Днес ще ви запознаем с Моника Лазарова и Домашница – магазин и работилница за вкусна органична и натурална храна. Адресът е гр. София, кв. Борово, ул. Света Марина 33, а там ще ви посрещнат лъчезарната Моника или майка ѝ, които могат да ви препоръчат изключително богата гама от био/органични продукти. Всеки ден приготвят прясно изцеден сок от различни плодове и зеленчуци и невероятно вкусни смутита, за които не знаем дали издават тайните рецепти, а да не ви разказваме и за уханието, което се носи на прясно изпечен хляб и сладкиши.
 
Здравей, Моника! Разкажи ни малко повече за себе си и как се роди идеята за Домашница?
– Здравейте и благодаря за поканата! 🙂  Всъщност аз изразявам себе си чрез Домашница и моето виждане за света и природата, от която сме част. Преди време, когато се занимавах с управление на ресторанти, в забързан начин на живот, разнообразни храни без да ги разбирам, получих сериозен дерматит, който всъщност се случи, за да ми покаже, че този път не е моят, за което му благодаря. За щастие тогава си зададох въпроса какво точно е храната и защо е създадена тя – отговорът е, че тя е създадена за нас, за да бъдем здрави, енергиини, живеещи в хармония със себе си.
Какво точно представлява Домашница?
Домашница е емоция към храната и природата. Това е мястото, където съм събрала  всякакви продукти, от които се нуждае едно домакинство, но в най-чист вариант – директно от производители, биологични градини, малки ферми и мандри, където пътят на производство е лесно проследим, продукти с емоция от това, че познаваш човека, които отглежда храната ти. В крайна сметка всичко е енергия! 😉
Не обичам да наричам това място био магазин, защото за мен наименованието био е мода, влечение, течение. За мен това е чиста храна, която няма нужда от друго наименование.
От колко време се интересуваш от органични и натурални продукти?
– Откакто разбрах какаво е храната, как всеки природен продукт носи в себе си полезности за нас, откакто разбрах, че няма по- и най-полезна храна, когато говорим за разнообразно и чисто хранене. Излишно е да казваме, че бадемите са по-полезни от орехите например – всичко, което идва от природата е полезно, стига да го осъзнаем.
Занимавала ли си се преди това с подобно нещо?
– Преди години голямата ми мечта беше да отворя ресторант, в който да се приготвят ястията само с фермерски продукти от български производители, защото виждайки какво се случваше в кухните на ресторантите и някои наши вериги ресторанти, се молех повече да не се храня така и да не причинявам това на тялото си и семейството ми. Така след като напуснах своята кариера, попаднах случайно на един био магазин, в който търсеха продавач. Тук интересен момент беше шока на семейството ми, което като разбра, че ще продавам „хляб и сирене след толкова образования и кариера?“. Бяха обезумяли тогава, но сега…. :)))))
Сигурни сме, че много хора не знаят какво точно представляват био/органичните продукти. Ще ни разкажеш ли каква е разликата между тях и всички останали? Както и защо трябва да избират “био” или “органично” когато става въпрос за храна?
– Това е както споменах, най-чистата възможна храна, каквато са ядяли нашите деди. Разбира се, не изключвам модата и течението, което завладя преди време, но моите клиенти, знаят, че тук не говорим за това, а просто за вкус, който е изчистнен, истински и задоволява всички сетива и нужди на тялото. А защо да я изберем – това е личен избор, който човек трябва да направи за себе си – дали да остане в матрицата на изкуствени храни – милиони – фармацевтика или да се усмихне на природата и да й каже – „благодаря ти!“
Наясно сме, че освен храната, много важни са и всички останали продукти, които използваме и в ежедневието си? Кои продукти от тях е най-важно да заменим с био?
– Козметиката! Нашата кожа е най-големият ни орган, чрез който ние поемаме абсолютно всичко. Конвенционалната и дори най-скъпата козметика е пълна с химия и изкуствени съставки, които навлизат в нас и са трупат в отделните ни органи. Доста често натрупването от тези вредности води до редица заболявания и алергии, за които ние не подозираме къде се корени източникът им. И другият момент е, че нищо по-добро от природните масла, от които се прави органичната козметика, не е по-ефикасно за нас. Не знам защо човека се прави на по-велик от природата и се опитва да измисли нови химични вредности. Аааа всъщност се сетих – заради милионите :)))
Кои са марките био/натурална козметика подходяща за лятото?
– Ооооо това ми е любимият най-нов продукт на българският бранд Flora’s secret cosmetics за след слънце – Body butter с какаово масло, масло от сладък бадем, ший масло, жожоба и кокосово масло – това е целият състав, но така се прави козметика, когато я правиш за себе си 😉 За слънце съм селектирала български слънцезащитен крем на семейната Е Лек, който е от малинови семки и масла и италиански любим мои бранд.
В най-топлия сезон през годината сме сигурни, че всички се вулнуват как да се предпазят от изгаряния при излагане на слънчеви лъчи и какви продукти да използват при евентуални такива?
– При изгаряния и не само, дори само след плаж, силно препоръчвам гел от Алое вера – това е велико растение както в козметиката, така и като храна 🙂 Точно от гореспоменатия бранд BIOEARTH са разработили алое вера гел 96% в туба, удобен за употреба. Този гел е изключителен като хидратиращ продукт за лице и коса. Предпазването е семпло, стига да използваме слънцезащитен продукт и да се насладим на слънцето, не да преследваме тена 😉 Разбира се за хората с много бяла кожа препоръчвам постепенно да подготвят кожата си с кратки градски слънчеви бани, за да могат да облекчат стреса на кожата при рязко излагане на слънце.
За всеки родител най-важно е здравето на детето му. Какви са бебешките и детските продукти, които ще препоръчаш на читателите ни?
– Винаги съветвам родителите да се хранят с това, с което искат дете им да се храни. Имам сериозен опит, без все още лично да ми се е наложило, с родители и захранване на деца. Доста родители идват при мен с невероятни педиатърски предписания, които лично аз казвам, че всеки родител трябва да усети сам как да храни детето, да се остави на вътрешното си чувство и да го последва, именно когато говорим за най-ценните ни.
Избирайте чисти и сезонни плодове и зеленчуци, кози пред крави млечни продукти, пълнозърести пред бели, зехтин пред олио и не лудвайте покрай глутена. (широка тема, която ще оставим за друг път)
Какви са трудностите, които срещна по пътя към осъществяването на тази твоя мечта/цел?
– Законодателсвтото. Трудно е да успееш да предложиш меса от пасищни животни, яйца от свободни кокошки, млечни продутки от малки мандри, които не искат да продават млякото си за жълти стотинки. Но при желание има и начин 🙂
Конкуренцията в бранша голяма ли е?
– За всеки има слънце и въздух на тази планета 🙂
Освен онлайн магазин имаш и блог с много атрактивни и вкусни рецепти. Откъде е тази твоя страст към храната?
– Обожавам да приготвям класически рецепти по здравословен вариант, без термична обработка на олиото и подправките и да показвам, как вкусът е същият, а дори и по-добър поради изчистения вкус на продуктите. Също и когато пристигат плодовете и зеленчуците, сезонни и толкова уханни (а те са най-любимата ми храна, редом с бобовите), желанието ми да ги приготвя е неописуемо.
Кое ти е любимито ястие и какво приготвяш най-често у дома?
– Любимо ястие нямам, всичко е до емоция, настроение и вътршния глас на тялото, което казва какво иска. През летните дни обожавам семплите неща- салата, студена супа Гаспачо, печени чушки с много копър и чесън, хумус или паста с босилек и Боса Нова.
За краткото време от създаването на Домашница се разраствате все повече и повече. Ще ни споделиш ли каква е твоята тайна за успеха?
– Едно единствено нещо, което ни е необходимо да съществуваме – любов! Това е моят начин. Спомням си, когато Домашница беше думи в тетрадката ми 🙂