В сезона и на черешите няма как да не обърнем по-сериозен поглед към ползите от консумацията им.
Било то като десерт, добавка към напитки или тестени изделия, сок, сладко – черешите са едни от плодовете, които съдържат най-богат комплекс от витамини и “здраве”. Както при другите плодове, така и тук, препоръчваме прясната им консумация, защото по този извличаме максималните им ползи.
Преди да отворим дебелите книги, нека се върнем мааалко назад във времето – още в Бронзовата епоха. Това е периодът, с който се свързва появата на черешата като самостоятелен плод – плод на сорта Дива череша, по-популярна, в днешно време, като Сладка череша. Прието е Азия да се смята за родина на сладките черешите и едва век преди Новата Ера, жителите на Римската империя се запознават с плода. Наред с тях са и Гърция и Китай – държави, в които се отглеждат череши още от дверността. За преносители на плода към Европейския контитент са “обвинени” птиците по време на миграционните им периоди, а английски колонизатори са първите, които занасят череши в Съединените щати през XVII век.
Овощните дръвчета се нуждаят от около 15 години, за да достигнат зрялост, когато плодовитостта на едно дърво може да достигне до 45кг,  а плодове е възможно да раждат още на 5-тата година след засаждането им.
Всяка една череша притежава богато съдържание на желязо, мед, манган, калий, калций, магнезий, цинк, натрий, бор, фосфор, провитамин А, както и витамини от групите на В, С, Е и Р, антиоксиданти, мелатонин, флавоноиди, антоцианини, елагова киселина, биофлавоноиди и фолиева киселина, целулоза. За сметка на това, плодът е беден откъм калории, мазнини и съдържа изключително нисък гликемичен индекс.
След този дълъг списък, който може да бъде допълнен с още полезни елементи, следват и множеството полезни свойства на плода.
Сред едно от най-важните действия на плода е намаляването на мазнините в тялото и триглицеридите в кръвта, което влияе върху укрепването на сърдечната дейност и намалява риска от сърдечно съдови заболявания.
Отличен естествен регулатор на кръвното налягане, особено в горещите дни, благодарение на калия, който съдържат. Съдържанието на кумарини и оксикумарини нормализира съсирването в кръвта, откъде намалява и риска от образуването на тромби.
Наред с всички плодове, съдържащи високи нива на антиоксиданти, черешите са изключително подходящи в превенцията срещу рак, тъй като предпазват клетките от свободни радикали. Редовната им консумация спомага за пречистването на кръвта, повишава енергийността и издръжливостта на организма. Именно наличните антиоксиданти помагат при мигрена и овладяването на възпалителни процеси в организма.
Антоцианините и салициловата киселина в черешите блокират източниците на болка и нареждат плода сред един от най-добрите естествени методи за облекчаване на мускулни и ставни болки в следствие на тренировки и физическо натоварване. Сокът от череши намалява отделянето на пикочна киселина в организма, което действа облекчаващо болката при артрит, ревматизъм и подагра. А редовната консумация на този сок води до трайно занижаване нивата на пикочна киселина.
Комбинацията бор, калций и магнезий от своя стана действат укрепващо костната система в организма. За здрави кости се препоръчва редовна консумация на пресни череши.
Друг важен антиоксидант при черешите е мелатонинът. Известен като враг на оксидантния стрес, мелатонинът спомага за здрав и пълноценен сън, лесно заспиване и събуждане.
Лесноусвоимото желязо в плода го превръща в безспорен помощник в борбата с анемия и един от най-полезните плодове по време на бременност. Друг известен проблем по време на бременност са проблемите с перисталтиката. И тук черешите са безспорен помощник, благодарение на целулозата в тях, която се справя с дисбактериозата на червата и подпомага стомашната дейност.
Антоцианините в плода подобряват паметта и спомагат конгнитивната функция: предпазва и помага при Алцхаймер и появата на мозъчни разстройва. Отново антоцианините предпазват от образуване на бръчки, укрепвайки съвдинителната тъкан и унищожавайки увреждащите ензими – основен виновник за състаряването на кожата. Говорейки за кожа – консумацията на черешите помага и в борбата с целулита.
Ниският  гликемичен индекс в черешите влияе подтискащо на апетита. Фибрите в плода действат негативно върху мазнините в организма, а високото съдържание на вода го превръща в незаменима храна в горещото време.
Детоксикиращите свойства на черешите действат положително върху фунционирането на бъбреците и черния дроб, като го нареждат сред едни от най-подходящите плодове за диети. Чай от дръжките на черешите е ненадминат помощник при бъбречни кризи и борба с камъни в бъбреците. Казвайки дръжки – избирайте череши със свеж виж и зелени дръжки.
Без значение сезона, черешите, а и компотът от череши, действат отхрачващо при кашлица. Народни лечители препоръчват компотът от череши да се пие горещ, а при приготовлението му да не се изпозлва захар. Изключително целебно средство при простуди и настинки. Ето защо е добре винаги да разполагате поне с няколко компота от череши, особено ако имате проблем с дихателните пътища.
За финал ще споделим с Вас, че една череша тежи приблизително 9 грама, съдържа около 4 калории, всички изброени ползи и вкус, който обичат малки и големи.