Официалното откриване на фестивала е на 25 септември от 20.00 ч. на платформата София Съмър Фест. Ще бъде представена творбата на Милчо Манчевски „Върба”. Най-новият филм на режисьора разказва горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, изследвайки темите за любовта, доверието и майчинството. В продукцията участват Сара Климоска, Наталия Теодосиева, Ненад Нацев, както и на изключителната Камка Тоциновски („Пънкът не е мъртъв“). „Върба“ е копродукция на Северна Македония, Унгария, Белгия и Албания.
 
Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие. Завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „най-добрите 1000 филма на всички времена“, като печели и още 30 награди от международни фестивали. Българската публика го познава от филмите„Прах“ (2001), „Сенки“ (2007) и „Майки“ (2010), копродукции с българско участие, както и „Бикини Муун“ (2017), повечето представени лично от режисьора. Прочутият македонски творец ще получи специалната награда на СФФ на 25 септември на платформата София Съмър Фест.
 
Ден преди това, на 24 септември, в програмата на “Sofia Summer Fest” е предвидена специална прожекция на “Паразит” на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди “Оскар”, “Златна палма” в Кан и още  отличия.
 
Есенното издание на София Филм Фест ще срещне за първи път публиката в София с пет нови български игрални филма. Прожекциите са планирани за периода 5-9 октомври в кино Люмиер Лидл. Сред тях е режисьорският дебют на Иван Юруков – „До последния каприз” (5 октомври 2020, от 19:30 часа). Сценарият на филма е вдъхновен от книгата за живота на Паганини. Частите от „24 каприза“ на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който участва във филма като актьор.
 
„Дани. Легенда. Бог“е също пълнометражен дебют на независимия продуцент, режисьор и сценарист Явор Петков. Премиерата на филма е предвидена за 6 октомври 2020, от 19:30 часа, а главната роля е поверена на Димо Алексиев („Откраднат живот“), който влиза в образа на бизнесмен и общински съветник, съгласил се да участва в епизод от английска документална поредица за пране на пари.
 
„Шибил“ („Shibil“) на режисьора и сценарист Никола Бозаджиев ( 7 октомври) ще пресъздаде легендарната любовна история, описана в едноименния разказ на майстора на българското слово Йордан Йовков.
 
На 8 септември ще бъде представен най-новият филм на на Иван Черкелов „Не влизай в пререкание с персонала на банята“. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник.
 
Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в режисьорския дебют на Бо Калинов „Пепел върху слънцето“ (9 октомври). Историята проследява д-р Стефанов (Юлиян Вергов), обвинен в лекарска грешка, която води до смъртта на пациент и… до огромен медиен скандал.