Банкя е прочута с живописната си природа, с чистия си въздух и с лековитата си термална вода. Селището е популярен балнео- и климатичен курорт – леснодостъпен, подходящ за разходки, туризъм, лечение и отмора.
 
След Освобождението богати софиянци започнали да посещават курорта, който се славел с минералните си води. На 9 март 1905 г. княз Фердинанд подписва указ за каптиране на минералните води, а тогавашния министър на търговията Н. Генадиев предлага изграждането на баня, която е открита в 1907 г. и е с площ 294 м кв. Едно отделение е пригодено за нуждите на царското семейство.
 
Банята в Банкя е построена по проект на проф. Карл Хохедер – официален строител (в настоящето тази титла се равнява на главен архитект) на гр. Мюнхен. Той е съградил множество сгради в стил Ар Нуво и е един от архитектите, оформил класическия изглед на града.
 
Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия и Трансилвания, Румъния). Голямата баня е изградена за три години от 1907 до 1910 г. За красивото архитектурно оформление на най-характерната постройка за курорта, строена от арх. Нешев, не са пестени средство – струва 824 222 златни лева. Това е първата лечебна сграда у нас. Тя е заемала челни позиции на целия Балкански полуостров и е впечатлявала с своята архитектура и с модерния си интриор.
 
За съжаление дълги години е оставена без поддръжка. Голямата балнолечебница – е затворена от 2001 г. за ремонт. Добрата новина е, че след предприетото ѝ възстановяване скоро ще бъде отново на разположение на хората.
 
Снимките са взети от „Етюд-и-те на София“.