Видове мед:

Букет

Всички знаем за меда от тип “букет”, който се прави от свободни пчели, които опрашват множество цветове – както горски и градински цветя, така и дръвчета. Той се захаросва сравнително бързо, има мек и приятен вкус, а на цвят е светъл. За съжаление не е никак труден за имитация със захарен сироп. Но ако намерите истински мед от този тип, ще останете очаровани от аромата му.

Манов мед

Друг не толкова известед вид е мановия мед. Доста хора са го виждали – тъмен на цвят и се захаросва много по-бавно от обикновения, а вкусът и ароматът му са много по-наситени. Ако се замислим обаче – от къде пък това име “манов”? Много просто – той се прави от маната – сока, който изпускат дръвчетата, когато са застрашени от листни въшки или други паразити. Интересното е, че той се произвежда изключително в Родопите, от специално отглеждани в по-дървесните райони пчели.

Акациев мед

Един от най-търсените видове мед е акациевият. И е обяснимо защо – цветът му е изключително светъл – чисто бял, ако е събран от бяла акация, и съвсем леко жълтеникав, ако е от жълта. Друга негова особеност е, че добавяйки го към напитка – тя няма да промени вкуса си, което го прави чудесен подсладител, ако не сте любители на класическия меден вкус. Също както и мановия мед, акациевият кристализира много бавно.
Разбира се, съществуват още много видове мед, по научни данни около 300. Събирайки обаче тези три, можете да гарантирате стабилност на имунната си система, дори и лечение. Както споменахме и в предишната статия – прекаляването може да доведе до проблем, но ежедневната консумация на малко количество какъвто и да е вид мед, е чист лек от природата!