Издателство „Агата-А“ и галерия „Little Bird Place“ на 17 януари 2020 г. от 18:30 ч  ще представят книгата “Из живота на мравките” на бележития български скулптор Иван Лазаров.
 
Изданието, появило се отново след 20 години, е посветено на 130-годишнината от рождението на академик Лазаров. То по своеобразен начин допълва експозицията в Little Bird Place – “Мравките на Иван Лазаров”
 
По време на събитието публиката ще научи повече за интереса на Лазаров към мравките от неговите внучки, Анна и Ирина. В беседата ще се включи изкуствоведът Любен Домозетски, който е куратор на изложбата, както и изследовател на творчеството на големия български скулптор.
 
„Героите на книгата “Из живота на мравките” приличат много на герои от научнофантастичен роман или от приказка. Но те не са художествена измислица. Природолюбителската страст на Лазаров надскача границите на обикновеното любопитство и ни пренася в удивителния свят на мравките, свят изпълнен с много суровост, но и с много нежност. Плод на многогодишни наблюдения, изследвания и експерименти, причудливите разкази и завладяващите рисунки, събраните народни вярвания, поговорки и гатанки ни позволяват да надникнем в тайните на едно строго организирано общество, по много белези напомнящо човешкото, за да осъзнаем за сетен път мъдростта на природата. Един малък социум, видян и нарисуван от един художник“ – споделят организаторите и очакват своите гости.