Клисурският манастир „ Св. св. Кирил и Методий“ е разположен край река Врещица, под връх Тодорини кули в северното подножие на планина Козница от Западна Стара планина. Намира се на 4 км от Бързия (1950 г. с. Клисура)на около 9 км от Берковица, на 28 км от Враца и на 54 км от София. На около 3 км след гр. Бързия има разклон за Вършец – след още 5 км по него се стига до отбивката за Клисурския манастир. Десетки са разказите и преданията за чудодейни изцеления, идващи най-вече от сакралната икона на светите братя. Мястото е духовна съкровищница, която привлича със своята красота, успокоява сетивата и ни прави по-истински и смирени. Вярва се, че живата вода от аязмото вдига немощни на крака, лекува очни, кожни и двигателни проблеми…
 
Манастирът разполага с 40 легла за настаняване. Преди няколко години там е построен храмът „Св. Никола“. Тук се съхраняват реликви – стари икони,книги, утвар и др., от които най-ценни са мощите на светци. От май 2007 година в Клисурския манастир са се заселили и монахини от Вардарска Македония. Всяка година ръководството на манастира организира съвместно с православни организации лагери за деца от цялата страна. Обителта има статут на манастирско селище. Построен през 1240 г. четвъртият по големина и посещение манастир в България е бил огнище на вярата приз миналите векове, възпитателен, просветен и културен център. Манастирът е разрушаван три пъти от османските завоеватели и възстановяван отново от свети хора и балканджии. През 1862 г. светата обител е разрушена от берковския паша Юсуф бей, а монасите са избити. В близък до сегашния си възрожденски стил е възобновен през 1869 г. от първия ктитор на манастира архимандрит Антим Дамянов, а през 1891 г. църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е официално осветена от Видинския митрополит.През 1937 г. църквата е изографисана от известните български живописци Господин Желязков и проф. Георги Богданов. Иконостасът е истинско творение в българския възрожденски дух на Самоковската и Дебърската школа. Иконите в стария храм датират от XVIII-XI в.и повечето от тях са дело на зографа Никола Образописов. Освен две църкви комплексът включва 3 жилищни сгради, голямо стопанство и магерница, обградили много добре подържания вътрешен двор.
 
Какво може да се види в близост до манастира?
Тодорини кули представляват 4 скални върха в Стара планина. Най-високият от тях е 1785 м. Намират се близо до прохода Петрохан. Върховете образуват къс рид в посока север-юг. Два от върховете са тревисти, а другите два са с остри скалисти склонове.
 
Екопътеката Иванчова поляна започва от покрайнините на гр. Вършец, на около 34 км от гр. Монтана. Преходът е сравнително лек, разходката е около 3 часа, през които се изминават 6 км. Екопътеката е подходяща за пикник и почивка. Краят ѝ води до местността Водопада, където се намира изключително красива водна каскада.
 
Местността Водопада се намира над квартал „Заножение“ на гр. Вършец. Над водопада има поляна с изглед към върховете на Стара планина и по-точно към връх Тодорини кули. До водопада може да се стигне пеша или с автомобил. В околността могат да се видят автентични кадри, включващи съвкупност от хора, местен бит и природа.
 
Водопадът Райски кът се намира на 5 км от Вършец, по течение на река Орлощица. Местността е гориста, с широколистни дървета и е приятно място за отдих.
 
Друг обект, който може да се види е историческият музей във Вършец. Той е създаден през 1999 г. Сградата е построена през 30-те години на XX век и е уникален архитектурен обект. В музея има няколко отдела – „Античен“, „Балнеология“, „Археологически находки и монетна колекция“ и „Етнография“. Най-ценният експонат е бронзова скулптура от II век пр. Хр.
 
Източник: „Чудодейните места в България“, Борислав Радославов, Книгоиздателска къща „Труд“, 2019