Житната трева – реално това са покълнали зрънца пшеница. В почти всички био магазини може да се намери, под формата на прах или таблетки.
Житната трева (Triticum aestivum) е невероятна  „супер храна”. Сокът от нея влива в организма вълна от витамини и минерали, които имат моментален ефект. Тя е един от най-богатите източници на витамини А, С, пълен спектър от витамини В – витамин В1, витаминВ2, витамин В6, витамин В9 (фолиева киселина), витамин В12, включително В17, който има положителен ефект върху елиминирането на раковите клетки. Съдържа калций, фосфор, мед,  магнезий, натрий и калий. Сокът от житна трева е много полезен за анемични хора, тъй като съдържа органично желязо, лесно усвоимо за организма. Житната трева е богат източник на протеини и доставя всички необходими незаменими аминокиселини. Освен богата на терапевтични дози витамини, минерали, антиоксиданти, ензими и фитонутриенти, житната трева е мощен детоксикиращ агент, особено на черния дроб и кръвта. Детоксикиращите свойства се дължат на някои ензими, които предпазват организма от действието на канцерогени, радиация и токсични въздействия.
Житната трева се използва за хлорофилна терапия. Като молекулярна структура хлорофила наподобява тази на хемоглобина, така житната трева повишава способността на кръвта да пренася кислород до всяка клетка на тялото. Това снабдяване с кислород от своя страна води до пречистване от токсични натрупвания, повишава активността на лимфния поток и помага за бързото зарастване на рани.
С какво е полезен хлорофилът за човешкото здраве?
Хлорофилът съдържа голямо количество кислород, който е особено полезен за възстановяване на различни нарушения в тялото и за правилното протичане на много телесни процеси, особено за мозъка, който използва 25 % от кислородните запаси.
Хлорофилът съдържа ензима супероксид дисмутаза, който има способността да разгражда някои вредни радикали в организма и така забавя процеса на стареене на клетките.
Сокът от пшенична трева повлиява множество симптоми и поддържа организма в отлична форма. Идва от растение, което притежава чудодейни здравословни качества. Сокът от пшенична трева е станал основа за много здравословни и подмладяващи диети. Извличан от живо растение, хлорофилът в сока от пшеничната трева е тайната съставка, отговорна за многобройни ползи, за които е доказано, че спират развитието на неблагоприятните бактерии. Използва се за борба с вирусните инфекции, като невероятен детоксикиращ агент и отличено средство в борбата със стареенето – дори може да предпази косата от ранно посивяване.
Ползи от пшеничната трева:
  • Увеличава броя на червените кръвни клетки; изчиства кръвта, органите и стомашно-чревния тракт; стимулира обмяната на веществата
  • Подобрява функцията на щитовидната жлеза
  • Намалява киселинността в кръвта и облекчава пептични язви, улцеронен колит, запек, диария и други стомашно-чревни оплаквания
  • Детоксикира черния дроб и кръвта, неутрализира химическите замърсители от околната среда
  • Високото съдържание на хлорофил снабдява кръвта с кислород. Ако държите жива пшенична трева близо до леглото си, тя ще увеличи кислорода във въздуха и ще генерира здравословни отрицателни йони, които подобряват съня
  • Спомага за намаляване на вредните ефекти на радиация, благодарение на ензим с противовъзпалително съединение
Пшеничната трева подпомага свалянето на килограми по много различни начини. От една страна, тя подпомага разграждането на мазнините. От друга, приемайки я под формата на прах, в стомаха ни тя набъбва и ни кара да се чувстваме сити по-дълго време, в резултат на което поемаме по-малко храна. Тревата ускорява и метаболизма, позволявайки ни да превърнем по-голяма част от поетите калории в енергия. Високото съдържанието на магнезий пък подпомага доброто състояние на дебелото черво.
Органичните пшенични стръкове се смятат за суперхрана, която е изключително важна при съвременния начин на живот. В много страни, органичните пшенични стръкове са неизменна част от диетата на онкоболни пациенти.
Изпозлването на пшенични стръкове или пшенична трева за храна започва през 30-те години. По това време Чарлз Шнабел се опитва да популяризира растението, като по-късно през 40-те години Ан Уигмор продължава да допринася за популяризирането. Тя издава няколко книги за пшеничната трева и по какъв начин тя допринася при борбата с рака.
Около 70% от пшеничната трева съдържа хлорофил. Той е основата на целия растителен живот и вероятно най-известната здравословната храна. Науката е доказала, че хлорофилът спира растежа и развитието на неприятелски бактерии.
Пшеничната трева съдържа 20 аминокиселини, няколкостотин различни ензими, които не са открити в нито една друга храна, както и 90 от 102 възможни минерала, витамини и други важни хранителни вещества.
Всичко това взето заедно и комбинирано с редовни тренировки много по-бързо ще доведе до избавяне от излишните килограми.
Ако решите да употребявате пшенична трева, трябва да бъдете внимателни с количествата й, тъй като прекомерната употреба може да причини гадене. Тя не е храна, а детоксикираща билка и не бива да се консумира ежедневно в продължение на дълги периоди от време.
Тя е страхотна добавка за хората на диети, спортуващите и тези, които искат да подсилят и подпомогнат имунната си система.
Препоръчителната средна дневна консумация е 3.5 – 5.0 грама (прах или таблетки). Някои предпочитат 30 милилитров шот веднъж на ден или по-висока доза от 5.0-8.0 гр. 2-3 пъти през деня на гладен стомах и преди храна. Други избират и по-чест прием от 3-4 пъти на ден за детоксикация. Важно е да отбележим, че хората на диета могат да получат гадене при високи дози пшенична трева
Купувайте органична пшенична трева и не превишавайте дозата. Бъдете здрави!