Кърт Вонегът (1922 – 2007) е американски писател, автор на четиринайсет романа, множество разкази, пиеси и нехудожествени текстове. Участието му във Втората световна война оставя траен белег в съзнанието му и в цялостното му творчество. Острото негодувание на писателя към функционирането на човешкото общество се проявява във всеки ред на безкомпромисната му сатира.
 
Кърт Вонегът е един от най-култовите и провокативни писатели на XX век. Хуманист, владеещ до съвършенство тънкостите на иронията и сарказма, той разбива всички стереотипи в американската литература със своя оригинален стил, с теми си, които засягат болезнени въпроси за съвременното общество. Вече в българските книжарници е романът му „Сирените от Титан“ (1959) – главозамайваща сатира, несъмнено повлияла Дъглас Адамс да създаде своя „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Луксозното издание е част от колекция „Вонегът“ на издателство „Кръг“, която възражда творбите на легендарния автор. Оригиналният дизайн е дело на Милена Вълнарова, а преводът е на Владимир Германов.
 
Ситуиран в имагинерното бъдеще, сюжетът на „Сирените от Титан“  разказва чудатата, граничеща с нелепост история на Малахия Констант. Най-богатият безхаберен късметлия на Земята поеме на случайно междупланетарно пътешествие. Опитът му да запълни вътрешната си пустота и да достигне до решение на екзистенциалната дилема, от която не може да се отърси, го превежда през поредица от събития. Те променят мисленето и битието му завинаги.
 
„Ескуайър“ определя романа като: „Най-добрата книга на Кърт Вонегът… той дръзва не просто да зададе вечния въпрос за смисъла на живота, но и да му отговори“. За читателите остава изборът между смеха и екзистенциалния ужас при срещата с посланията на писателя с изострено усещане за правда и морал.
В „Сирените от Титан“ авторът се противопоставя на религиозното самовглъбяване и изначалното високомерие на обществата, представяйки съществуването на целия човешки вид като… жертва на мащабна извънземна шега.