най-честите последствия от живота, който водим. Природолечението, и в частност билките, могат да бъдат подходящо допълнение към стандартното лечение, особено при някои хронични заболявания. Разбирам всички, които са скептични, тъй като сме чували примери за недопустимо самолечение с билки при сериозни заболявания. Затова, според мен, правилната диагноза от лекар и своевременното лечение с необходимите лекарствени препарати са на първо място. Когато се приемат правилно подбраните билки, спазва се дозировката и ефектът се следи от медицински специалист, добрите резултати ще бъдат на лице.
 
Защо билколечението е важно днес?
– В България има огромно разнообразие на лечебни растения и вековна традиция в билколечението. Нашата мисия е да съхраним това наследство и да положим усилия да го развиваме, като натрупваме нови научни доказателства за действието на билките. Лечението с билки все повече трябва да се основава на стабилна научна основа, а не само на емпирични данни от миналото. В клинични проучвания в световен мащаб ежегодно се откриват лечебни молекули от растения и на тяхна база се създават лекарства за сериозни заболявания.
С настъпването на есента е важно да се погрижим за имунитета си, за да избегнем настинки, а и да посрещнем зимата здрави и енергични. Можеш ли да ни споделиш кои билки са подходящи за това и как да ги използваме?
– От българските билки на първо място бих препоръчала сироп от черен бъз. Може да се приема в профилактична доза при възрастни по 10 ml/ веднъж дневно или терапевтична доза, когато вече е на лице настинката по 10 ml/ 4 пъти дневно. Жълтият кантарион под формата на отвара, маслен извлек или екстракт също усилва имунитета и намалява възпалението. Не забравяйте всички плодове богати на витамини (в това число и витамин С) –  малини, къпини, черни боровинки, шипки и други.
Примери за силно стимулиращи имунитета чуждестранни билки са корейският женшен, елеутерокок (сибирски женшен), родиола (златен корен), куркума и ехинацея. Тези билки обикновено се приемат под формата на готови продукти – капсули, тинктури и други. Можем да си направим курс с някоя от тези билки за 2-3 месеца преди и/или по време на студения сезон. Важно е да се спазват точно указанията за употреба на конкретния продукт. Редица лекарствени гъби също имат мощен ефект върху имунитета, като например Рейши, Кориолус и Кордицепс. Като предпазни мерки е редно да споменем, че всички билки, които стимулират имунитета са противопоказани при автоимунни заболявания. Също така доста от билките могат да взаимодействат с лекарства, и трябва да се направи предварителна консултация със специалист, ако човек приема едновременно и лекарства.
Подробно ще разгледам темата за имунитета и билките по време на отворена лекция, която ще се проведе на 16 ноември от 12:00 часа в рамките на изложението FesTEAval в Национален музей „Земята и хората“. Заповядайте!
 
Как интереса към природосъобразното промени животът ти?
– Да се живее природосъобразно не е толкова трудно, колкото някои хора си мислят. По-скоро е промяна в нагласите и навиците. Ценно за мен е, че ме мотивира да съм по-дисциплинирана и отговорна. В контекста на здравето – важна е връзката ни с природата. Да ходим по често в планината, на чист въздух, да черпим сили и енергия. В големия град се изгубваме, а природата ни помага да се върнем се към себе си. Там всичко е подредено и хармонично, учи ни на търпение и уравновесеност.
 
Има ли общо между света на билките и здравословното хранене и какво е то?
– Категорично да – взаимосвързани са! Много от билките са всъщност и храни – боровинки, шипки, смокини, чесън и други. А пък супер храни като мака, сума и гъба Рейши се използват с лечебна цел за повишаване на имунитета и енергията. В основата на всяко природолечение е възстановяване на баланса в метаболитните процеси, хормоните и нервната система. Колкото и ефективно да е едно лечение, ако храненето не е здравословно няма да получим дълготраен ефект.
 
Ако трябва ежедневно да следим приема на калории, мазнини, въглехидрати и белтъчини ще изгубим част от удоволствието, което ни дава храната. Днес обаче Кулинарната таблица вече е факт. Какво представлява тя и как би помогнала за по-здравословното и балансирано хранене?
– Създадох Кулинарната таблица с идеята да бъде партньор на всеки, който иска да се храни здравословно. В нея се съдържат хранителните стойности (калории, въглехидрати, мазнини и белтъчини) на основните продукти в кухнята. С нейна помощ всеки лесно може да се ориентира за калорийното съдържание на храната, която си приготвя у дома. Друга полза от таблицата е, че ни информира кои храни са богати на мазнини, въглехидрати или белтъци. Целта не е да следим вманиачено калориите, които приемаме, а да изградим правилна преценка как да се храним разнообразно като си съставяме меню, което е балансирано откъм хранителни вещества и калории. Пример за това е, когато искаме да ограничим въглехидратите, да заменим гарнитурата от картофи със задушени моркови и броколи. Идеята е в дългосрочен план да сме по-активни в избора си на балансиран режим, а не да следваме сляпо различни диети, които са модерни. Разбира се, в случай, че човек има заболяване трябва да се обърне към лекар-диетолог, за изготвяне на хранителен режим.
 
– Kато един от основателите на Forumzdrave.bg,  какво е вдъхновението, което стои зад създаването на платформата?
 
– Идеята за Forumzdrave.bg се зароди, когато моите знания и наблюдения ме убедиха в огромното значение на здравословния начин на живот за превенция на редица здравословни проблеми. Вдъхнови ме идеята, че можем да помогнем на повече хора да поемат инициатива и да се грижат проактивно за своето здраве. Заедно с маг.фарм. Мария Качамакова създадохме Forumzdrave.bg през 2012 година, когато идеята за природосъобразен начин на живот тепърва си пробиваше път в България. Нашият стремеж беше да изградим първата онлайн платформа за природолечение и здравословно хранене през погледа на съвременната медицинска наука. В морето от информация, което ни заобикаля, искахме да откроим научно достоверните факти и да представим световните стандарти в сфератa. Седем години по-късно, ForumZdrave.bg е водеща онлайн платформа, където хората откриват и дискутират безценна информация за природосъобразния начин на живот и научват за предстоящи изложения и семинари в областта, които се провеждат в България.
 
Какви проекти можем да очакваме в бъдеще от теб и екипа на Forumzdrave.bg?
– Тази есен стартирахме серия от онлайн семинари с разнообразни теми в сферата на билколечението и здравословното хранене. Този формат дава възможност на хора от цяла България да се включат и да научат много полезна информация. През 2020 година ще развиваме този проект като добавим още интересни теми и разработим интерактивни формати.
Предстоят ни интригуващи медийни партньорства с различни организации, като например Cancercare.bg, които имат прекрасна мисия и отговорно послание към хората.
На финал отново искам да поканя всички любители на билколечението на отворена лекция на 16 ноември от 12:00 часа, която ще водя по време на изложение FesTEAval в Национален музей „Земята и хората“. Темата, която ще представя е “Билки за силен имунитет”. Ще се радвам да се видим там!