Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ /1943 г./. Те са нарисувани от художника Иван Димов. Изложбата ще продължи от 16 септември до 13 октомври.
 
Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата /фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт/, които са показани през 1978 г. в ОХИ “Илюстрация” и наградени с премия. Вероятно там са забелязани от Валери Петров, който ги харесва и предлага те да бъдат илюстрациите в книгата „Палечко“ на издателство „Български художник“ през 1981 г. Така започва едно дълго и богато творческо пътешествие. Иван Димов илюстрира през годините множество детски издания на големия поет: „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, ”Пук”.
 
В спомените на художника големият български поет е “взискателен, прецизен и отговорен”. От своя страна Валери Петров споделя защо се е доверил на Иван Димов„…Понякога у художника играта на цветните петна взема връх над конкретните спомени… Но в мъглицата се крият пак същите ритли на колела, магарета, селски покриви, те пак са там, само дето са се превърнали в оранжево-червена или сиво-зелена хармония. И това е защото вярвам в искреността на този живописец и график – едно от качествата му, които го правят художник от световна класа“.
 
Настоящата експозиция, която включени 22 оригинални илюстрации, дава рядка възможност на зрителите и специалистите да проследят как са се появявали асоциативните и поетични образи. От една страна строго следват текста, а от друга – свободно и по детски смело изграждат и визуализират свят, в който избухва изкуството на въображението.