В края на 2014 г. на българския пазар се появи нов, биопродукт, който промени традиционното мислене на редица потребители. Положителните отзиви бързо стигнаха до обществото и след две години и половина вече почти няма човек, който да не е чувал за Nordics и биоразградимите четки за зъби.
За широката усмивка, как мечтите се превръщат в цели и самоподготовката – днес в Медийната ни стая е Атанас Арсов, създателят на Nordics.
Здравей, Наско! За хората, които не са запознати – разкажи за себе си и това как се роди идеята Nordics?
– Винаги съм искал да имам собствен бизнес, да работя за себе си и да взимам собствени решения. Една от първите ми работи беше във фирма “Арома”, която е най-големият производител на козметика в България. Там научих много за козметиката, пазарите и създаването на нови продукти. От там дойде и интересът ми към козметичните продукти като цяло. В търсене на подходящ отрасъл и продукт, лека-полека кръгът се стесняваше докато не се концентрирах окончателно върху оралната хигиена и по-специално четките за зъби.
Защо точно четки за зъби?
– Четката за зъби, освен че е символ на хигиена, чистота и свежест, е и прекрасен продукт, който позволява да бъде моделиран и развиван свободно. Четките за зъби нямат срок на годност, нямат специални регулации, които да затрудняват бизнеса, а и няма човек на планетата, който да не използва четка за зъби. Или поне би трябвало да няма. Разбира се, нямаше как да се конкурираме с гигантите – производители на конвенционални пластмасови четки, а и не това беше целта. Затова направихме доста дълго проучване, снабдихме се с много, много мостри, изготвихме няколко анкети и най-накрая се избистри идеята за био-разградими бамбукови четки за зъби.
Положително впечатление ни направи това, че още в самото начало се появиха детски четки за зъби Nordics. Как гледаш на най-малките си потребители?
– За нас е много важно да обърнем внимание на децата. Знаем, че повечето деца не обичат да си мият зъбите. Досадно е, монотонно, скучно, а и родителите ги карат. Нашата идея е, в четките децата да видят нещо различно, да се запознаят с концепцията и да предизвикаме любопитството им. Все пак утре те ще бъдат тренд сетъри.
Какво искаш да предадеш като послание на своите клиенти?
– Основната идея за бранда Nordics е, че трябва нещо да ни отклони от коловоза, в който всички вървим. Трябва да правим ежедневни малки крачки към нещо по-добро, защото е възможно да вдъхновим и някой друг. Това е посланието – отворете съзнанието си и обърнете внимание на новото. Бъдете герои и вдъхновете промяна! Искам брандът да се асоциира с качество и дизайн. Клиентите да искат да притежават продуктите не само заради функционалността им и качеството, а и заради дизайна и посланието, което носят.
Nordics е био продукт – какво е отношението ти към био храните?
– Светът страда от замърсяване, страда от свръхпопулация и прекомерна индустриализация. Това естествено води след себе си зараждането на цяло глобално „био“ движение. В противовес на изкуствените оцветители, синтетичните подсладители и всички останали добавки и адитиви, хората се обръщат към истински стойностните неща – т.е. Back to Basics.
Това важи не само за храните, но и за козметиката където са концентрирани нашите усилия.
Отношението ми към биохраните е положително, с уговорката че не трябва да се спекулира с търпението на купувачите.
Между другото, България е една от държавите, които са много напред в осъзнаването и разбирането на значението на чистите „био“ продукти. По този показател сме доста напред, което е много обнадеждаващо.
Цел или мечта е Nordics?
Nordics беше мечта, но след като платихме първия данък печалба след първата година „на светло“ се превърна в цел. Целта е да се изгради един стойностен бранд от нищото. Буквално от ни-що-то. Без кредити, без бизнес ангели, без чужди инвестиции. Само и единствено на собствени мускули и органичен ръст. И фактът че нещата се получават бавно, но сигурно, е страхотен!
Какво те мотивира да развиваш бранда си?
– На първо място ме мотивира това, че брандът жъне успехи. Nordics се харесва от 99% от хората, които са се докосвали до него. Харесват им продуктите, харесва им дизайна и посланието което носят. Изключително много се кефя, когато някой каже че е открил „някакви готини дървени четки за зъби“. Мотивират ни и напредничавите ни партньори, които виждат развиващия се пазар и залагат на Nordics.
Къде е мястото на природата в живота ти?
– Мястото на природата трябва да е много напред, не само в моя, но и в живота на всички. Ситуацията е много сериозна и съвсем скоро безхаберието ни ще ни застигне. Грижете се за природата, колкото и банално и смешно да звучи! Учете си децата да бъдат благодарни и ги възпитавайте да уважават Земята! 
Каква е твоята страст извън Nordics ?
– Обичам да спортувам и да се грижа за себе си както отвътре, така и отвън. Обичам и да си карам мотора. Моторите са ми страст, защото са символ на свободата. Защото не ти трябва никой за да покараш малко. С Хондата мога да обикалям с часове и да избистрям мислите си. Това е нещо, което те зарежда както когато си сам, така и когато си с приятели.
Разкажи ни за последния си продукт – Nordics Carbon?
Nordics Carbon Whitening е изключително прост, но същевременно и гениално ефикасен продукт. Представлява специален сорт въглен, който се добива от контролираното изгаряне на кокосовите черупки. Въгленът преминава няколко пресявки и филтрация, така че да се достигне фармакопейно качество. Няма никакви добавени химикали, никакви изкуствени съставки или абразиви. Nordics Carbon е фина и мека пудра, чията основна цел е да детоксифицира устата и да регулира нивото на киселинност. Това води до естественото избелване на зъбите, без чувствителност, без UV лъчи и без зъболекарска намеса.
Скоро ще има и нов продукт, но него ще го пуснем в края на годината, така че е още рано.
Оставяш ни в неизвестност и нямаме търпение да разберем с какво ще ни изненадаш! Говорейки за избелване на зъбите – какво е мнението ти за избелващите продукти?
– Винаги съм „ЗА“, но трябва да се внимава. Със сигурност, задължително трябва да се консултирате със специалист преди да предприемете някакво агресивно лечение или процедура по избелване, защото последствията могат да са много неприятни!
– Кое е най-важното по пътя към успеха?
Най-важното е да се подготвиш добре и да не се отказваш! Трябва да направиш проучванията така, че да няма въпрос или хипотеза, на които да не можеш да дадеш задоволителен отговор. Няма как да презентираш и продаваш нещо ако не го разбираш или, по-лошо, ако не му вярваш.
Нови проекти?
– Като цяло сме позиционирали Nordics изцяло в сектора за орална хигиена, така че ще се развиваме в тази насока и занапред.
Какво искаш да кажеш на нашите читатели? 
– Да пресяват информацията и да изграждат мнението си на база на собствения си опит, а не на вече преработени чужди мисли и възприятия.
Твоят съвет за красива усмивка?
– Колкото е по-широка, толкова е по-красива.

– Как поддържаш своята усмивка широка? 
– Ахахахаха, с много любов и чести посещения при зъболекаря!