Доматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови. Според ботаниката той спада към плодовете, но според готварството се причислява към зеленчуците. В САЩ след решение на съда го отнасят към зеленчуците, като се аргументират с факта, че се използва за салати или като основно ястие, а не като десерт.
 
За родина на домата се приема Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Днес е разпространен по целия свят с най-голяма концентрация в умерените ширини. Отглежда се оранжерийно през цялата година. Достига до височина 1-3 m. Той е с мъхести листа и дървено стъбло, което лази по другите растения. Доматът е покрит с белезникави власинки. Стъблата и листата му са крехки и при пречупване отделят жълто-зелено багрило. Плодът е ярко оцветен, месест с различна форма или големина. Доматът е топлолюбиво и влаголюбиво растение, което се развива най-добре при 25- 30 градуса. Неговите корени могат да достигнат на дълбочина до метър, а настрани кореновата система се разраства до 2.5 метра. Съдържа витамини от група В, фолиева и аскорбинова киселина, калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, желязо и други елементи полезни за здравето. Семената са богати на глобулин, витамини А, В и С.  Особено внимание заслужава витамин В 4, или холин, който е изключително полезен – спомага да се снижи нивото на лошия хорестерол, укрепва имунитета и действа като антидепресант. Голямо количество наличен бета каротин действа като антиоксидант и укрепва имунната система.
 
Съществуват 10 000 различни сортове домати. Има 13 признати диви разновидности, които показват голямо разнообразие от фенотипове и могат да бъдат кръстосани с култивираните. Българските домати имат славата на особено вкусни, като най-хубавите. Те обикновено са от южните райони – Сандански, Кресна, Хасково, Първомай. Уникален сорт е “Розово сърце”, чиито плодове са едри, вкусни и достигат тегло над 500 грама. Други видове са: “Алено сърце” – по-нов,  “Биволско сърце”(по-стар), чери домат “Аля”, “Розов блян” с плоско-кръгли плодове, “Финал” и др.
 
Лятото е време на изобилие от домати – розови, червени, зелени, жълти, оранжеви и дори лилави, дребни като черешки или едва побиращи се в дланта ни, сочни, меки и ароматни. Те са част от средиземноморската диета, а тя се определя като „един от най-полезните хранителни режими, заради ниските нива на сърдечни заболявания и рак сред хората, които следват този начин на хранене“. Това растение се грижи и за сърцето – високите нива на ликопен и бета- каротин в него могат да са ключови в намаляването на нивата на LDL холестерола, на риска от кръвни съсиреци и възпалителни процеси. Изследване проведено от Университета в Монреал показва, че при прием на ликопен с 31% намалява рискът от рак на панкреаса, а италианските им колеги са открити, че хората които консумират 7 порции домати на седмица, намаляват риска от развитие на тумори на стомаха и дебелото черво. В Израел пък са установили, че ликопенът е мощно вещество, което потиска белодробни, гръдни и  др. ракови клетки. Доматите, които се консумират от два до шест пъти в седмицата, според японските учени намаляват риска от депресия с 46%.
 
Ето и няколко любопитни факта:
 
– Българската дума домат произлиза от хитоматъл, което на езика на ацтеките, е името на червения зеленчук.
– Предполага се, че първите домати са внесени в Европа през XVI век, но първите рецепти, в които са се използвали домати са публикувани през 1662 год.
– Първоначално доматите са  отглеждали само с декоративна цел или са ги използвали в билкови лекове.
– През XVII век във Великобритания са смятали, че доматите са отровни. Това е продължило до XVIII век, когато доматите се превръщат в основна част от менюто на Острова.
– От Испания доматът се разпространява в Италия, където го наричат  тази “ябълка” – pomi d’oro (златна ябълка).
– Испанците издигат в култ доматите като храна. От времето на Кортес, който е внесъл през 1523 г. растението до днес, те са едни от основните производители и консуматори на домати. Растението присъства в техните традиционни ястия – и в прочутото гаспачо, и в горещия му вариант салморехо, и в ескаливада, и в прословутата паеля, и в баската рибна яхния мармитако, и в подобното на рататуй писто.
– От семената на домата се получава полусухо масло. То може да се използва при производството на сапун. От друга страна, като силен антиоксидант, той е основна съставка в продуктите против стареене.
– Доматеният сок е известна добра енергийна напитка, която съдейства за подмладяване и се прилага като грижа за пациенти на хемодиализа. Той може да се използва и за лечение на слънчево изгаряне поради високото количество витамин С в него. Напитка, възстановява тялото след спортуване, помага и при умора и сънливост.
– Още в доколумбийски времена с домати приготвяли сос. Отстранявали семките и люспите през сито и изварявали на бавен огън. Понякога го сгъстявали с брашно, разтворено в студена вода. Допълнително овкусявали с лук, чесън, морски дарове, кълцано месо, пипер.
– Топлинната обработка увеличава полезните качества на доматите.
– За да се получи 1 кг сушени домати, ще бъдат нужни между 9 и 15 кг пресни домати..
– В испанския град Буньол в област Валенсия през август се провежда Томатина – фестивал, който продължава една седмица и завършва с бой с домати. Уникалното събитие предлага много забавления, танци, музика, фойерверки.
– В Украйна има паметник на домата.