Най-дълголетният културен институт в морската столица ще открие тържествено своята юбилейна програма на 25 септември от 19:00 ч. на Основна сцена с премиерата на„Любовникът от ZanziБар“. Това е съвременна творба от израелския драматург Ели Саги. Режисьор на спектакъла е проф. Атанас Атанасов. За това свое начинание той е избрал екип в състава: сценограф – Петя Стойкова, музика – Петя Диманова, актьори – Веселина Михалкова, Стоян Радев, Милена Кънева, Симеон Лютаков, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов, младата Христина Джурова, студентка на проф. Атанасов, глас- Пламен Петков. Преводът е на Кръстю Кръстев, а сценичната редакция на постановчика.
 
Според Аглика Стефанова (театрален критик):
„Това е динамично композирана ситуационна комедия, която ни грабва още с първите си реплики и не ни оставя да си поемем въздух от смях до самия финал. Същевременно финият интелектуален хумор на Ели Саги ще събуди у нас неочаквана носталгия:
Защо с времето страстта изчезва?
Защо сърцето все иска нови изживявания и хоризонти?
Защото ни е страх от самотата?
Можем ли спешно да се трансформираме в романтичен аватар на самите себе си, за да се спасим?
Занзибар е територията, в която мечтите ни и нашето по-добро аз стават реалност. Ели Саги ни насърчава да живеем всеки ден така, сякаш сме се преоткрили ТАМ. „Всеки си има своя Занзибар!“ се провикват и актьорите от сцената. Театърът е илюзия! Театърът е Занзибар! Вземете си билет за пътешествие към нови изживявания и хоризонти“
 
Предпремиерното представление е на  24 септември от 19:00 ч.
 
Авторът Ели Саги е pоден в Полша. Завършва театралната школа към Националния театър „Хабима“ в Тел Авив. Пише сценарии и режисира комедийни сериали за Израелската телевизия. Автор е на много комедии, които се играят с успех в над 16 страни, сред които Германия, Австрия,  САЩ, Канада, Аржентина, Австралия.