“Аз продавам мечти, мънички удобства, безобидни сладостни изкушения, готови да сринат цяла плеяда светци сред лешници и нуги.”
 
Някои от вас вероятно са се заблудили, че става дума за книга, направена от шоколад.. Всъщност това убеждение няма да е съвсем грешно, тъй като книгата “Шоколад” на Джоан Харис е посветена именно на шоколада във всичките му прекрасни форми. Със сигурност устата ви ще се пълни със слюнка, докато разлиствате страниците на книгата.
“Мощен литературен талант! ШОКОЛАД ‘е раздвижи неподозирани пластове във вашето съзнание. Дори прелестната Жулиет Бинош не може да достигне плътността и силата на литературния образ. Дори един голям режисьор не може да покрие изяществото на сюжета и неовторимия стил на Джоан Харис.”
Ню Йорк Таймс
Както може би разбирате, от цитата става ясно, че книгата е екранизирана и е пресъздадена в успешна филмова продукция, която е получила номинации за Оскар, а и главен герой е невероятния Джони Деп. Но разбира се, за да се получи един добър филм, историята, която разказва, трябва да бъде още по-добра.
“Шоколад” е книга, която разказва за появата на майка и дъщеря в едно провинциално градче. С появата им животът в цялото градче започва да се променя. А за чудесата от шоколад, които приготвят, дори не искам да ви разказвам – начинът, по който описват всеки един десерт, и любовта към шоколада е лесно осезаема.
 
“Вярвам, че единственото важно нещо на света е да си щастлив. Щастие. Просто като чаша шоколад или сложно като сърцето. Тръпчиво. Сладко. Живо.”
Книгата “Шоколад” в никакъв случай не е роман, чиято цел е да изтъкне известното на всички възхищение към шоколада, както и любовта към него. Романът всъщност е объркан от самото начало и настина е книга, която успява да погълне читателя, така че той да иска да продължава да чете. Въпреки че четенето на “Шоколад” изисква известна концентрация, книгата не е изобщо натоварваща и напрягаща.
И тъй като не бих искала да разваля удоволствието ви, разказвайки сюжета на книгата, мога само да ви посъветват да я включите в списъка си с книга, които трябва да прочетете. Едно е сигурно – докато четете ще усещате мирис и вкус на шоколад!
” – Забранено ми е да ям шоколад. Каро и оня идиот докторът. Заедно с всичко друго, което би могло да ми достави удоволствие – добави иронично. – Първо цигарите, после алкохола, а сега и това…Един Господ знае дали ако откажа и дишането няма да живея вечно. – (…) – Не че ги обвинявам. Те така ги разбират нещата. Да се пазиш – от всичко. От живота. От смъртта. “