Тайната на позитивното мислене е в това как виждате всяка една ситуация в живота си и начина, по който я приемате. Въпросът дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна води два различни отговора. Виждането за живота е същото. Как мислите? Наполовина пълна или празна е тя? Ако сте позитивен човек, тя винаги ще е наполовина пълна за вас, а в живота ще виждате много повече позитиви и възможности, ще предприемате повече действия, което ще доведе и до постигане съответно на повече успехи.
Сигурно правило в живота е, че получавате това, което сте дали. Можем да го наречем карма или просто съвпадение, но е факт, че когато позитивни нотки изпълват думите, мислите и действията ви е много по-вероятно да ви се случат и позитивни неща.
Силата на мисълта е невероятна. „Човек е продукт на своите мисли – той става това, което мисли”, казва Махатма Ганди. Мисълта е най-мощната енергия.Следете мислите си, защото на-често те се превръщат в думи, думите се превръщат в действия, а те в навици. Следете навиците си, те се превръщат във вашия характер, а вашия характер става ваша съдба.
Не можем да избираме да мислим като оптимисти, но можем да се научим как да имаме позитивна нагласа върху живота, можем да избираме стъпки на позитивно мислене и да привлечем повече позитиви в живота си.
Хората се питат как да мислят позитивно при положение, че имат купища нерешени проблеми. Да, всеки има проблеми, лоши преживявания и стрес в живота си, но не им позволявайте да властват изцяло над вас и настроението ви! Вземете съдбата си в ръце и променете случващото се. Позитивното мислене води до вземането на много по-добри решения и до по-добър изход във всяка една ситуация.
Искаме да ви запознаем с Джон Кехоу. Той е писател, оратор и филантроп. Според него всяка физическа реалност се гради на вибрации и енергия, включително и нашите мисли. По думите му трябва да извършим първо в себе си промяната, която искаме да видим в света.
Как нашите мисли създават енергия, която влияе върху живота ни?
– Да си представим една градина, където слагаме плодородна почва, каквато е нашият ум. Ако не избирате какви мисли ще посеете във вашата вътрешна градина, тя сама ще реши какво да произведе – бурени, плесени и т.н. Искате успех, а мислите ви са свързани с неуспех и провал? Как да стане това? Искате да оздравеете, а постоянно мислите за болестта си, страхувате се от нея, борите се с нея, а не мислите, че ще оздравеете. Положителните мисли лекуват и душата, и тялото! Наистина, уверил съм се в продължение на повече от 3 десетилетия. Ако знаете какво искате да се случи във вашия живот, трябва да започнете да мислите по този начин. Първо посаждаме семето в нашата градина, след което го поливаме, грижим се за него и след няколко седмици виждаме, че са поникнали малки стръкчета. Същото правим и с добрите мисли. Този подход отнема време, наистина, но е ефективен.
Вярата в доброто движи прогреса на човечеството! Вярвайте в Доброто в самите вас, обичайте себе си, другия до вас! Тогава подсъзнанието ви ще се пробуди, ще накара интуицията и сетивата да се впрегнат и да променят живота ви. Ценете всичко и всеки! Не забравяйте, че всяко човешко същество е уникално, специално и заслужава уважение, щастие и любов!
/ако сме провокирали поне малко интерес у вас за силата на подсъзнанието и позитивното мислене препоръчваме книгата “Подсъзнанието може всичко” Джон Кехоу/
 
Позитивното мислене може да доведе до  по-добро здраве. Позитивните хора са по-здрави и това е доказано научно. Още повече, хора, които все пак са се разболели имат по-големи шансове за бързо възстановяване. Доказан факт е, че позитивно мислещите хора са по-щастливи от останалите, въпреки всичко, което им се случва.Когато имате позитивна нагласа, умът ви ще функционира по-добре, което ще ви позволи да учите по-бързо и лесно. Хората ще обичат да бъдат около вас и ще се множат. Това е поради простата причина, че никой не обича да е в компанията на непрекъснато негативни хора. Усещането е като отрова, която се разпростира по цялото ви тяло. Позитивните хора са като лек за всичко и човек се вдъхновява от тяхното отношение и нагласа. Позитивните хора са с доказано повече енергия, тъй като негативизма изсмуква много повече енергия от позитивизма. Радвайте се на малките неща, които срещате в ежедневието си. Като например изгрева на слънцето, ароматната чаша кафе сутрин или усмивката в очите на любимия човек или на вашето дете. Толкова малки мигове на наслада, които всъщност са истински красиви и вълшебни.