Чиа семената нашумяха много последните години у нас. Много от хората обаче все още са едва запознати с тази суперхрана.
 
Родината на чиа е Латинска Америка, като тя се среща най-вече в Мексико и Гватемала. Чиа е част от цъфтящо растение от семейството на ментата и е била важна част от диетата на маите и ацтеките. В древността е била толкова ценена, че е била използвана като разменна монета. Въпреки дребните си размери, тези семенца имат изключителни хранителни и структурни предимства.
 
Ако се съхраняват на сухо място, чиа семената могат да издържат с години, тъй като техните естествени антиоксиданти предпазват от разваляне незаменимите мастни киселини, съдържащи се в тях. В допълнение мазнините в тях съдържат и естествени съставки, отблъскващи насекомите, в резултат на което могат да бъдат отглеждани без използването на вредни химикали и пестициди.
  • Семената от чиа лекуват ангина, облекчават алергиите, намаляват риска от рак, сърдечен удар, заболявания на коронарната артерия, хиперлипидимиа, хормонални и ендокринни състояния, хипертония и сърдечен удар.
  • Чиа семената са богати на калций, магнезий, борон, които спомагат за изграждането на силни кости и намаляват желанието за храна. Боронът подпомата метаболизирането на манган, магнезий и фосфор, които подпомагат цялостното здраве на костите и мускулния растеж.
  • Чиата съдържа много фибри – прибавени във вода те образуват гел, който подпомага храносмилането.
  • Чиата има антиоксидантни, антикоагулантни и антивирусни свойства. В чиата се съдържа линолова киселина, която представлява мастна киселина, която помага на тялото да абсорбира мастно разтворимите витамини като витамин А, D, E и K. Независимо, че изглеждат мънички, семаната от чиа съдържат в себе си огромно количество мастни киселини, като омега-3, дори повече, отколкото се съдържа в сьомгата. Омега-3 мастните киселини предпазват сърцето, като намаляват нивото на лошия холестерол, кръвното налягане и възпаленията.
  • Чиата помага за умствено съсредоточаване и се бори с депресията.
  • Чиа семената са един от най-добрите растителни източници на протеин. Протеинът, който се съдържа в семената от чия няма глутен. Това прави вълшебните семенца идеална закуска за всеки, който страда от глутенова непоносимост.
  • Семената от чия помагат за много бързото производство на тъкани вследствие на лесната асимилация и много високата хранителна стойност. Помагат в случаи на външни и вътрешни наранявания.
  • Полезни са за бременни и кърмещи жени, както и за активните спортисти.
  • Освен всичко друго семената от чия са любима храна на хората, спазващи диета, защото с добавянето им към ястията те набъбват и засищат по-лесно стомаха, заменяйки мазнините и калориите.