Един ден реших да се откажа… отказах се от работата си, от връзката си, от моята духовност. Исках да се откажа от живота си. Отидох в гората за един последен разговор с Бог.
-“Боже”, попитах, “Можеш ли да ми дадеш една добра причина да не се откажа?”
Неговият отговор ме изненада:
-“Огледай се наоколо”, каза той, “Виждаш ли райграса и бамбука?”
-“Да”, отговорих.
-“Когато засадих райграса и бамбуковото семе, се грижих много добре за тях. Давах им светлина, поливах ги. Райграсът бързо израсна по земята. Брилянтното му зелено покри почвата. Нищо не се появи от бамбуковото семе. Но аз не се отказах от бамбука. На втората година райграсът израсна още по-цветен и богат. И отново нищо не излезе от бамбука. Но аз не се отказах от бамбука. На третата година все още нищо от бамбуковото семе. И пак не се отказах. На четвъртата година, отново нищо от бамбука. Не бих се отказал.”, каза Бог. “Тогава на петата година малко стръкче се появи изпод земята. В сравнение с райграса беше малко и незначително… Но само 6 месеца по-късно бамбукът израста с метри на височина. Беше прекарал петте години да поникне корени. Корените го бяха направили здрав и му бяха дали това, което е необходимо, за да оцелее. Никога не бих дал на някое от моите творения предизвикателство, с което да не могат да се справят.”
Той ме попита:
-“Знаеш ли, чедо мое, че през цялото това време, в което си се борел, ти всъщност си пониквал корени. Аз не бих се отказал от бамбука. Не се отказах и от теб. Не се сравнявай с другите,” допълни той, “Бамбукът имаше различна цел от райграса. Въпреки това и двамата правят гората красива.. И твоето време ще дойде. Ти ще израснеш нависоко.”
-“Колко високо?”, попитах аз,” Колко високо израсна бамбука?”
-“Дотолкова доколкото можеше. Дай ми слава като израснеш дотолкова доколкото можеш”, рече Бог.
Напуснах гората и взех със себе си тази история. Надявам се тези думи да помогнат да видиш, че Бог никога няма да се откаже от теб. Никога, Никога, Никога не се предавай! Защото вярата и оптимизмът не са опция, а възможност. Не казвай на Бог колко голям е проблемът, а кажи на проблема колко голям е Бог.