През лятото всеки уикенд е подходящ да хвърлите банските в чанта и да отпрашите към морето. Слънчеви лъчи галят кожата ви, усещате пясъка между пръстите на крака си, а звуците от вълните в морето просто ви омайват. Какво по-хубаво от почивката на море през лятото, а и не само!? Освен, че сте на почивка и се отпускате и не мислите за работа, морето има и ред удивителни ползи върху вас и вашия организъм. Ето защо е толкова полезно да се ходи на море.
 
Морската вода може да подобри психологическото и емоционалнто ни благосъстояние. Редуцирането на стреса и изцелението на ума са едни от най-големите морски водни ползи за здравето. Морската вода и слънцето работят в синхрон за лечение на много емоционални разстройства като депресия, нервност, тревожност и много други.
 
Морската вода съдържа магнезий, литий и бром, които имат способността да се стабилизират и да поддържат необходимите нива на серотонин, мелатонин и триптамин в мозъка.
 
Високото съдържание на магнезий в морската вода може ефективно да помогне за намаляване на стреса, да се отпуснат мускулите и нервите и да се предизвиква спокойствие. В действителност минералите, съдържащи се в морската вода насърчават доброто качество на съня и помагат да се лекува безсъние.
Според прочутия морски биолог Уолъс Дж. Никълс морето ни прави не само по-спокойни, но и много по-щастливи. И това съвсем не са празни приказки. Доказват го и американски учени. Те проследили как водата влияе на тялото и ума. Резултатите са впечатляващи. Първата реакция е понижаване нивата на тревожност. Според учените този антистрес ефект се дължи на комбинацията от няколко елемента. Слънцето буквално сгрява тялото и душата, шумът на морето успокоява, лекият бриз спомага за усвояване на кислорода, а вълните нежно масажират и така помагат за изхвърляне както на токсините, така и на негативните емоции.
 
Съчетанието между солена вода, разходки и плуване е естествен начин за укрепване на организма и имунната система. Конкретно разходките на открито по брега стимулират чувство за позитивност и възстановяват щастливите спомени, сочи друго американско изследване.
Според италиански психолози най-подходящата поза за презареждане е да усещаме морето. Нужно е само да легнете по гръб върху водата, да затворите очи и да се отпуснете максимално, наслаждавайки се на ласките на слънцето върху лицето си и допира на вълните по тялото. Тази поза възстановява силите, премахва напрежението, релаксира ума. Ефектът идва благодарение на два важни фактора: върху водата силата на гравитацията не действа, а във водата човешкото тяло се намира в естествената си среда. То е съставено от 90% вода при кърмачетата и 75% при възрастните и с напредване на възрастта този процент постепенно намалява. Но всеки път, когато се гмуркаме, лежим върху водата или имаме пряк контакт с морето, процентите леко се възстановяват, твърдят италианските специалисти.
 
Слънчевите лъчи безспорно са полезни за човешкия организъм. Те стимулират производството на витамин D, засилват имунитета, заздравяват костите, повишават настроението, помагат за преодоляване на депресията. Край морето, когато тялото е разголено максимално, те имат възможност да достигнат до почти всеки сантиметър от кожата.
Подобряваме кръвообръщението като ходим боси по плажа. По този начин се активират обмяната на веществата и кръвообращението, като в същото време ходенето бос е полезно за поддържане на добрата форма. Според китайската медицина върху стъпалата под формата на активни точки са проектирани всички човешки органи.А ходенето бос помага за стимулирането им чрез нежния масаж на мокрия пясък под стъпалата.
 
Съставът на морската вода е наистина уника­лен – може би не сте чували досега, но той е близък до плазмата на човешката кръв. Специалистите, изучаващи свойствата на морската вода и нейното въздействие върху човека, стигнали до извода, че тя съдържа 133 микроелемента, концентрирани в 40 минерала. С една дума, морската вода има всичко, което е нужно на нашата кожа, на нашите вътрешни органи и на нервната ни система. Водата и крайбрежният въздух са полезни и за друго – те съдър­жат йод, един от най-необходимите минерали. Йодът може да нормализира работата на щитовидната жлеза, да укрепи нервната и имунната система, да повиши съпротивителните сили на организма.