Изключително много ползи за здравето допринася спортуването или честата физическа активност. Без значение от възрастта ви това, което се случва с цялостното ни здравословно състояние често е обвързано с липсата на каквато и да било физическа дейност т.н. заседнал начин на живот, който водим в днешно време.  Ползите от промяната на начина на живот от заседнал към активен са значителни, а и не отнема толкова много усилия, за да се отплатят.
 
По време на физическа активност в мозъка ни се отделя голямо количество ендорфин (хормона на щастието), което подобрява настроението и ни кара да се чувстваме по-добре. Ползите от редовната физическа активност в дългосрочен план са по-добър фокус, по-добро настроение и по-добра памет. Множество изследвания сочат, че редовната физическа активност значително помага на хората, страдащи от депресия. В някои случаи дори упражненията са толкова ефикасни, колкото и антидепресантите.
 
Една от основните ползи за здравето ни от спортуването е понижаването на нивата на физически и психически стрес. Освен това, когато сме активни, стимулираме производството на норепинефрин, вещество, което ни позволява да се справяме по-ефективно със стреса. Тренировките не само намаляват стреса, на който сте подложени, но и едновременно подобряват способността на тялото да се справя с напрежението.
 
Според данни на Националния институт за здравни изследвания на Тайван, 15 минути леки аеробни занимания на ден удължават живота средно с три години. В изследването участват над 400 000 души, преди да достигне до това изключително важно заключение. Изследователите отчитат средно с 10% по-малко злокачествени и с 20% по-малко сърдечносъдови заболявания при активните си участници, в сравнение с връстниците им с уседнал начин на живот.
Интензивната тренировка в залата или сред природата може да стимулира креативността ви в рамките на няколко часа след това. Следващият път, когато отчаяно се нуждаете от решение на нестандартен проблем или просто ви трябва прочистване на мозъка, просто излезте на дълга разходка или потичайте, за да освежите тялото и ума си.
 
Освен на здравословното ви състояние активното спортуване влияе сериозно и на външния ви вид, както и на на самочувствието ви. Спортуващите хора изглеждат по-тонизирани и енергични. Без значение от пола, килограмите и възрастта, хората които спортуват редовно не само се чувстват, но и изглеждат значително по-уверени.