Лято е! Температурите са високи, а слънцето е силно и парещо. Няма значение дали сте в града, отдавате се на релакс край някой басейн или сте на почивка на морето, важно е да знаете как да предпазите кожата си от нежеланите слънчеви изгаряния, които носят неприятни последици или най-малкото дискомфорт.
Напълно излишно е да ви обесняваме в кои часове слънчевите лъчи са най-вредни или как трябва непременно да се криете под чадъра, за да не изгорите. Напълно достатъчно ще е като излизате навън да се намажете с козметика, която предпазва кожата от слънчеви изгаряния или има слънцезащитен фактор. Колкото по-висок е фактора, толкова по-защитени сме от вредните слънчеви лъчи.
 
Ние ви препоръчаме няколко варианта как по естествен начин да предпазите кожата си от изгаряния без да използвате лосиони пълни с химия, които по-скоро биха ѝ навредили.
Най-разпространените терапевтични средства и естествени стимуланти, които подхранват и предпазват кожата, а са витамини A, D, E и омега киселините. Витамин A, известен като ретинол, витамин D, познат и под ергокалциферол имат биологично въздействие и възстановителна функция над кожата.
 
Ролята на витамин D – има силно противовъзпалително действие и регенеративни свойства. Прилага се локално и стимулира естествените защитни процеси, като предпазва от инфекции. Витамин D има и антиоксидантно действие както и множество полезни свойства, което го прави ефективен срещу изгаряния и травми на кожата.
Масло от семена на малина – то е едно от маслата с най-високо съдържание на слънцезащитни фактори. Нанасяйте няколко капки върху кожата на лицето си от ранна пролет, за да се изгради естествен защитен слой до лятото, когато слънчевите лъчи са най-силни.
Екстракта от грозде е изключително ефикасен, когато става дума за защита от слънчевите лъчи. Изключително подходящо средство за предпазване от както на кожата на лицето, така и на цялото тяло.
Алое вера е растение известно със слънце защитните си свойства. По – подходящо е за кожата на лицето. Разрежете едно листо и изстискайте сока му. Нанесете върху добре почистена кожа.
Какаово масло – то също е добър избор, подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен без да причинява изгаряне и я успокоява, ако вече е изгоряла. Силно я хидратира и регенерира, прави я гладка и мека.
Ако не разполагате с такива продукти у дома, потърсете от най-близкия биомагазин лосион с висок фактор, така ще се погрижите за здравето на вашата кожа, не само ще се предпазите от слънчеви изгаряния, но и спокойно ще се радвате на слънцето и почивката си.
При евентуална поява на слънчеви изгаряния използвайте:
Рибено масло – то е уникална комбинация, която действа благоприятно на кожата. Локално приложено върху кожата, рибеното масло подобрява хидратира и заздравява кожата. То съдържа омега мастни киселини, витамини Е, Д и А, които имат лечебен състав за кожата. В комбинация споменатите съставки успокояват зачервената кожа, предотвратяват сърбежа, хидратират и придават на чувствителността по мек тон.
Алое вера – един от най-бързите и най-добри начини, за да се третира лекото изгаряне е чрез това африканско растение, което притежава изключителни анти-възпалителни свойства. Алое вера също помага за лечение на рани и предпазва от появата на белези. Втрийте натуралната форма на гела на засегнатото място и оставете върху кожата. Приложете отново, ако се налага. Алое вера има много положителни ефекти и ако се приема вътрешно като сок или на капсули.
Кокосово масло – едно охлаждащо масло, което облекчава изгарянето. Втрийте в засегната зона и оставете.
Мляко – много хора не са запознати с освежаващите и охлаждащи качества на млякото. Ако нямате алое вера, натопете една марля в мляко и нанесете директно на изгорялото. По-подходящо за употреба в случая е киселото мляко.