Плодовете със синкав оттенък, които можем да наберем от цъфтящия храст са известни под името боровинки. Двата типа , които основно се срещат, са така наречените Американска боровинка и „дива“. У нас сините боровинки се намират над 1000 метра надморска височина. Могат да се открият сред иглолистните и широколистните гори и високопланинските пасища в Рила, Пирин, Родопите, Западна Стара планина. Боровинката обича хладен климат, като по-ниски до 40 см са дивите, докато култивираните достигат до 200 см.
 
Боровинката е призната за истинско природно богатство, което съдържа изключително полезни вещества за човешкия организъм. В пресен вид тя може да се консумира (натурално или като сок) в ограничен период – лятото, но пък може се замрази и да запази хранителната си стойност. Сините боровинки имат способността да елиминират свободните радикали в тялото (молекули, увреждащи клетките, отговорни за стареенето и някои заболявания), с което ни предпазват от ежедневното излагане на различни форми на замърсяване (пестициди, тежки метали и др.). Тя е наситена с пектини, които имат свойството да пречистват стомаха от продукти на разлагане, от шлака и дори от солите на тежките метали.
При избора на този плод трябва да се берат или купуват плодове с наситен син или тъмносин цвят, в зависимост от вида, с ненарушена цялост. Наличието на сок или течност в съда, в който се намират показва, че те са наранени и имат занижена трайност. Пресните видове могат да се съхраняват до три дни в хладилник, като е нужно да се измият преди консумация. Замразените боровинки запазват също ценните си качества – като антиоксиданти. Специалистите препоръчват да се берат или купуват диворастящи плодове или продукти на биоземеделието. Трябва да се избират и екологично чисти места. Колкото по-сурова е средата, в която растат, толкова по-ефективна е антиоксидантната им защита и толкова по-ползотворен е ефектът им върху здравето.
 
Терапевтичният ефект на боровинките се дължи на съдържанието на така наречените aнтoциaнини – биoлoгичнo aктивни пигмeнти. Те определят цвета и противовъзпалителните, антивирусните, дори противоракови свойства на тези плодове. Една чаша боровинки съдържа 84 калории и 15 грама въглехидрати. 200 грама на ден е препоръчителната тяхна консумация при възрастните, като се отчитат евентуалните противопоказания. За деца дозата е – чаена лъжичка, като количеството постепенно се увеличава.
 
Боровинките са сред плодовете с най-високо съдържание на хранителни вещества. В 1 чаена чаша (около 150 грама) порция от тях съдържа: 4 грама фибри; 24% Витамин С, 36% ,Витамин К, 25%, Манган – нужни като дневна доза за човека. Освен това те са полезни за сърцето – намаляват с 32% риска от инфаркт. Ето и някои други ползи от консумацията на боровинки. Има доказателства, че приемът на 2 – 2,5 чаши на ден от плода подобрява паметта. Счита се, че приема ежедневно на 50 грама боровинки понижава окислението на лошия холестерол с 27% за 8 седмици при хора с повишено тегло. Проучване доказва и, че по 1 литър на ден смес от ябълков и боровинков сок за 4 седмици успява да намали риска от увреждане на ДНК с 20%. Изследвания показват, че антоцианините в боровинките имат благоприятен ефект и върху инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата. Това определя техните антидиабетни свойства. Тези полезни плодове предпазват, както очи, (притежават доказано противодействие срещу излишната слънчева светлина), така и нервната система (защитават чрез набора си от хранителни вещества нервните клетки).
 
Лечебните свойства имат и листата, и клонките на това растение, дори на младите израстъци (филизи). Имат противомикробно въздействие. Прах от кората на синята боровинка се поръсва върху рани и те заздравяват много бързо.
 
Синята боровинка не само съдейства за нашата здрава имунна система, но и се грижи кожата ни да изглежда по-млада и по-здрава, косата ни по-хубава, тялото ни по-стройно (диетата с боровинки топи коремните мазнини).
 
Лятото е сезонът на боровинките. Ето защо трябва да се възползваме от наличието на този плод по нашите земи и да му се насладим. Хубавото е, че той може да се консумира в суров вид, но може също да се консервира в буркани. През зимата те стават прекрасно лекарство срещу неразположението и умората. Има едно рационално правило – бурканите със синята боровинка никога не трябва да се излагат на слънчеви лъчи. Конфитюрите пък са добра алтернатива през дългите зимни дни като питателна закуска или вкусен десерт.