В югоизточните части на Балкана се намира китното селце Медвен. Село Медвен е известно освен с факта, че е родното място на българския революционер Захарий Стоянов, и с прекрасната си природа. Недалече от селото се намира красивият водопад “Синия вир”.
Той е висок 3-4 метра, затова се причислява към категорията на ниските водопади, но определено си заслужава да бъде видян. Пътят към водното образувание минава първо през Медвен, след това през екоселище “Синия вир” и тясна пътека, която води до него.
По пътя към малкия водопад може да изпитате известна умора, но усилията наистина си заслужават, защото гледката, която очите ви ще видят, ще спре дъха ви.
Върху и около изсечените скали ще видите пищна зеленина (ако отидете през пролетта/ лятото), която сякаш прегръща това ослепително синьо езеро, а над него, като морска пяна, ще видите спускащите се водни струи, които идват от река Медвенска.
Това, което прави мястото необикновено, е легендата, която се носи за него. Според нея, под водопада има скрита пещера, в която се намира огромно съкровище, останало от турско време. Откъде е тръгнала тази история не е известно, но тя е изкушавала доста иманяри през годините. Според сведения, във водите на “Синия вир” са се удавили повече от 10 души, които не са успели да се спасят от водовъртежите, получаващи се от сблъскването на теченията.
Истина или не, легендата за “Синия вир” продължава да “живее” свой собствен живот, придавайки на мястото още по-голяма мистичност.