Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан Джаин, наричан още Ошо, е индийски съвременен духовен учител и философ, роден в Индия. Когато се родил астролог предрекъл, че детето ще умре до седмата си годишнина. Родителите му джайнисти го изпращат да живее с баба си и дядо си по майчина линия до края на седмата му годишнина. Под влияние на баба си той расте без ограничения, забрани и образование. По-късно, известен вече под името Ошо, той заявява, че именно това е правилният метод за отглеждане на деца — принудителното образование и възпитаване по дадени стереотипи в тази възраст оказва неблагоприятно влияние върху развитието на личността и достойнството.
  • Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде.
  • Животът е сега и тук.
  • Живей будно.
  • Не търси. Това, което е, е. Спри и виж.
  • Любовта е молитва.
“Всеки е изключително силен, защото всеки е изключително божествен. Запомнете това.Човешкият ум е склонен да го забравя. Когато го забравиш, ставаш слаб. Когато станеш слаб, започваш да се опитваш да намираш някакви изкуствени начини да станеш силен. Това е, което милиони хора правят. Като търсиш пари, какво всъщност търсиш? Ти търсиш власт, ти търсиш сила.”
“Веднъж щом си оставил егото, ти си оставил всички поражения, всички провали, всички обезсърчения. Носи егото и ще бъдеш обречен на провал. Носи егото и ще останеш слаб. Остави егото и през теб ще започне да тече безкрайна сила. Оставяйки егото, ти се превръщаш в река, започваш да течеш, започваш да се стапяш, ставаш поток – ставаш жив.”
“Животът изобщо не е проблем – той е една мистерия, която трябва да се изживее и на която да се насладиш. Проблемите се създават от тебе, защото се страхуваш, да се радваш на живота и се страхуваш, да живееш живота. Проблемите ти осигуряват защита – срещу живота, срещу радостта, срещу любовта.”
“Аз ви уча да сте верни на любовта, а не на хората. Бъдете верни на любовта. Никога не изменяйте на любовта, това е всичко! Ако пропуснеш любовта, ще пропуснеш всичко това, което е прекрасно в живота! Ако пропуснеш любовта, ще пропуснеш и възможността за молитва, защото само любовта, когато стане по-дълбока, може да те приближи до молитвата.”
“Хората приемат всичко толкова сериозно, че това наистина се превръща в голяма тежест за тях. Учете се как да се смеете повече.”
“Всички сме уникални. Никога не питайте никого кое е правилно и кое – не е. Животът е експеримент и докато тече този експеримент трябва да си изясните кое е добро и кое – лошо. Понякога ще се случи да постъпите неправилно. Но това ще ви даде опита, от който можете да извлечете полза.Има моменти, когато Бог идва и чука на вратата ви. Това е любовта – Бог, който чука на вратата ви. Чрез жената, чрез мъжа, чрез детето, чрез любовта, чрез цветето, чрез изгрева и залеза… Бог може да чука на вратата по много начини.”
“Желанието да сте необикновени всъщност е доста обикновено желание. Да се отпуснете и да бъдете обикновени – ето това е вече необикновено.”
“Животът е тайна. Не може да бъде предсказан. Но има много хора, които искат да живеят предсказуем живот, защото тогава не би имало страх. Всичко би било точно определено, не би имало съмнения в нищо.”
“Смелостта е движение в неизвестното, независимост от всички страхове. Смелостта още не е безстрашие. Безстрашието е, когато ставате все по-смели и по-смели. Това е висше преживяване. Безстрашието е абсолютната смелост. Но в самото начало разликата между страхливеца и смелчагата не е толкова голяма. Единственото различие е, че страхливият слуша своите страхове и ги следва, а смелият ги оставя настрана и продължава напред.  Тръгва в неизвестното независимо от всички страхове.”
“Ако не харесваш нещо, каквото и да е то, да продължаваш да го правиш или да оставаш в тази ситуация дори един единствен момент е самоубийство. Затова, какъвто и да е рискът, махни се от там. Защото въпросът не е само да се махнеш от там – това ще освободи енергията ти и ще бъдеш способен да я насочиш на друго място. Когато затвориш една врата, друга се отваря. Но ако не затвориш тази врата, другат<а няма да се отвори – защото си блокирал енергията, която трябва да я отвори." "Любовта се случва само, когато си зрял. Ставаш способен да обичаш едва когато си израснал. Когато знаеш, че любовта не е нужда, а преливане – душевна любов или даряваща любов – тогава даваш без никакви условия."
“Не пилей живота си за нещо, което ще ти бъде отнето. Довери се на живота. Само ако му имаш доверие можеш да се откажеш от познанията си, само тогава можеш да оставиш ума настрана. И с това упование се разкрива нещо необятно. Тогава този живот вече не е обикновен, той се изпълва.”
“Милосърдието е висша форма на любов. Да, само милосърдието е лечебно. – защото всичко, което е болно у един човек е поради липса или недостатъчна любов. Всичко, което не е наред у един човек е свързано с любовта. Той не е бил способен да обича, или не е бил способен да приема любов. Не е бил способен да споделя. В това е мистерията. Това формира всички комплекси в нас.”
“Милосърдието е висша форма на любов. Повече идва и при теб – милиони пъти повече. Казвам това, но не в това е въпроса, а в това, че ти не копнееш да вземаш обратно. Ако не получиш – ти не се оплакваш. Ако получиш – ти си просто изненадан! Ако получиш – то е било неочаквано. Ако не получиш, няма проблем – ти никога не си давал сърцето си като сделка.”
“Прави това, което ти е вътрешно присъщо. Въпросът не е в парите, властта и престижа, а в това, което ти е вътрешно присъщо да правиш. Прави го, независимо от резултатите, и отегчението ти ще изчезне. Ти сигурно следваш нечии други идеи, сигурно вършиш нещата по „правилен“ начин, сигурно вършиш нещата така, както трябва да се правят. Това са основните градивни елементи на отегчението.”
“Цялото човечество е отегчено, защото този, който би трябвало да е мистик, е станал математик, този, който би трябвало да е математик, е станал политик, този, който би трябвало да е поет, е станал бизнесмен. Всеки е нещо друго; никой не е там, където би трябвало да бъде. Човек трябва да рискува. Отегчението може да изчезне в един-единствен миг, ако си готов да рискуваш.”
“Никога не се задоволявай с по-малко. Само една изключителна връзка може да внесе дълбочина. Ако тя не се случи, имай достатъчно смелост да й кажеш сбогом – без оплакване, без недоволство, без гняв. Какво можеш да направиш? Щом не се случва – не се случва.”
“Тези, които ти пречат – не знаят какво правят. Те спят. Няма съзнание в тях. Отричат всичко, без да знаят какво наистина е добро. Такива винаги има. Дърпат те надолу, защото колкото повече се издигаш, толкова повече виждат своята низост. Завиждат. Ако ти не станеш пример за тях, кой друг? Лошото е, както казваш, че между тях има и хора, които са близки до нас. Няма как, не можеш да угодиш на тези, които не знаят какво искат. Единственото нещо, което можеш да направиш, е да станеш пример за тях. Тези, които имат очи – ще го видят. Тези, които те обичат истински – ще те разберат. Има много хора, които, докато казват “обичам те”, имат предвид – “не ми нарушавай спокойствието, свърши работата вместо мен, издържай ме, дай ми пари, подчинявай ми се”. Ако някой те обича истински, ще го почувстваш в сърцето си. Истинската обич е само една. Тя няма вариации. Няма значение какво казват другите. Има значение какво правиш ти. Изгрей като слънцето и тогава другите ще дойдат сами да се стоплят. А тези, които не искат – това си е техен избор. Слънцето грее, без да се съобразява с това кой какво иска. То грее, защото за това е родено.”