Най-висшата форма на щастие, възможна в условия на земен живот, се постига едва тогава, когато човек осъзнато започне да обича себе си. Обич, която освен в мислите, се изразява основно и в поведението.
И противно на всички очаквания, да обичаш себе си не е проява на егоизъм. Напротив!
Когато човек започне да обича себе си, той е не само по-щастлив, той става по-здрав, по-уверен, по-успешен, по-адекватен в проблемни ситуации, по-стабилен емоционално, по-отговорен, дори, а в следствие на това и по-надежден.
Човек, зареден с положителни емоции, с положително мислене и отношение към живота е много по-верен приятел, по-прогресивен служител/мениджър, по-добър пример за поведение на децата си, по-силен, ПО-ОБИЧАН!
Човекът, който обича себе си не взема нищо от никого. Той не ощетява емоционално, физически, финансово никого. Хората, обичащи себе си, са личности, които градят своята индивидуалност и самостоятелност. Те обичат да разчитат на себе си, да са независими. Стремят се към по-добри условия на живот и то не защото са материалисти. Отново напротив! Те са хора, в повечето случаи силно одухотворени, които обичат спокойния и подреден живот. И казвайки спокоен нямаме предвид отшелнически или лишен от приключения. Спокоен в смисъла на подреден, по скоро уреден. Хората, които обичат себе си обичат и приключенията, екстрмените преживявания, пътуванията. Това са дейности, които ги зареждат с нова сила, дават им енергия, откриват пред тях нови хоризонти, нови музи, нови сетива, вкусове. А това ги прави по-близки до света, по-земни, по-истински. Единствено обичайки себе си, човек може да достигне максимата “Нищо човешко не ми е чуждо”.
Обичта към себе си дава начало на любов към по-вкусната храна, по-хармоничната атмосфера, по-добрите хора, по-смислената литература, по-качествени филми и музика.
Човек се учи през целия си живот. От учители, дебели книги и учебници. Но това, което човек научава, обичайки себе си са уроци, които никой не може да ни предаде, освен самите ние.
Обичта към себе си е филтър, който пречиства душата и тялото ни от отровата на заобикалящия ни свят, от токсичността на хората, необичащи себе си.
Най-добрата ваксина срещу болести, най-добрият фактор за успех и най-мощният активатор на щастие… обичта към себе си!
Защото когато ти си щастлив са щастливи всички хора, които обичаш и тези, които обичат теб!