Италия, Белгия, Франция, 2019, 100 мин.
Жанр: криминален, драма, трилър
Режисьор: Игор Тувери
Сценарист: Игор Тувери
В ролите: Валерия Голино, Тони Сервило, Карло Бучиросо , Яя Форте, Марчело Ромоло, Едуардо Сордженте и др.
По едноименния комикс на Игорт
Филмът е включен в конкурсната програма „Хоризонти” на 76-ия кинофестивал във Венеция.
Според Тодор Динов (определян като бащата на българската анимация): „ Изображението е универсален символ и едно изображение, което се движи, е универсален език“. „5 е съвършеното число“ притежава това качество най-малко поради пет причини.
 
Филмът привлича с отлична визия, при която специфичните ъгли на снимане, замъгления екстериор, близките планове, сенките, дъждовното време…препращат към характерната за филм ноар мрачна атмосфера, но по един типично италиански начин – етично драматично-реалистичен, подправен с щипка ирония (въпреки кадрите наситени с насилие, някак по-скоро се запечатват образите от “детайлите” – костюми, обстановка, предмети, словесни афоризми…).  Защото трагедията е част от живота, изборите често са предопределени, щастието е непостоянна величина, но семейството и любовта са стожерите на индивидуалното Битие. Това са ценности, за които си струва да се живее, бори и …умре, според кодекса на „описаната“ епоха. Дори и ретро намигването към уестърн филмите се вписва в неспокойния дух на Неапол от 70-те години, където е ситуирано кинематографичното действието. В него, героят (бившият наемен убиец Пепино), жертва на обстоятелствата (субективни и обективни), трябва да отмъсти за смъртта на сина си.
 
Напрежението в сюжета ескалира в драматичен разказ, в който историята се изгражда прецизно детайл след детайл. При това ретроспекциите не дразнят, а подреждат част по част парченцата на мозайката. А тя е сплав от обич, дълг,приятелство и предателство, където чест и измама са двете страни на хвърления съдбовен житейски зар.
 
Музика, която в синхрон със случващото се, без да се натрапва, вълнува и то в качеството си на безплътен, но основен герой. Тя засилва или успокоява напрегнатия ритъм на смъртоносната надпревара, обсебила филмовите персонажи.
„5 е съвършеното число“ носи емоция, която подържа зрителското безпокойство не само от началото до края на филма, но и непосредствено след напускането на салона. Защото финалът носи и умиротворяване, и тревога от прокрадващата се сянка на бъдеща драма, защото победителят е и …победен…
 
Защото Валерия Голино (“Смотаняци” и “Рейнмен”, “Казанова, последна любов”), Тони Сервило („Великата красота” и “Те”), Карло Бучиросо са перфектни актьори, чиито герои ще вълнуват, ще пораждат полемики, интерпретации дълго време след последните кадри, отново и отново…
 
Първият игрален филм на Игор Тувери (създател на комикса, по който е направена адаптацията) е свежа, амбициозна заявка за неговите бъдещи проекти. Той е и доказателство за неограничените възможности едно изкуство да се трансформира в друго, без от това да се разрушава неговата първична естетическа самобитност.