Да се храниш с охлюви не е нищо ново.  “Escargot” отдавна се счита за деликатес, същото важи и за хайвера. По последователност това са едни от най-предпочитаните деликатеси, но чували ли сте някога за хайвер от охлюви?
Хайверът от охлюви или охлювните яйца се наричат Caviar d’escargot (бял хайвер). Той идва от охлюви от вида Gros-Gris (Helix Aspersa Maxima). Всеки охлюв снася около 100 яйца и това естествено се случва само веднъж годишно, ако охлювът пребивава на открито. Това е еквивалентно на 4 гр. хайвер от охлюв, което го прави много ценен продукт на пазара.
Понастоящем белият хайвер е най-популярен в Италия и във Франция. През 2010 г. потреблението на тези бели перлички започва да става все п0-популярно сред гастрономите. Тогава Хардрос продава хайвер от охлюви в кутии от 50 грама, с цена за килограм 2700 паунда. Сега може да бъде закупен в различни разфасовки, като кутия от 50 гр. ще откриете със средна цена около 85 евро.
През последното десетилетие белият хайвер придобива  все по-голяма популярност из цяла Европа. Деликатесът можете да откриете в менюто на най-изтънчените ресторанти в Москва, Париж, Лондон и Барселона.
Белият хайвер може да изненада дори най-взискателните вкусове.
Открийте и изживейте най-приятното усещане в устата си, докато вкусите този изключителен и несравним продукт.
Типичният му вкус прилича на гъби, дърво, дъбови листа и печени аспержи.
Хайверът на охлювите е по-крехък от този на рибата и има специфичен земен аромат, най-често оприличаван с вкуса на трюфел.
Хайверът от охлюви може да се сервира по много начини. Той е вкусен сам по себе си, както и като част от сложни рецепти или дори просто поставен върху препечена франзела в комбинация със сьомга и заквасена сметана.
Често може да се срещне сервиран заедно с говеждо месо или в комбинация с риба тон, авокадо, ванилия, чили и лайм.
Белият хайвер е чудесна декорация за различни ястия, в зависимост от фантазията на готвача. Също така е хубава добавка към шоколад или предястие, което да комбинирате с шампанско или водка.