Куче, котка, папагал, хамстер, рибки, морско свинче, зайче – все сладки животинки, с които сме свикнали, виждаме ги в почти всеки дом и всеки път ни носят усмивка. С напредването на цивилизацията ни обаче, хората се стремят да опитомяват все повече диви животни и, за добро или лошо, да ги приютяват в домовете си с малко по-егоистична цел – да им се радват, да им носят самочувствието, че притяжават нещо от дивата природа в дома си.

Еноти

Енотите са диви животни, бозайници от тип енотови, които обитават територията на Северна Америка. Миролюбиви и интересни сами по себе си, те са изключително привлекателни в качеството си на домашни любимци. Като характер са много любопитни, ровят навсякъде, искат да видят и да пипнат всичко. Ако сте решили да отгледажте етон, обаче, и не сте готови да правите някои компромиси с него, поради простата причина, че все пак е диво животно, колкото и да е социално, и го затворите в клетка, това може да доведе до доста страшни последствия. В това положение енотите стават агресивни и нападателни. Силните и резки шумове също му влияят отрицателно и предизвикват остри реакции.

Видри

Видрата е хищен бозайник от семейство порови, който води водноземен начин на живот и обитава почти цялата територия на Европа, част от Азия и Северна Африка. Няма съмнение, че са едни от най-сладките и мили хищници, които направо ти се иска да си вземеш вкъщи и да го гушкаш. Заразлика от енотите, обаче, видрите не са социални животни и затварянето им в апартамент или къща или където и да било, не им носи нищо положително. За такава крачка би следвало бъдещия притежател на видра да се сдобие с огромен двор, като наличието на воден басейн е задължително, т.е. да имитира поне естествената им среда. Следва да се има предвид, че хищникът си е хищник, и дори при игра трябва да се внимава.

Дебело лори

Дебелото лори е вид дребен бозайник от семейство лориеви примати. Изключително застрашен вид, който обитава най-вече Индия, Индокитайс и някои оствори в Индонезия. Фактът, че са едни от най-миловидните животинчета на вид,а освен това и не са хищници, ги прави изключително привлекателни за домашни любимци. Интересното при тях е, че когато ги “гъделичкаш” по коремчетата, за тях това е заплаха и вдигат лапите си нагоре. Да, за хората това е изключително забавно и сладко, но за диво животно от типа на лорито, това е ужасно стресиращо, дори им носи болка. Освен това охапването му може да бъде отровно – като предпазна мярка от хищници, заради което при залавяне от бракониери, зъбите му се изваждат. Отглеждането му като домашен любимец е забранено от закона по целия свят.

Защо да и защо не?

Като хора в доста напреднало време, на всеки би му било приятно и би му донесло удоволствие да си поиграе с някое сладко животинче, което малко хора са виждали, или поне  само в зоопарка. Но за да сме честни дали “за” или “против” такъв вид любимци, по-скоро “против”. За съжаление, огромна част от горе посочените живтинки биват избивани от бракониери най-вече за кожа и след това за продан на черния пазар за домашни любимци. Изключително егоистично от наша страна и дори садистично, да затваряме диви животни, само защото ни е приятно на нас. Разбира се, ако им осигурим нужните условия, за да са щастливи, няма нищо лошо, но крачката е твърде сериозна. Нека не “късаме цветята”, които харесваме, за да ухаят в дома ни, а да им се радваме в естествена среда и да я пазим, за да не изчезват!