„Есен във Венеция“ на Андреа ди Робилант повежда читателя към града на романтиката с красиво носталгичната история за Ърнест Хемингуей и неговата последна муза.
 
По време на лов на патици в Италия Хемингуей среща Адриана Иванчич. Впечатляваща осемнайсетгодишна девойка, току-що завършила гимназия, “омагьосва” писателя. По-късно той ще напише, че когато видял Адриана за пръв път, изпитал усещането че е „поразен от светкавица“ – клише, което вероятно никога не би използвал освен в оригиналния митологичен смисъл, за да опише своята безпомощност пред каприза на боговете. Прелестното жизнерадостно момиче се превръща в муза за Хемингуей. Тя внася светлина в живота му, вдъхновява го, кара го да се чувства отново млад.  Нейното присъствие го стимулира и го води към забележителен литературен разцвет в късния сезон на живота му. Защото Адриана е неговата “последна и истинска любов”.
 
Андреа ди Робилант е роден в Италия и живее в Рим. В Колумбийския университет, специализира международни отношения. Автор е на „Венецианска любов“, „Лучия: венецианският живот в епохата на Наполеон“, „Неустоимият север: от Венеция до Гренландия по следите на братята Зен“ и „В преследване на розата“. В „Есен във Венеция“, населена е с бивши съпруги, приятели, издатели и дори с напълно непознати хора, които Хемингуей увлича в своите „безкрайни празници“, мании и драми, биографията се превръща „приключение“ с експресията на роман.
 
Андреа ди Робилант пристига в България и ще се срещне с почитателите на „Папа Хемингуей“ и увлекателната биографична проза на 30 януари от 19:00 ч. в Casa Libri! Вход свободен.