Георги Тенев е писател, сценарист и драматург. Романът му „Партиен дом“ е носител на „Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“ 2007“, а сборникът с разкази „Свещена светлина“ е отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център. Автор е и на романите „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“.
„Балкански ритуал“, най-новата книга на Георги Тенев, се движи по ръба на реалната фикция. Тя е като една своеобразна партия шах, чийто изход до последно е неизвестен. В нея основните фигури често сменят местата си (пешките се превръщат в офицери и обратно), изпадайки или връщайки се в играта, защото залогът е оцеляването, истината и честа. През историята, измислена или напипала пулса на аналитичните факти, романът задълбава в недрата на миналото и съвременността, където измислените протагонисти поразително напомнят реални персонажи. Герои на трилър, с исторически привкус, на криминална загадка, на мистичен роман, на социална сатира, на приключенска сага… или всичко накуп? Всеки читател може сам да определи, разплитайки заедно с разказвача сложно структурираната сюжетна интрига. Една древна книга се превръща в знаков двигател на действието, което наподобява церемониалната образност на мистичен ритуал, в който човекът е само елемент от балканската одисея.
Б – България, която е разпъната между Запада и Изтока – от Ватикана до Персеполис, „закотвена“ между София и Ефрат. Балканска орис.
А – Алчност, която е просмукана в живота на политическия елит, на отделния индивид.
Л – Любов, която е обречена на безнадеждност, пропусната и похабена.
К – Корупция, която е придобила силата на балканско приключение – съдба.
А – Археология, която е трансформирана в престъпно деяние.
Н – Нюанси на моралния крах, които са се впримчили в обществото.
С – Скрити механизми на властта, които са опорочили живота.
К – Компромиси, които са превърнати в ритуален облог.
И – Исторически паралели, които са оплели истината в мрежа от лъжи от античността, средните векове през тоталитарната държава до днешния ден.
Р – Ритуал, който улавя екстаза на мистическо изживяване. Рейнджър, който е преобразен в служител на закона.
И – Истина, която се покрива с пластове лъжи и дъх на смърт.
Т – Тайни, които придобиват силата да убиват.
У – Улики, които разобличават аморалността на облечените с власт и техните пионки.
А – Аморалността, която води до анархия
Л – Лоялност, която се превръща в анахронизъм, но и в надежда.
 
Тоест Балкански ритуал – една вселена от реални и измислени събития, от фикционални и действащи герои на нашето време, време на въпроси без еднозначни отговори. Епоха на отворени финали.