Защо точно ориз?

Оризът е една от най-древните житни култури, отглеждани най-вече в Азия. В сравнение с пшеницата, например, той съдържа повече протеин, а оризовото брашно е изключително богато на витамини от група Б, а в по-малки количества съдържа желязо, фосфор, калий и магний.

Ползите на оризовото брашно

Протеин: на първо място, една от ползите е съдържанието на растителен протеин, съдържащ различни аминокиселини, които са изключително важни за пълноценното функциониране на организма.
Хипоалергенен: като такъв продукт, оризовото брашно без проблем може да се употребява както от деца, така и от хора, които следват определен хранителен режим или просто искат да се хранят здравословно. Това се дължи на отсъствието на глутен в него, който може да окаже отрицателно влияние дори и на съвсем здрави хора.
Излишна сол: оризовото брашно позволява, също така, извеждане на излишната сол от организма.

Внимание:

Въпреки всичките ползи, обаче, следва да се обърне внимание и на противопоказанията на оризовото брашно – в него не присъстват витамини А и С, което значи, че не е подходящ за употреба от хора, които страдат от захарен диабет или затлъстяване. Освен това изделията от оризово брашно могат да предизвикат колики и да са вредни за мъже, при които се наблюдава полова дисфункция.