1. Индивидуални и психологически
За поколението, към което принадлежа, почивката на Българското Черноморие през лятото беше очаквано и вълнуващо изживяване в детските и юношеските години. То осмисляше и придаваше чар на ваканциите. Днешните деца израстват при други обществени, социални, политически условия. Предпочитанията и нагласите се промениха. Условията за почивка се „актуализираха“ – границите се отвориха и възможностите за избор – у нас или чужбина, многократно се увеличиха. Летуването на родното крайбрежие сега, въпреки негативите – най-вече от прекомерното му застрояване, може да бъде обвързано сега с носталгичен и патриотичен порив. Освен че Черно море е една родна природна ценност, то е съизмеримо с потребността от опознаването на нашенското, на българското, заложена в по-малка или по-голяма степен във всеки един от нас.
 
2. Природни и географски
Релефът на морския бряг е изключително разнообразен и красив. Обширни плажни ивици със ситен, мек, златист пясък, живописни заливи, резервати, необременени от цивилизацията девствени райони и на север, и на юг, великолепни климатични условия, лечебни минерални извори, красиви естествени природни паркове, чисти води между нос Емине и Иракли – всичко това събужда приключенския дух.
 
3. Историческото богатство
Българското Черноморие предлага изключителна съкровищница от древни археологически находки и артефакти. Варненски халколитен некропол с най-старото обработено злато в Европа, скалните групи с множество изсечени в тях знаци в мистичното място Бегликташ – българския Стоунхендж, Несебър с многохилядната си история и запазени паметници от различни епохи, Созопол със своето богато минало и духовни реликви – това е само малка част от магнетичната притегателна сила на крайбрежието.
 
4. Културните дестинации
Българското Черноморие предлага богата палитра от фестивални прояви: “Варненско лято”, “Златна роза”, “Любовта е лудост”, “Бургас и морето”, „Аполония“, Международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, Яворови дни – Поморие и други.
 
5. Морските бани
Те са полезни за здравето. Черно море поради сравнително ниската си соленост предлага много добри условия за плуване и къпане. За комфорта допринася и факта, че в него няма хищни морски обитатели, които биха застрашили човешкото здраве.
 
6. Семейният туризъм
Въпреки промените нашето Черноморие има курортни селища, които предлагат благоприятни условия за спокойна семейна почивка (например в Албена, Китен, Приморско, отделни затворени комплекси и др.).
 
7. Екотуризъм
Българското Черноморие е привлекателна зона и за любителите на екотуризма. Близостта на резерват Балтата до Албена предлага уникални възможности за почивка и разходки. Села Кранево, Тюленово; Природен парк “Странджа” с прохладните гори; местните обичаи, нестинарските танци в Странджанския регион; разходките с корабче по река Ропотамо; останалите все още места за къмпинг и др. са допълнителен стимул за приток на български туристи.
 
8. Балнеоложки туризъм
Като пример може да бъде посочено Поморие, където освен хубаво вино, най-много слънчеви дни и просторни плажове, поради близостта до Поморийското езеро има изградена база, която се грижи за възстановяване и укрепване на човешкото здраве. В Албена също е създаден перфектно организиран медицински и балнеоложки център. Курортът “Св. Св. Константин и Елена” е също възможен избор на спа курорт.
 
9. Възможностите за практикуване на водни спортове (например: морето при плажовете Силистар, Бутамята са идеални за сърф). Различни възможности за здравословни водни тренировки има в „Златни пясъци“ и други курорти и на север, и на юг. Всичко това е добър стимул да се избере Българското Черноморие.
 
10. Българското Черноморие предлага и атрактивни заведения, където любителите на по- динамичната почивка могат се забавляват.
 
Дали ще се избере Българското Черноморие за лятна дестинация е право на избор за всеки българин, но може би си струва да се впусне в това непредвидимо приключение.