”Спасителят в ръжта“ е най известният роман на американския писател Джеръм Дейвид Селинджър. Една от характерните черти на тази книга е нейното умение да предизвиква дебати и спорове. Именно това е тайната съставка, която я прави толкова интересна за четене.
Темите, които отваря „Спасителят в ръжта“ са вълнуващи и завладяващи, но и поднасят брутална реалност.
Книгата може и да е написана през 1951 г, но много тийнейджъри могат да почувстват връзка със ситуациите, които са илюстрирани в нея. Главното действащо лице е 17 годишният Холдън Колфийлд, който е повече от интригуващ.
Началото на книгата е обръщение към читателите. Той им преразказва събития, които се състоят три дни. Историята му започва в престижното училище.
Въпреки че, младото момче няма яснота за бъдещето, определен е като мързелив, пие и пуши, то е надарено с изключителната способност да разсъждава. Въпросите за смъртта, живота, свободата и фалша в обществото, постоянно се въртят в главата на Холдън Колфийлд.
Романът на Селинджър е абсолютно необходим както за тийнейджъри, така и за възрастни.
 
  • “Падам си по книга, дето след като си я прочел, ти се ще авторът, който я е написал, да ти е страшно близък приятел, та да можеш да го повикаш по телефона когато ти се поиска”
  • “Ето така става с момичетата. Направят ли нещо хубаво, и да не са много приятни на глед, па дори и да са глупавички, почти се влюбваш и вече не знаеш къде си. Ах, тези момичета! Боже мой! Могат да те подлудят. Наистина могат.” 
  • “Дано когато наистина умра, се намери някой свестен човек да ме хвърли в реката или нещо подобно. Каквото ще да прави, само да не ме натиква в тия идиотски гробища. И после да идват хора в неделя и да ми слагат букети цветя връз корема и подобни глупости. Кому са притрябвали цветя, като е мъртъв. Никому.” 
  • „Винаги казвам “много ми е приятно да се запознаем”, когато всъщност не ми е приятно. Но ако искаш да живееш добре с хората, трябва да можеш да се въртиш на всяка страна.“ 
  • „Женското тяло е като цигулка, трябва да си велик музикант, за да го накараш да звучи.“ 
  • “Както и да е, аз все си представям малки деца да си играят на някъква игра в една голяма ръжена нива. Хиляди деца – а наоколо няма никой, никой голям човек, искам да кажа – освен мене. А аз стоя на ръба на някаква шеметна пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта – искам да кажа, ако то се е затичало и не вижда накъде отива, аз да изляза от някъде и да го спася. Ето, това бих правил по цял ден. Просто ми се иска да бъда спасителя в ръжта. Знам, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина ми се иска да бъда, зная, че е лудост” 
  • „Забавна шега. Когато искате от някого нещо голямо, изразете се възможно най-сложно, объркайте го и …той ще направи каквото искате.“ 
  • „Стои си мъжът, влюбва се. И веднага става глупав.“