Куркумата е от семейството на джинджифила. Тя е била използвана в Източна Индия и Близкия изток в продължение на хилядолетия, а сега е една от най-високо ценените подправки в света.
Куркумата дължи своя цвят на куркумина – яркият жълт пигмент, който прави тази подправка така характерна на вид. Именно заради тази си съставка куркумата от хилядолетия се използва от традиционните лечители, най-вече от практикуващите китайската медицина и аюрведа.
Коренът на куркумата се вари, суши и стрива на жълта пудра, която притежава мощни антиоксидантни свойства. Освен с протеини и  с фибри тази подправка снабдява организма и с витамин С, Е и К. Тя съдържа в големи количества елементите – мед, желязо, магнезий, желязо и цинк.
Куркумата е естествен оцветител на храни и ястия, което я прави още по-желана съставка. Етеричните масла в куркумата имат невероятни свойства, които въздействат цялостно на тялото и подобряват здравословното състояние на косата и кожата.
Куркумата помага при хронични възпалителни процеси в тялото и болки, причинени от тях. Това я прави идеално средство при ревматоиден артрит, полиартроза на ставите, както и други хронични възпаления.
Тя има силни противовъзпалителни свойства, което я прави идеална дори при грип и настинка.
 
Изследователи от Индийския медицински колеж установили при проучване, че куркуминът контролира хормоните на стреса, които причиняват депресия. Според учените този ензим дори може да конкурира химически създадените лекарства срещу депресия. Неговата мощ е съизмерима с тази на антидепресантите.
Куркуминът регулира повишаването на кръвната захар и по този начин спомага за контролирането на диабета. Проучванията показват, че ензимите в куркумата потискат производството на глюкоза в черния дроб и то 400 пъти по-качествено от метформина – активна съставка в лекарствата за контрол на диабет тип 1 и 2, както и метаболитен синдром.
Този уникален природен лек предотвратява различни видове рак (на простата, на гърдата, на кръвта). Той притежава уникалната способност да спира растежа на съществуващите ракови клетки в простатата, гърдите, а понякога може дори да доведе и до унищожаване на раковите клетки.
Редица проведени изследвания доказват, че всекидневният прием на куркума, неизменно води до по-ниски стойности на изключително коварния холестерол. Всеизвестен е фактът, че високото ниво на това мазно вещество в кръвната плазма е предпоставка за други сериозни здравословни проблеми. Поддържайки нивата на холестерола в оптимални граници, намалявате риска от сериозни сърдечно-съдови заболявания.
Царицата на подправките предлага решение за облекчаване на неприятни стоматологични проблеми като пародонтоза, възпалени венци и други проблеми, свързани със зъбите.
Веществото липополизахарид е един от съставните елементи на куркумата, известен с благоприятното си въздействие върху нашия имунитет – подпомага имунната дейност и засилва отговора към постоянно атакуващите я вируси и инфекции. Антибактериалните, антивирусните и антимикотичните химични елементи в състава на лековитата подправка, също имат принос за укрепване на имунната система.
Най-лесната рецепта срещу грип, от която моментално ще почувствате облекчение и подобрение е чаша топло мляко, в която предварително сте разтворили една чаена лъжичка от стритата на прах лековита подправка.
Куркумата е един  най-известните естествени детоксикатори на черен дроб. Чрез неговото пречистване се детоксикира и кръвта. Куркумата стимулира производството на важни ензими, които участват в процеса по разграждане и изхвърляне на токсичните отпадъци от тялото ни.
Друго качество на невероятните подправка е способността й за подобряване на кръвообращението.
Изключително ценената и в наши дни подправка куркума, независимо от формата, в която се използва, подпомага дейността на щитовидната жлеза.
Предтсвяме Ви рецептата за здравословен шейк, който можете да консумирате всекидневно.
За приготвянето му са нужни:
  • вода( от триста грама до петстотин грама)
  • тахан
  • мед
  • канела
  • куркума
  • чия (семена)
  • какао (сурово)
  • щипка черен пипер
Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Препоръчва се да приемате по чаша от този шейк сутрин, когато стомахът е все още празен, но това не изключва възможността да посягате към него и в друга част от денонощието.