При нанасяне в “нов” дом или “нова” квартира най-често може да усетим енергията на предишните собственици или живущи, която витае в пространството. Не винаги остатъчната енергия в жилищата непременно е лоша, но все пак е чужда, а това се случва когато се нанасяме в “нов” дом, а жилището не е ново и е имало предишни обитатели. Тази застояла енергия е хубаво да се прогони и пречисти, за да си създадете своя и то позитивна такава, която да допринесе за уюта в дома ви.
С негативна енергия може да се сдобие домът ви, когато ви гостуват негативни хора или хора, които не ви мислят доброто. Друга причина би била боледуването на близък, който сте лекували в дома си или ако някой е починал в този дом.
Негативната енергия се усеща веднага и влияе изключително силно не само върху отношенията ви с другите обитатели, а и върху вас самите. Ако често възникват семейни скандали без видима причина, то това е знак за наличието на негативна енергия. Ако често прибирайки се у дома вместо да се чувствате спокойни и радостни, готови да се отдадете на заслужен отдих, сте по-скоро замаяни, раздразнителни или депресирани, това също би могло да е в следствие на натрупала се негативна енергия.
Странното поведение на домашните любимци също е отличен индикатор. Ако те са неспокойни, нервни, не искат да стоят у дома и често спят и стоят около вратата без причина, това означава, че усещат някакъв вид негативна енергия. Те първи усещат присъствието на нещо лошо и веднага реагират особено на него. При някои тежки случаи животните или изчезват от дома, или отказват да се хранят и започват да боледуват без видими причини.
Едно от правилата за правилното разпределяне на енергиите в дома е чистотата. Тя е необходима за свободното преминаване на положителните енергии. Като разчиствате дома, вие разбутвате старата енергия и лесно можете да я прогоните. Най-лесният вариант за пречистване на мястото е да извикате поп, който да го освети, но ако не искате да се стига до там, ви предлагаме няколко лесни стъпки, с които да пречистите дома си сами:
– Отворете прозорците и позволете на чистия въздух да влезе, дори да е студен. Свежият въздух – това е всичко!
– Почистете старателно навсякъде и особено ъглите на стаите и дръжките на вратите и прозорците.
– Можете да си вземете светена вода и да напръскате всички ъгли, прозорци и врати, даже и въздуха в големите помещения
– Запалете си свещи. От край време огънят се смята за пречистващ. Купете си благоуханни свещи, така не само ще сте спокойни, че прогонвате негативната енергия, но и домът ви ще ухае прекрасно.
 
– Друг добър гонител на лошата енергия е димът. Можете да си вземете ароматни пръчици. Димейки те освобождават пленителен аромат, който ще се понесе в дома ви и ще го пречисти и ароматизира. Ароматният дим отдавна се използва в медитацията и духовните практики – защо да не го използваме и у дома? Освен ароматни пръчици можете да запалите и тамян, също добър вариант за пречистване на помещението.
– Подредете дома и се отървете от всичко счупено или излишно. Недейте да трупате прекалено много вещи, които не използвате, в тях се застоява прекалено много енергия.
“Обектите акумулират енергията и така физически, умствено, емоционално и духовно блокират пътя ни”, – казва Морийн Калам, консултант по Фън Шуй.
Освен това безпорядъкът е източник на стрес и умора.
– Ако желаете да внесете талисман в къщата, много подходящи са естествените камъни – черният турмалин, който прогонва и разтваря отрицателната енергия. Също така и розовият кварц, който замества негативните емоции с положително чувство. Препоръчително е да ги поставите в непосредствена близост до електронни устройства.
– Сол в ъглите на стаята – за да се абсорбира отрицателната енергия от предишните обитатели, можете да поръсите със сол четирите ъгъла на стаята и да я оставите там. Солта може да се изчисти два дни по-късно с прахосмукачка или метла и да се изхвърли.
– За повишаване на положителната енергия (наричана “чи”), сложете огледала в дома си. Това не само ще ви помогне да създадете положителна енергия, но също така ще очистите и ума си.
– Вечно зелените растения също пречистват енергията в дома, както пречистват въздуха. Поставете ги в най-голямото помещение на жилището.