Отглеждането на рибки в един красив, подреден и особено чист аквариум може да озари деня ви.
Ето и някои от най-красивите рибки, които могат да бъдат отглеждани в аквариум:

1. Пеперуден хелер

Хелерите са активни рибки и се нуждаят от по голямо пространство. Освен изключително красиви са и миролюбиви, което улеснява съжителството им с други рибки. Оптималната температура на водата, при която трябва да се отглеждат е между 20 и 28 градуса.
Хелерите или още наричани мечоносци са средни по размер, чрез селекция са създаден и различни породи хелери с най-различни цветове и перки. Те са лесни за отглеждане, а красотата, с която ще изпълнят аквариума ще озарява денят ви.

2. Бета

Рибките Бета, които днес познаваме значително се различават от предците си. Чрез кръстосване преди повече от 100 години се получават красиви рибки с дълги воали. Името им идва от племето Бета, известно със смелите войни, рибките от този вид са агресивни и за това още биват наричани Бойни рибки.
Мъжките Бети са красиви и с дълги воали, докато женските са с къси перки и със сигурност отстъпват по красота на мъжките.
Оптималната температура при която трябва да се отглеждат е 25 градуса, при по-ниска температура те се заравят в близост до корените на водораслите и заспиват.

3. Скалария

Скалариите или още наричани Ангелски рибки заради красивия си външен вид са лесни за отглеждане. Те са миролюбив нрав, а оптималната температура на водата, при която трябва да се отглеждат е  между 23 и 28 градуса.

4. Гупа

Гупите са малки и изключително красиви рибки с миролюбив и спокоен нрав Оптималната температура, при която трябва да се отглежда е между 20 и 28 градуса.
Гупите са социални рибки и могат лесно да бъдат отглеждани с други, желателно е обаче съдът, в който ги отглеждате да бъде по-голям, поради високата им активност. Лесно е да различим мъжките от женските Гупи, тъй като подобно на Бетите, мъжките са по-красивите.

5. Дискус

За акваристите Дискусите са едни от най-любимите риби. Дискусите са по-капризни от останалите рибки, нуждаят се от голям съд за отглеждане и честа смяна на водата, а оптимална температура е между 27 и 30 градуса.
Те са силно чувствителни и се нуждаят от спокойствие, поради тази причина трябва да се отглеждат на спокойно място, без прекомерен шум.
Въпреки, че отглеждането на повечето рибки е сравнително лесно, всяка порода има своите специфични предпочитания за pH на водата, температура и др. Отглеждането, на която и да било порода не трябва да бъде подценявано, какво всяко друго живо същество рибките се нуждаят от грижи и внимание.