В последните години целият свят е пряко заинтересован от това да води здравословен начин на живот, да се храни с полезни неща, които да натоварват върможно най-малко планетата Земя и все по-малко да се използват изкуствени материали, дори и козметични, които от своя страна да се тестват върху животни. Освен това сме напълно наясно, че такъв тип козметика може да повлияе много по-благоприятно на тялото и в частност на лицето ни, а дори и да не помогне, вероятността и степента, в която може да навреди, са доста по-малки.
И въпреки всички тези стремежи към по-здравословно и по-естествено, кабинетите на професионалните козметици все още стоят запълнени. Всяка жена в по-ранен или в по-късен етап от живота си започва да чувства промените, които носят годините – тук мимическа бръчица, там петънце, и бегом към кабинета – ботоксът ще ни отърве от маркерите на времето. Съществува обаче и доста по-нов, ефективен, безболезнен, безплатен метод, с чиято помощ лицето и шията ви няма да имат нужда от химически препарати, а дори и интервенции, които да го “поправят”.
Кожата по цялото ни тяло се крепи на мускули и това не изключва лицето и шията, което значи, че редовното им трениране води до някакъв ефект. Ако тренираме корема си – получаване релефна преса, а си представете какви чудеса могат да се постигнат с тренировки за лице! Т. нар. “фитнес за лице” (англ. face fitness) представлява заздравявне на лицевите и шийните мускули посредством тренировка. Почти като тези, които тренираме в залата или вкъщи, но с различен вид упражнения и натоварване. Съществуват разнообразни типове тренировки – от йога за лице, корективен масаж, съвсем леки и незабележими упражнения, които можете да правите по всяко време и навсякъде.
Тази система навлиза благодарение на френската козметичка Надя Пайо в началото на миналия век, която гарантира, че с 20 мин. фитнес за около две седмици ще можете да видите резултатите си в огледалото – оформени скули, красива брадичка и опънато чело, а тонусът на кожата ви ще е доста по-видим. Разбира се, както всеки друг вид тренировки, тези също изискват постоянство. Пайо отбелязва още, че за видим максимален ефект са нужни поне три месеца редовни тренировки.
А за да се научите да тренирате лицевите си мускули и да видите “ботокс – ефект” без ботокс, следете рубриката!